USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські депутати закликатимуть уряд скасувати заборону на експорт соняшника

20 Травня 2021 22:12
Депутати Волинської облради занепокоєні ситуацією, що розгортається навколо планів уряду встановити квоту на експорт насіння соняшнику в розмірі нуль тонн, що по суті означає заборону експорту цього товару.

Про це розмовляли 20 травня під час засідання постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин.

Ініціатором звернення виступив депутат Тарас Щерблюк.

Нагадаємо, Мінекономіки запропонувало обмежити експорт насіння соняшнику з 15 травня до 30 вересня.

Відповідний проєкт постанови 20 квітня опублікували на сайті міністерства для обговорення.

«Метою прийняття проєкту постанови є запровадження тимчасового режиму ліцензування та квотування експорту насіння соняшнику за кодом згідно з УКТЗЕД 1206 00 99 00 (з 15.05.2021 до 30.09.2021), встановивши обсяг квоти «0 тонн», для стабілізації цінової ситуації на внутрішньому ринку, у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», – йдеться у пояснювальній записці.

Натомість окремі волинські депутати вважають, що таке рішення абсолютно не відповідає ситуації, що склалася у сільському господарстві України.

«Не слід забувати, що у 2020 році Україна постраждала від несприятливих погодніх умов. Особливо посуха завдала шкоди українським аграріям. При цьому загибель урожаю можна було спостерігати в усіх областях, серед яких найбільше постраждала Одеська область. Як наслідок, багато сільгоспвиробників опинилися на межі банкрутства, а деякі з них навіть не в змозі оплатити зобов’язання за оренду земельних паїв», – йдеться у тексті звернення.

Водночас у зверненні йдеться про те, що за даними Держкомстату станом на початок квітня 2021 року запаси соняшнику становлять 2,7 мільйона тонн, що майже вчетверо перевищує річну потребу внутрішнього ринку з урахуванням споживання соняшникової олії.

Натомість, згідно із даними Державної митної служби, з 2020 року експортували близько 3,5 мільйона тонн соняшникової олії, що еквівалентно 8,2 мільйонам тонн соняшнику.

«Наведені дані свідчать про те, що на даний момент в Україні – 900 тисяч тонн вже виготовленої соняшникової олії, що також вдвічі перевищує річну потребу... Що ж стосується рівня закупівельних цін на насіння соняшнику, хочемо зауважити, що їх високий рівень дозволить сільгоспвиробникам хоча б частково компенсувати збитки, понесені внаслідок минулорічної посухи. Також хочемо звернути увагу, що в періоди низьких світових цін, коли господарства працюють у збиток, держава не надає їм жодної підтримки, що змушує їх формувати резерви для покриття майбутніх втрат. Беручи до уваги вищевказане, а також те, що запропоновані урядом необґрунтовані заходи завдадуть значних збитків сільському господарству України, та враховуючи загальний тренд на здорожчання продуктів харчування, закликаємо уряд відмовитися від запровадження заборони на експорт соняшнику та розглянути можливість зниження ставки ПДВ на соціально значущі продукти харчування за прикладом більшості країн ЄС, або ж запровадження програм персоніфікованих субсидій на купівлю продуктів харчування для малозабезпечених верств населення», – йдеться у зверненні.

Волинські депутати проголосують «за» або «проти» звернення під час сесії, що відбудеться 27 травня 2021 року.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ігор Показати IP 20 Травня 2021 22:43
ВОЛИНСЬКІ ДЕПУТАТИ не тим занепокоєни
Ага до Ігор Показати IP 21 Травня 2021 09:30
Саме тим. ПДВ з бюджету, в млн. грн.
Анонім Показати IP 21 Травня 2021 09:11
Влітку олія «Олейна» була по 30 грн. А тепер 50 грн. А цим не хочуть занепокоїтися?
Дупа Показати IP 21 Травня 2021 09:31
Слухай, тобі кінець епохи бідності зробили. Який ще кінець тобі треба, га !?
Народна прокуратура Показати IP 21 Травня 2021 12:14
"...за даними Держкомстату станом на початок квітня 2021 року запаси соняшнику становлять 2,7 мільйона тонн, що майже вчетверо перевищує річну потребу внутрішнього ринку з урахуванням споживання соняшникової олії" Так якого, вибачте соняшника чи банана, олія стала дорожчою, ніж у Європі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus