USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Інші області боргують Волині мільйони за пацієнтів, які перебувають у психлікарні

15 Вересня 2021 20:12
Пацієнтами, які перебувають в психлікарні, але потребують лише догляду, а не лікування, пропонують опікуватися громадам, у яких ці люди зареєстровані, адже на їх отримання не надходять кошти від НСЗУ. А дехто з таких осіб – мешканці інших областей.

Нагадаємо, станом на серпень цього року у Волинській обласній психіатричній лікарні перебували 72 пацієнти, які мають хронічні психічні захворювання, але не потребують лікування, їм необхідний лише догляд. На цих пацієнтів коштів закладу ніхто не виділяє, а виписати їх – нікуди, хоч дехто й має рідню. Згадані пацієнти потрапили до закладу після реформування психіатричної лікарні в Олиці, звідки переїхали.

Читати ще: «Родичі отримують пенсії, а доглядаємо ми», - у луцькій психлікарні не мають куди виписати 72 пацієнтів

Голова Волинської облради Григорій Недопад під час прес-брифінгу на телеканалі Аверс висловив думку, що такими особами мають опікуватися громади, адже вони потребують соціального супроводу, що є в компетенції місцевих рад.

«Громади мають мати місце для розташування таких осіб. Зараз на їх території є закриті комунальні заклади, ФАПи, старі садочки чи школи, які в подальшому можна модернізувати. І громада має дбати за тих людей, які там проживали і мають реєстрацію. Зараз ми як комунальний заклад їх забрали і цей перехідний момент має бути. Ми будемо дивитися наскільки обласний бюджет зможе потягнути фінансування таких осіб. Багато хто харчується за рахунок спонсорської допомоги. На днях ми цей момент переглядали – за ті кошти, які виділяються, харчування в них чудове. Але, звісно, тут не обійдешся без спонсорів, небайдужих. На координаційній раді з головами громад ми будемо обговорювати це питання. Будемо дивитися, хто і звідки ці люди», - пояснив він.

Водночас, зауважив голова облради, в обласній психіатричній лікарні є особи і з інших областей, і в закладі порахували, скільки той чи інший регіон боргує за утримання таких осіб.

«Рівненська область нам боргує мільйон. Я зустрічався з головою облради і вони пообіцяли відшукати кошти. Мільйон боргує Закарпатська облрада. Вони теж вивчали це питання, я теж говорив з головою. Їм теж болюче віддати мільйон. Я кажу: «Без проблем, ми тоді можемо віддати вам пацієнта, але погасіть заборгованість». Нам і своїх людей треба забезпечувати», - переконує голова облради.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Благодійниця Показати IP 15 Вересня 2021 20:53
Відвозити тих хворих у їх області і залишати у відділках поліції! Назад точно не повезуть.
Да? до Благодійниця Показати IP 16 Вересня 2021 08:22
Думаєте точно?Назад не вернуть? А якщо хтось з таких вивезених в іншу область зустріне вас вечорком з цеглиною в руках?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus