USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Волинські села хочуть освітлювати енергоощадними лампами

24 Травня 2018 21:34
На Волині пропонують ухвалити Регіональну цільову програму зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів до 2021 року.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

Начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Андрій Пиріг доповів про сиутацію.

«На сьогодні ми бачимо, що міста мають ресурс на вуличне освітлення, поновлюють його, роблять енергоефективним. А от із селами ситуація складна. А це важливо і для безпеки на дорогах, і для комфорту проживання. Передбачається, що встановлюватимуться сучасні LED-світильники, нові опори за кошти з обласного, місцевих бюджетів і із залученням грантових ресурсів», - пояснив посадовець.

На це голова комісії Юрій Цейко зауважив, що здебільшого у селах освітлення стоїть на опорах компанії «Волиньобленерго», тому варто цей момент врахувати, щоб кошти громади не йшли на розвиток інфраструктури приватника.

Більше того депутат Іван Киричик додав, ще бувають випадки, коли «Волиньобленерго» не дає дозвіл на встановлення зовнішнього вуличного освітлення на їхніх опорах, зневажаючи інтереси громади.

За таких умов члени комісії рекомендували піднімати вартість оренди для «Волиньобленерго» й проводити перевірку документації на їхні опори.

Щодо самої програми, то її підтримали й рекомендують затвердити під час сесійного засідання.

Зауважимо, що в пояснювальній записці до проекту вказано занальний обсяг фінансування програми 20 мільйонів гривень, з яких 11 мільйонів обласних коштів і 9 мільйонів із місцевих бюджетів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ая Показати IP 25 Травня 2018 04:13
від себе особисто ПРОПОНУЮ для освітлюваня вулиць використати американську систему. А полягає вона на тому, що елктроенергію 120 вольт отримують з трансформатора, який є підвішений на стовпі до якого підєднують 5 кільоват струму і за трансформатором вже є 120 вольт. Тих 120 вольт не тільки є дуже безпечними але, ця напруга вистачає щоб освітлити довженьку вулицю. думаю, що не треба нагадувати, що генератори які використовуються в США і Канаді це ТВІР чудового Теслі винахідника всіх часів який опатентував понад 600 винахідків повязаних з електроенергією перемінного току.
лучанка до Ая Показати IP 25 Травня 2018 09:02
освітліть з цієї Програми хоча б зупинки с.Баїв- 4 км від Луцька

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus