USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Волинські письменники та науковці просять виділити додаткові кошти на видавництво книг

2 Жовтня 2019 07:00
Цьогоріч в обласному бюджеті закладено 250 тис. грн на книговидавництво. Після сьогоднішнього прийому громадян з особистих питань в голови обласної ради Ірини Вахович, можна зробити висновок, що цих коштів не вистачає.

Зокрема, щоб побачив світ третій том документально-історичного роману-есе «Світязь» Віктора Лазарука, потрібно 80 тис. грн. 86-річний письменник особисто прийшов на прийом, щоб поклопотатися про видавництво своєї книги. 80 тис. грн вистачить на друкування 300 примірників роману.
Від 60 до 75 тис. грн потрібно на друкування книги «Історія Волині», яку написав Роман Стрілка. Автор працював над своєю книгою кілька десятиліть. Про видавництво цієї праці клопотався директор філії регіонального військового музею Ігор Пасюк.
Колишній вчитель Олександр Ващук також готовий до друку кількох проєктів, над якими працював роками. Для видавництва книг ентузіасту не вистачає коштів. Втім, сьогодні він клопотався про реалізацію своєї книги для дітей молодшої школи та садочків.
На прийом громадян також звернувся колектив Редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних доcліджень Волині» на чолі з професором Миколою Кучерепою. Кошти на зарплату цій групі виділяються з обласного бюджету, починаючи з 2006 року. За інформацією офіційного сайту ОДА, станом на 01.08.2019 р. в цьому році на фінансову допомогу редакційно-видавничій групі «Науковий центр історичних студій Волині», забезпечення видавничої діяльності книги науково-документальної серії «Реабілітовані історією. Волинська область» використано коштів на суму 386,8 тис. гривень (73,0%).

Фінансування здійснюється через програму Про Регіональну програму увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на 2016 – 2020 роки. Колектив нарікає, що в грудні залишиться без заробітної плати і, крім того, люди мають інформацію, що ОДА вважає за потрібне припинити фінансування студії. Зауважимо, що група працює з 2006 року над двома проектами «Книга скорботи» та «Реабілітовані історією». Наразі видано три томи «Книги скорботи» і до друку готуються ще два. Всього передбачається 8 томів видання. Книга «Реабілітовані історією» планується в 11 томах. Видано 3, до друку готові ще 2. Зі слів пана Кучерепи, закінчується робота над 6,7 та 8 томами. Остаточної дати завершення роботи над проєктом науковці назвати не можуть. Водночас, вони просять пролонгувати фінансування з обласного бюджету та переконують, що виконують важливу для історії місію.



Голова обласної ради Ірина Вахович подякувала науковцям за роботу, але пояснила, що майбутнє з фінансуванням студії залежатиме від багатьох чинників. На колегіальне рішення депутатів впливатиме обгрунтування аргументів ОДА щодо потреб у продовженні фінансування та результативність діяльності науковців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сокіл Показати IP 2 Жовтня 2019 07:05
Комусь то цікаво, їхні книги?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus