USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Волинські мотиви» Артема Лук’янчука в Галереї мистецтв: жіночі портрети, пейзажі та квіткові орнаменти

13 Серпня 2020 17:39
Творчість 27-річного художника Артема Лук’янчука вже відома знавцям і поціновувачам сучасного українського мистецтва. У резюме наймолодшого члена Волинської організації Національної спілки художників України – більш як 10 персональних виставок у Луцьку, Рівному, Львові, Кременчуці, Києві, а також своє коло шанувальників, які уважно відстежують його мистецький поступ.

Нещодавно Артем став одним із 7 учасників щорічної виставки «Молода Волинь 2020» і запропонував публіці серію робіт «Волинські мотиви», де розповів про свої живописні практики двох крайніх років.
«Саме в цій Галереї мистецтв Артем Лук’янчук дебютував в 2014 році, брав активну участь в багатьох культурно-мистецьких подіях, організованих спілкою, – розповів про колегу голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук, – а минулого року став її членом. З нашого боку є і підтримка, і особливо прискіплива увага до того, що він тепер пропонує в новому статусі. Ми покладаємо на нього великі надії».
Відкриття персональної виставки Артема Лук’янчука в 2017 році
Відкриття персональної виставки Артема Лук’янчука в 2017 році
Серія «Волинські мотиви» показує кілька жанрово-тематичних уподобань автора. Насамперед, це портрети молодих жінок – подруг і знайомих Артема. Кілька років тому саме з цією темою – дуету мистця і його моделі – він розпочав презентацію свого творчого доробку як професійний художник, і відтоді розвиває її, вдосконалюючи свою майстерність у візуалізації природної краси і психологічного стану жінки. «Тут нема жодної випадкової людини», – поділився художник, і цьому віриш беззастережно.
Його надихають не загадкові незнайомки. Моделями стали дівчата, з якими Артем дружить і спілкується. Так розкриваються на полотні у фарбах і кольоровій палітрі тонкі емоційні зв’язки, щирість і довіра між людьми. Критики, колеги відзначають гуманістичний погляд молодого мистця у відтворенні жіночого характеру і неповторності її природної краси.
Волинські пейзажі – ще одна близька серцю художника тема. Уродженець села Видраниця, що на Ратнівщині, не шукає для своїх робіт далеких екзотичних сюжетів. Матеріалом для нових задумів є численні фотографії, які в процесі роботи з полотном доповнюються власними образами і асоціаціями. Цього року трапилося так, що ці пейзажі Артем писав за кордоном, але в усіх творах – рідна мала батьківщина, бачені з дитинства куточки.
Одна з найбільш виразних, емоційних робіт, на думку численних глядачів галереї, це пейзаж з коровами. Та й сам художник зізнався, що досі пасе корів, коли буває вдома, і якось навіть зробив їм цілу фотосесію.
На багатьох роботах цієї серії квіткові орнаменти стали фоновим компонентом загального сюжету, але найбільш виразно і символічно вони показані в новій роботі Артема – це образ Ісуса Христа на барвисто уквітчаному хресті, написаний художником під час цьогорічних Пасхальних свят. В цій інтерпретації відомого біблійного сюжету автор говорить не стільки про страждання, скільки про відродження і радість: «Квіти тут включені як частина ритуалу, як символ празника і позитиву. Я вже почав працювати і хочу зробити окрему серію робіт, експериментую і переосмислюю символіку поліського орнаменту, створюю власні варіації… В мене вже є ідеї. Побачимо, що з цього вийде!»
Зараз в Артема Лук’янчука – час пошуків і експериментів. Щодня він працює в своїй студії в Будинку художника, відчуваючи творчий підйом та усвідомлюючи підвищену увагу спілчан, фахівців і глядачів до своєї творчості. «Зазирнути» до його студії можна на сторінках Артема в популярних соцмережах.
Запрошуємо переглянути наживо серію «Волинські мотиви» Артема Лук’янчука і твори інших учасників молодіжного проєкту «Молода Волинь 2020», який триватиме протягом цього місяця. Для безпечного відвідання Галереї мистецтв потрібні маски і соціальне дистанціювання.
Творча біографія автора: Артем народився у 1993 році в селі Видраниця на Волині. У 2015 році закінчив Інститут мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. З 2014 року займається активною виставковою діяльністю. У вересні 2015 року арт-проєкт «Жінка» експонувався у Львові в рамках роботи ІІІ Конгресу культури Східного партнерства «Місія культури в часи криз». Артем – постійний учасник мистецьких подій ВО НСХУ, автор більш як 10 персональних виставок. З 2019 року – член ВО НСХУ. Улюблені жанри мистця – портрет, пейзаж.

Персональна сторінка художника на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/lukyanchuk_artem/

Фото – Віктора Чухрая

Фото студії з профілю Артема Лук’янчука в інстаграмі https://www.instagram.com/lukianchukartem/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus