USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинянка робить унікальні картини з природних матеріалів

14 Серпня 2022 08:00
Вчителька мистецтва з села Гораймівка Колківської громади створює оригінальні картини із природних матеріалів. Роботи вихованців її гуртка ставали кращими на всеукраїнському рівні.

Про унікальну мисткиню йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Галина Соколець працює вчителькою мистецтва у Гораймівському ліцеї. У її руках листя малини стає небом, а листя тополі срібної перетворюється на сніг. Жінка показує картину, яка повністю зроблена із пресованих сухих листочків. Така техніка створення картин має назву «пресована флористика». Вперше її пані Галина побачила на одній із виставок. Їй сподобалося, і вона вирішила спробувати.

«Зробила я першу роботу, і в мене нічого не вийшло. Я думала, що це дуже легко: листочок до листочка поклав і вийде малюнок. Але з часом я стала цікавитися, дивитися роботи інших майстрів, і помаленьку-помаленьку щось стало в нас виходити», – розповідає вона.

Для того, аби створити таку картину, в першу чергу потрібно заготовити матеріал. Тут варто пам’ятати, що кожен листочок має свою структуру і свій відтінок. І далеко не з кожного листочка, до прикладу, можна зробити небо.

«Я б сказала, що його зібрати і висушити важче, ніж з нього щось зробити. Я дуже люблю тополю срібну. Там дуже різні відтінки.

Якщо починаєш з ранньої весни сушити, то листочок такий тонесенький і колір темніший. А чим більше і довше росте, то колір світліший. Від цього також залежить. Малина, якщо подивитися з іншого боку, то її листок голубого кольору, якщо правильно зібраний і висушений. Коли я йду лугом, лісом, чи ще десь, і як бачу ті листочки, то, мені здається, я б їх усі взяла. І цього візьму, і цього, і тут гарно. В книжку кладемо між листочками, потім прес якийсь, як гербарій. Два тижні полежить, а то й довше, і воно висихає», – розповідає пані Галина про підготовку матеріалу.

Попередній ескіз, розповідає вона, не робить. Малюнок, який хоче відтворити на картині, тримає у голові.

«Тут уже картина змінила колір. Річка зроблена з листочків верби, вона вже колір втратила, якась така фіолетова стала. Небо – тополя срібна. Це цвіт бузини, з нього гарні берези виходять. Мені берег найскладніше робити. Здається, що там простіше простого. Стала шукати матеріали. Дуже гарно берег виходить із засушеної конвалії», – ділиться вона своїми секретами.
Загалом пані Галина уже вісім років освоює мистецтво пресованої флористики. Навчає цьому і дітей: у школі під її керівництвом діє гурток фітодизайну. Тут діти вчаться робити картини не лише із пресованих листочків і квітів, а й з квасолі, соломи, жолудів та іншого.

Найкращих робіт на стінах школи, за словами пані Галини, немає. Усі вони залишилися на конкурсах. Багато картин, створених вихованцями пані Галини, відзначили на всеукраїнському рівні. Зокрема три роки підряд на конкурсі «Люби і знай свій край» вони мали дипломи першого ступеня.

Пані Галина наголошує, що схильність до пресованої флористики є не у кожної дитини. Треба мати велику витривалість і наполегливість, аби займатися таким мистецтвом, а ще необхідні художнє бачення і бажання. Цей вид мистецтва не є затратним і за бажання кожен може спробувати себе у ньому, адже матеріали і теми для створення картин знаходяться просто навколо нас.

Сама Галина Соколець зізнається: часом просто під час прогулянки бачить якийсь матеріал і вже знає, що хоче з нього зробити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ваня Показати IP 14 Серпня 2022 13:15
Ще блохи можна підковувати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus