USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин зібрав та видав усю історію українських шахів

16 Березня 2016 08:00
Вчитель, журналіст з Волині видав "Шаховий енциклопедичний словник". Про це пише Олег Дідик на сайті horohiv.org.

Володимир Батура, вчитель української мови та літератури, історії і наш колега по колишній його журналістській роботі, не раз приходив у редакцію газети «Горохівський вісник», ділився своїм задумом узятися за системний виклад української шахової історії в контексті світового процесу цієї давньої мудрої гри. Тим більше, що про підготовку такої об’ємної капітальної праці на той час у пресі не велася мова. Написати шахову історію України планував Київський гросмайстер Ігор Платонов, трагічна смерть якого не дала здійснитися задуманому. Не встиг реалізувати такий же намір любитель шахової гри, історик-аматор із Мюнхена Юрій Семенко, відійшовши у вічність.

Правду кажучи, десять років тому задум Володимира Батури ми сприйняли як нездійсненну фантастику. Та виявилося, що в наполегливості й невтомного шахового аматора – першорозрядника з Горохова не такий характер і сила волі, щоб безнадійно опускати руки перед неймовірними труднощами, в тому числі й фінансово-матеріальними. Володимир Батура остаточно розвіяв наші сумніви, коли нещодавно, сяяючи щасливою усмішкою, завітав до нас із солідним «Шаховим енциклопедичним словником» у двох томах. Згадуючи про його творення, він, редактор-упорядник, сказав:

-Праця була виснажливою та довготривалою. Була спроба залучити до неї визначних шахістів України, науковців через пресу, через звернення до обласних шахових федерацій, у приватних розмовах. Проте ніхто не відгукнувся. Мало того, до мене і моєї затії поставилися скептично. Отже, я протягом багатьох років ніс цю важку ношу сам-самісінький. Додавало величезних труднощів безгрошів’я: не міг придбати достатню кількість літератури, не кажучи про відрядження в регіони України та за кордон, підключення до мережі Інтернет. Усе було побудовано на зверненнях та проханнях до друзів, знайомих, а також чиновників.

«Шаховий енциклопедичний словник», упорядкований Володимиром Батурою, містить, здається, абсолютно все, що стосується шахів: від прізвищ і коротких біографій шахових майстрів усього світу до цікавих комбінацій, які траплялися в найрізноманітніших турнірах різних часів. Цікавими для читачів будуть авторські екскурси в історію шахів, пов’язані х історією України. Вони зможуть дізнатися про те, коли та де в нас на Батьківщині виготовлялися шахи, якої вони були форми, чим відрізнялися від сучасних. Не менш цікавою є саме шахова історія всіх областей України, Автономної Республіки Крим та багатьох значних міст нашої країни.

Заслужений тренер України, міжнародний арбітр з класичних і заочних шахів, міжнародний майстер ІКЧФ Рудольф Колесников, гросмайтер України із заочних шахів Олег Савчак, майстер спорту України Олександр Мельниченко, кандидати в майстри спорту України Анатолій Мазій, Роман Кінаш, першорозрядник чемпіон Волині 2010 Віталій Мельник написали в своєму відгуку: «На суд читачам виноситься перша в Україні науково-популярна, довідкового типу праця шахового аматора, вчителя української мови і літератури, історії Володимира Батури «Шаховий енциклопедичний словник». Скажемо, що такої універсальної праці український читач давно вже чекає. На наш погляд, книга написана методично грамотно, науково обґрунтовано…

Ми схвально зустрічаємо появу словника і надіємося, що такий відгук він знайде в шахіста-початківця, проблеміста, майстра заочної гри, грос майстра»

Книга Володимира Батури видана за фінансової підтримки експертної ради з питань видавничої справи Волинської облдержадміністрації, президента Волинської обласної шахової федерації Володимира Вдовенка. Особливо вдячний автор за підтримку колишньому голові облдержадміністрації , на жаль, уже покійному Борису Клімчуку. Про те, що словник нашого земляка Володимира Батури унікальний та універсальний, свідчить такий факт: уже одержано багато замовлень на його одержання з Києва, Львова, Луцька та інших міст України. Поспішайте придбати його й ви, шанувальники шахів!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus