USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гра, варта мистецької галереї: у Луцьку – обласний турнір з шахів. Фото

20 Липня 2021 15:25
20 липня у світі та Україні вшановують одну з найдавніших ігор у світі – шахи. Саме до цього дня у луцькій арт-галереї «Образ» приурочили рейтинговий турнір, який зібрав провідних гравців з різних куточків Волині.

Затишний простір художньої галереї – незвичне місце для проведення змагань. Однак такий формат організатори обрали не лише через оригінальність. Гравці вважають шахи більше аніж грою. Для них це справжнє мистецтво. Серед картин – тиша, яку порушує лише стук фігур та клацання кнопки годинника. Але ж які пристрасті вирують всередині гравців…
«Сьогодні тут зібралося 24 учасники. Серед них кандидати і майстри спорту, розрядники, перспективні шахісти з різних куточків області – склад сильний. Тобто турнір серйозний і цікавий. Він проходить за швейцарською системою: кожен зіграє по 7 партій. Учасників згруповано за балами. Усе для того, аби спортсмени грали з приблизно рівними супротивниками. Змагання обраховується за міжнародною кваліфікацією ФІДЕ – швидкі шахи і є рейтинговим», – розповідає суддя національної категорії Олена Черняк.
Голова Волинської шахової федерації Андрій Ковальчук – один із організаторів змагання, переконаний – потрібно докладати максимум зусиль для розвитку цієї гри. «Треба об’єднувати гравців, залучати нових, проводити змагання, створювати оригінальні формати. Планів є дуже багато – сеанс одночасної гри, турніри різних рівнів, залучення публічних людей. Усе, аби люди бачили, що шахи – актуальний, динамічний вид спорту, який не вимагає значних фінансових вкладень і доступний усім».

Читати ще: 8-річний лучанин – бронзовий призер Чемпіонату світу з шахів

Одним із наймолодших учасників турніру є 11-річний лучанин Данило Слепчук. Не зважаючи на юний вік, хлопець має серйозні досягнення: у 2018 році став бронзовим призером світового чемпіонату у Мінську. А у 2019 на цьому ж таки змаганні кращих шахістів світу посів сьоме місце серед 200 учасників. Сьогодні ж Данило грає у галереї, і жеребкування одразу визначило йому одного з найсильніших гравців: міжнародного майстра Василя Неділька.
«Було все нормально – нічийна позиція, але у останній момент мене просто переграли. Однак усе ще попереду», – ділиться враженнями від першої партії хлопець. Розповідає, що шахами займається з 5 років. Тоді з грою познайомив батько і вона спочатку видалася Данилу нудною – ходив, бо змушували. Але потім захопився і тепер поєднує їх з баскетболом і легкою атлетикою. Не зважаючи на високі досягнення, хлопець не впевнений, чи пов’яже з шахами подальше життя. Наразі дистанційно займається із тренером, який живе у Миколаєві – вчить класичні комбінації та продумує власні.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus