USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Освітлення вулиць Волині з березня подорожчає, а бюджети не готові

31 Січня 2016 19:00
Більшість місцевих бюджетів, згідно зі статистикою Асоціації міст України, виявляються неготовими до подорожчання вартості вуличного освітлення.

Так, з 1 березня 2016 року набирає чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 3141 «Про внесення змін до Порядку диференціювання за годинами доби тарифів на електроенергію, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів, затвердженого постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України, від 22 жовтня 2004 року № 1030».

Постанова була прийнята 28 грудня 2015 року. Згідно з цим документом, передбачається підвищення майже удвічі (з 0,25 до 0,6) коефіцієнта до загального тарифу на електрику. Відповідно до повідомлення Асоціації міст України, це суттєво збільшує вартість електроенергії, яка використовується для зовнішнього освітлення міст, селищ, сіл.

За станом на 28 грудня, коли НКРЕП прийняла постанову, вже був схвалений Державний бюджет України на 2016 рік і сформовані місцеві бюджети. Тобто, підвищення ціни на електроенергію для освітлення вулиць у бюджетах громад не передбачено. Тож, якщо місцеві бюджети мають кошти лише на половину потрібних витрат, то й кількість освітлених вулиць та площ в населених пунктах відповідно може зменшитися.

Цей документ стосується всіх місцевих бюджетів України, у тому числі й Волині. До прикладу, в бюджеті Луцька на 2016 рік на вуличне освітлення заплановано більше 2 мільйонів гривень. Але, як зазначила директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова, цю суму обраховували за минулорічними показниками. Підвищення коефіцієнта до загального тарифу, згідно зі згаданою вище постановою НКРЕКП, під час формування бюджету міста, не врахували.

«Ми рахували за рівнем минулого року. На даний час я не готова дати відповідь на те, в що це обійдеться міському бюджету», - каже чиновниця.

Щоправда, є сподівання, що цю постанову скасують. Принаймні, з таким зверненням до НКРЕКП виступила Асоціація міст України. Адже, якщо бюджет Луцька, ще відносно зможе «змиритися» з подорожчанням вартості електроенергії для освітлення вулиць, то біднішим бюджетам це буде значним навантаженням.

Експерти АМУ наголошують, що підвищення цін на електроенергію для зовнішнього освітлення вулиць, площ та місць загального користування в нічний час призведе до того, що місцеві громади будуть змушені економити. А темнота на вулицях, своєю чергою, призведе до збільшення злочинності, підвищення рівня травматизму населення, збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод.

До слова, лучани неодноразово нарікали на відсутність вуличного освітлення. Приміром, ремонту потребує освітлення на вулицях мікрорайону Вересневе, адже проблема у цьому мікрорайоні існує давно. А в період роботи Гнідавського цукрового заводу темрява у вечірній та нічний час на вулиці часто стає причиною аварійних ситуацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
то не табличкі Показати IP 31 Січня 2016 19:25
на будинках міняйте а освітлення зробіть.лучанам без різниці де в темряві в яму впасти.на ворошилова чи на бандери
Анонім Показати IP 31 Січня 2016 20:58
Та допишуть пару нулів у квитанціях лучан та вирішать проблему. Хіба перший раз?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus