USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вже вдруге: у Луцькому районі запровадили карантин через рак картоплі

25 Жовтня 2021 22:02
У Луцькому районі запровадили карантин на площі 7 гектарів через рак картоплі. Знищувати врожай не будуть, він придатний до вживання.

Про це розповіла Суспільному керівниця відділу карантину рослин Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова.

Захворювання картоплі підтверджене фітосанітарною експертизою. Завідувачка відділу обласної фітосанітарної лабораторії Тетяна Сулева каже: за останні роки рак картоплі виявили на Волині вперше на початку жовтня в Ковельському районі. Це вже другий випадок.

Ознакою захворювання є нарості на бульбах, стеблах. Розповсюджується через посадковий матеріал, ґрунт і гній.

«Уражає ця хвороба картоплю, здебільшого. Може також уражати пасльонові, тобто томати. Найнебезпечнішою хвороба є для присадибних ділянок», – каже завідувачка лабораторії.
Для людей хвороба бульби нешкідлива, каже Тетяна Сулева, натомість тваринам давати уражену раком картоплю заборонено. «Худобі не бажано згодовувати. Через травний тракт спори можуть потрапити в гній, який потім використовується для удобрення. І таким чином знову розповсюджується хвороба», – додає фахівчиня.

Тетяна Сулева розповіла: серед заходів боротьби з раком картоплі – дотримання сівозміни – вирощування зернових, зернобобових та інших культур, за винятком пасльонових. А через два-три роки висаджувати картоплю можна буде в тому ж місці.
Нагадаємо, 12 жовтня, згідно з розпорядженням голови Ковельської районної державної адміністрації запровадили також карантинний режим через рак картоплі на площі 1 га за межею села Жиричі Ковельського району.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus