USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські пасічники-медовари стали призерами світового конгресу: лікер – золотий, медівка – бронзова

3 Вересня 2022 16:35
24-28 серпня українська делегація взяла участь у 47-му світовому конгресі «Апімондія» – найпрестижнішому серед пасічників. Цьогоріч він відбувався в турецькому місті Стамбул. Учасники подавали на оцінювання мед, медову продукцію, робочий інвентар та багато інших речей, пов’язаних із цим продуктом.

Суперниками українців стали понад 150 країн. За представлені на виставці питні меди наші співвітчизники вибороли сім медалей.

Дві нагороди вибороли пасічники-медовари з Волині: лікер «П’янка вишня» Володимира Дмитрука здобув «золото», а медівка «Медова ягода» Антона Шотіка – «бронзу».

За словами пана Володимира, волиняни часто беруть участь у різних конкурсах, а їх продуція на «Апімондії» не вперше. Поїздку на конгрес організувала громадська організація «Спілка пасічників України». У складі делегації були не лише пасічники, а й медовари, виробники реманенту, експортери меду, науковці та представники ветеринарної медицини.
«Україна у світовому бджільництві займає лідерські позиції. Наша держава на першому місці в Європі з виробництва меду. Ми – лідери у світі з виробництва меду на одиницю населення, а до війни входили в трійку найбільших світових експортерів», – додає Володимир Дмитрук.

«Розвивається також така галузь бджільництва, як медоваріння, – розповідає пасічник. – У 2008 році створено ГО «Гільдія медоварів України», яка зайнялася відродженням традицій виготовлення медових напоїв і впровадженням культури їх споживання. У Луцьку такі можна спробувати в закладі «Медова хата».
Представлені на конкурсі зразки були виготовлені на Волині, однак узаконені акцизною маркою в місті Дрогобич. Переможний лікер «П’янка вишня» Володимир Дмитрук виготовляє із волинської вишні, якої минулоріч заготував більш як три тонни, та, звісно ж, меду.

А от «Медова ягода» волинського майстра Антона Шотіка, яка цьогоріч отримала бронзову нагороду, уже ставала срібним призером попереднього конкурсу, але без уваги журі не залишилася знову.

Вразив волинян рівень підтримки України від решти держав. Вони розповідають, як під час оголошення української делегації усі аплодували їм. На знак вдячності українці дарували представникам країн, що підтримали нас у війні з російськими агресорами, пам’ятні короваї.
«Мала би проходити «Апімондія» в російському місті Уфа. Однак у зв’язку з воєнними діями, які Московія розпочала проти України, президент «Спілки пасічників України» Володимир Стретович написав листа керівництву міжнародної організації. Як результат – росії заборонили проведення, заборонили брати участь у конгресі. Ні білорусів, ні московитів на «Апімондії» не було», – наголосив Володимир Дмитрук.
Окрім цього волинські майстри виготовляють безліч іншої медової продукції, яку відправляють нашим військовим. Володимир Дмитрук та Антон Шотік до останнього сумнівалися, чи їхати на конгрес у такий важкий час, однак усе ж наважилися.

«Не шкодуємо, що поїхали, адже ми представили не тільки бджільництво України, а й увесь український народ. Пасічники – це є український народ. Ми отримали підтримку від інших країн. Вони приїдуть додому й розповідатимуть про Україну, яка подарувала їм хліб, що, як то кажуть, і потом і кров’ю политий», – підсумував пан Володимир.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus