USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинянам розповіли, як вберегтись від злодіїв у святковий період

2 Січня 2021 12:23
У святковий період українців охоплює настрій безтурботності і нерідко навіть – легковажності. А цим норовлять скористатися злочинці. Як не стати їх жертвою і які правила допоможуть зберегти вам нерви і помешкання – в опублікованій на сайті волинської поліції розмові із начальником управління карного розшуку ГУ Нацполіції у Волинській області Русланом Гамольчуком.

– Пропоную почати з того, які види злочинів починають фіксуватися в осінньо-зимовий період.

– У зв’язку з коротким світловим днем злочинці вечірньої пори активніше проникають у помешкання громадян. Як правило, крадії обирають оселі на перших поверхах, а підказкою, що в домівці нікого немає, їм слугує відсутність увімкненого світла в оселі. Таким чином у сутінках зловмисники шляхом віджиму відчиняють пластикове вікно, проникають усередину, забирають цінні речі і так само через вікно покидають домівку.

– Аби запобігти такому виду злочину, що порадите читачам?

– По-перше – ставити на вікна грати. Бо треба насамперед думати про безпеку і тільки потім – про естетику. А по-друге – зараз продаються вікна, конструкція яких унеможливлює застосування віджиму.

– А через вхідні двері крадії проникають у яку пору доби?

– Здебільшого, в першій половині дня, коли люди йдуть на роботу, в навчальні заклади, по особистих справах.

Якщо діють професійні крадії, вони відчиняють замок спецзасобами, прикривають за собою двері і нишпорять у домівці, беручи цінні і не габаритні речі, які можна непомітно винести з будинку.

Коли ж «працюють» крадії без досвіду, вони виламують замок (і цим можуть привернути увагу сусідів) та діють за аналогічною схемою.

– Як у такому випадку вберегти помешкання від злочинців?

– Насамперед – подбати про хороші замки. Різниця в ціні там невелика, але саме тих пару сотень гривень допоможуть зберегти значно дорожчі заощадження господарів. Бо часом приїжджаєш на виклик щодо крадіжки в квартирі, глянеш на якість вхідного замка і пояснюєш людям: відчинити такий механізм для крадія – це питання кількох секунд.

Крім того, раджу встановлювати верхній і нижній замки і бажано, щоб вони були різних систем. Адже злочинці, підбираючи об’єкт для крадіжки, завжди зупиняються на найпростішому варіанті.

– Чи виправдовують себе камери відеоспостреження, які набувають усе більшої популярності?

– Безперечно! Не всім громадянам по кишені такий засіб, але в багатоквартирному будинку можна скинутися всім сусідам і встановити хоча б одну камеру на площадці. Повірте, якщо крадій помітить її в під’їзді, більше сюди не зайде, щоб не привертати зайвої уваги.

– А як злочинці вдень визначають, чи є хтось удома?

– Крім традиційних міток (прикріплена на дверях волосина чи маленький папірець, усунутий між рамою та дверима), крадії користуються домофоном (тому господарів мають насторожити випадки, коли хтось подзвонив і мовчить). Якщо бандити вистежують оселю за наводкою (знають, що там є цінні речі), то спочатку спостерігають за звичками господарів: коли покидають помешкання, коли повертаються додому, яке авто мають. А потім один із банди чатує на вулиці, а інший обкрадає оселю.

– У приватних оселях будинки можуть обкрадати вночі, навіть коли жильці сплять. Це правда?

– Так, цих випадків в області було зафіксовано два. Утім, вони притаманні теплій порі року, коли господарі на ніч лишають відчиненими вікна, двері на мансарду тощо. Як правило, об’єктом для такого грабежу стають приватні садиби на околиці населеного пункту: грабіжник не потрапляє в поле зору сусідів, непоміченим приходить із поля і так само втікає.

– Період Різдвяних свят має свої особливості в плані скоєння злочинів?

– Так, господарі не завжди зачиняють двері своїх помешканнях, ідучи до сусідів на святкування. Тому крадії в цей період ходять і легенько смикають за двері. Зухвальці можуть поцупити сумку з грішми чи інші цінні речі, які побачить у коридорі, навіть коли в помешканні перебуватимуть господарі. А якщо злочинця навіть помітять, він вдаватиме, ніби помилився адресою. Тому вкотре нагадую громадянам завжди зачиняти двері на замок і ключі брати із собою, а не лишати в замку.

– Чи вдаються крадії до перевдягання в Діда Мороза, наприклад, чи в колядників?

– Щоб саме в таких персонажів – не чув. Але декілька років тому діяла в нас банда злочинців із Луганської області, які вдягалися в білі сорочки і ділові костюми. Їх презентабельний вигляд уводив людей в оману. Тож був навіть випадок, що крадій на центральній вулиці Луцька побачив відчинений балкон у квартирі на другому поверсі. Поросив перехожого допомогти залізти в помешкання (бо, мовляв, забув удома ключі). А потім так само через балкон покидав помешкання з кишенями, повними крадених речей.

– Тобто, обкрадають як місцеві злочинці, так приїжджі?

– Коли після періоду затишшя стається крадіжка оселі, ми розглядаємо два варіанти: або хтось із місцевих повернувся з місць позбавлення волі, або зловмисники – це так звані гастролери.

Щоб визначити, який із варіантів правильний, ми у групі обмінюємося інформацією з колегами з інших областей. А крім того, опитуємо працівників ломбардів, скупників, валютників, аби отримати дані щодо наявності чи відсутності в них крадених речей.

2017 року, приміром, нам вдалося затримати банду злочинців неукраїнської національності, на рахунку яких було до семи крадіжок, скоєних удень шляхом підбору ключа. Всі вони приїжджі. Оселі обирали візуально: оцінювали заможність господарів за орієнтовною ціною вхідних дверей.

– Непоодинокими є також випадки грабежів осель, коли шахраї представляються працівниками газової служби чи пенсійного фонду.

– На жаль, так. Жертвами стають переважно люди старшого віку. Бо вони, по-перше, довірливі, а по-друге, не зможуть упізнати шахрая, навіть якщо ми затримаємо підозрюваного.

Тому я б радив пенсіонерам нікого не впускати, якщо вдома самі. На пропозицію незнайомців встановити безплатний газовий лічильник, обміняти «недійсні» купюри чи видати карантинні гроші раджу старшим людям покликати молодших сусідів, аби ті могли описати злочинців чи упізнати, а також контролювали дії ймовірних шахраїв (бо зазвичай один злочинець розмовляє з пенсіонером, а інший тим часом нишпорить по оселі).

Радує, щоправда, покращення поінформаності громадян, які все рідше потрапляють на гачок телефонних шахраїв. Злочинці, нагадаю, телефонують із непідконтрольних Україні територій (здебільшого – з Донецька), кажуть довірливим людям, нібито їхній син, племінник, онук скоїв ДТП, і вимагають гроші начебто для хабара поліцейським.

– Яка загалом нині криміногенна ситуація на Волині, порівняно з попередніми роками?

– Щоб не бути голослівним, наведу лише декілька статистичних даних. На території області торік було скоєно 19 убивств, із яких розкрито 18, цього року скоєно 15 і всі розкриті. Злочинів із нанесенням тяжких тілесних ушкоджень було 57, а стало 40. Згвалтувань було 17 (13 розкрито), цього року – дев’ять і всі розкрито. Грабежів було 260 (розкрили 160), а цього року – 175, із яких 138 розкрито. Крадіжок із помешкань у 2019-му зафіксовано 1122, розкрито 400, цього ж року – 570 і 270 відповідно. Розбійні напади торік ставалися 39 разів (розкрито 28), цього року – 27 і фактично всі нам вдалося розкрити.

– Яким чином колективу волинської Нацполії вдалося досягнути таких результатів?

– Насправді факторів багато: рівень професіоналізму, застосування нових методів оперативної роботи, популярність серед населення камер спостереження. Якщо брати обкрадання домівок, то впродовж року ми затримали близько десяти злочинців, які зараз у СІЗО чекають вироку. А відповідно, нових злочинів просто нема кому скоювати. Тобто, виходить така собі ланцюгова реакція.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus