USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Україна втратила понад мільярд гривень через епідемію АЧС

25 Листопада 2016 09:14
Українська економіка за найскромнішими підрахунками отримала понад 1,1 мільярда гривень прямих та непрямих збитків від спалахів епідемії африканської чуми свиней.

Про це на прес-конференції заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, – повідомляє Укрінформ.

"У 2015 році українська економіка за найскромнішими підрахунками отримала збитків більш ніж на 1 млрд гривень – 400 млн втратили безпосередньо виробники, решта – втрати від закриття експорту. Чотири країни повністю закрили експорт української свинини - Білорусь, Молдова, Румунія і Вірменія", – сказала вона.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), озвученої Паламар, від смерті однієї свині державний бюджет недоотримує близько 415 гривень доходу, це зокрема податок на оплату праці та 100 % ПДВ. Крім того, за умови, що поголів'я свиней у промислових господарств становить 3,8 млн голів, потенційні збитки бюджету від АЧС можуть скласти більш ніж 1,5 млрд гривень, зазначила голова Асоціації тваринників України.

"За прогнозами ФАО у 2017 році на українських свинофермах може трапитись біля 117 спалахів – це за скромними підрахунками. І прогнозовані збитки біля 0,5 млрд гривень, тільки для промислових виробників продукції свинарства", – зауважила Паламар.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 26 серпня стало відомо, що в двох районах Волині виявили спалах африканської чуми свиней. В цих районах заборонили реалізувати свинину на ринках та магазинах, а також встановили ветеринарно-поліцейські пости зі шлагбаумами, попереджувальними знаками. Наразі 40-денний карантин, пов’язаний з виявленням на Волині випадків африканської чуми свиней, зняли.

Паламар зазначила, що із 135 зареєстрованих в Україні спалахів африканської чуми свиней 80 випадків відбулись у 2016 році. "АЧС сьогодні є одна з найнебезпечніших хвороб для свиней, яка викликає 100% смертність. Станом на сьогодні зареєстровано 135 спалахів на території України починаючи з 2012 року, 80 випадків з яких зареєстровано у цьому році. Темпи поширення дуже інтенсивні", – сказала Паламар.

В Асоціації тваринників зазначають, що ці цифри можна сміливо множити як мінімум утричі, адже часто спалахи приховуються. За словами Паламар, спалахи АЧС також фіксуються у Росії, Білорусі, Латвії, Литві, Естонії, Польщі. Вона звернула увагу, що Іспанія боролась з африканською чумою свиней близько 25 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus