USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин видав унікальну енциклопедію шахів, яку готував 20 років

2 Грудня 2022 06:44
Видатних шахістів Волині 30 листопада відзначили за високі досягнення.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Подякою голови обласної ради нагородили Олену Черняк – суддю з шахів національної категорії, тренерку-викладачку комплексної ДЮСШ імені Євгена Кондратовича, президентку ГО «Шахова-шашкова федерація міста Ковеля».

Почесну грамоту начальника ОВА вручено міжнародному гросмейстеру та чемпіону України з шахів, засновнику шахової академії у Луцьку Оресту Грицаку.

Почесну грамоту обласної ради також отримав Володимир Батура – член Волинської шахової федерації, журналіст, який упорядкував унікальне україномовне видання «Шахова енциклопедія».

Автор енциклопедії розповідає, що збирати матеріали для праці усього свого життя він розпочав ще у 90-х роках, загалом на її підготовку та написання пішло понад 20 років.
«Досить символічно, що я завершив роботу та надрукував свій тритомник саме під час війни. Тепер усі виручені від його продажу кошти я віддаю на потреби ЗСУ, – зауважив Володимир Батура. – Видання скомпоноване на базі «Шахового енциклопедичного словника», який я видав у 2015 році. Працею охоплено класичні шахи, заочні, кібершахи, шахову композицію, види шахової гри, теорію шахів, термінологію та історію шахового мистецтва».

Енциклопедія містить і короткі біографії шахових майстрів усього світу, цікаві комбінації, які розігрувалися на турнірах у різні часи. Також тут подано опис історії походження сутності та сучасного значення шахових термінів.
Під час зустрічі йшлося й про наболіле. Президент Волинської шахової федерації Андрій Ковальчук звернувся до керівництва області з проханням посприяти у пошуку нового приміщення.
«Аби вивчити та виростити шахову еліту, нам потрібна база. У нас уже є досить позитивний приклад: в Нововолинську для шахової федерації виділили окреме приміщення. Найближчим часом плануємо провести там турнір. Втім, наше головне завдання сьогодні – налагодити більш системну роботу та охопити заняттями з шахів якомога більшу кількість дітей та молоді з різних куточків області», – зауважив він.
Засновник шахової академії у Луцьку Орест Грицак також наголосив на важливості підтримки влади в частині фінансової допомоги у розвитку шахового руху в області.

Читати ще: Волинські кікбоксери й каратисти – найкращі у Європі та світі

«Порівнюючи зі Львовом, на Волині немає шахових традицій. Цей вид спорту розвивається точково, немає єдиної організованої системи шахових секцій чи шкіл. А лише там під керівництвом досвідчених тренерів діти мають можливість отримати фахові знання та досягнути високих результатів, однак без фінансування бажаного результату не буде», – зауважив він.
Голова обласної ради Григорій Недопад на прикладі власних дітей підтвердив неабияку популярність гри в шахи серед юнацтва. Він також зазначив, що сьогодні це одна з найпоширеніших спортивних ігор як в Україні, так і у світі.
«Ми за розвиток усіх видів спорту на Волині, а надто шахів, адже ця абстрактна стратегічна гра є дуже розвивальною. Вона поєднує в собі елементи мистецтва, бо потребує уяви, науки, адже тренує логічний розрахунок, та спорту. Нам варто розглянути можливість охопити молодь заняттями з шахів з прив’язкою до обласної ДЮСШ та її філій, де є база і можливості доповнити штат додатковими посадами тренерів та викладачів», – відзначив очільник Волиньради.

Керівництво області також обіцяє посприяти із пошуком власного приміщення для Волинської шахової федерації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus