USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Волинські та польські посадовці обговорили будівництво нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже»

30 Березня 2023 15:05
На Шаччині відбулась зустріч керівництва Волинської області та Люблінського воєводства з питань побудови нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже» і перспектив транскордонного співробітництва загалом.

Про це повідомили у Волинській ОВА та облраді.

У перемовинах взяли участь начальник облвійськадміністрації Юрій Погуляйко з заступниками, голова Волиньради Григорій Недопад і його заступник Григорій Пустовіт, голова Шацької громади Сергій Карпук та очільниця Ковельської РВА Ольга Черен. Польську сторону представляли воєвода Люблінський Лех Справка та віце-воєвода Болеслав Ґзік, а також віце-маршалок Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховський. Окрім того, до обидвох делегацій увійшли керівники прикордонної і митної служб, фахівці з питань міжнародного співробітництва і розвитку інфраструктури.

Спершу учасники зустрічі уточнили деталі розташування майбутнього пункту пропуску на місцевості. Проєкт передбачає будівництво мосту через річку Західний Буг з облаштуванням автомобільного сполучення (вантажоспроможністю до 3,5 тонн) та організацією пішого руху. По тому обговорення перенесли до конференц-зали, де кожна із сторін представила свої презентації.

Відкриваючи експертну дискусію голова Волиньради Григорій Недопад найперше подякував польському народові за неоціненну і багатовекторну підтримку України в її боротьбі з агресором. «Попри війну ми разом думаємо про поглиблення співпраці і майбутній розвиток, і це теж велика цінність наших стосунків. Про будівництво пункту пропуску «Адамчуки-Збереже», як обопільно вигідного проєкту, йдеться більше 10 років. І повномасштабна війна лише загострила цю потребу не тільки для прикордонної Волині, але й держави загалом, бо порушення морської та авіаційної логістики спричинило велику завантаженість діючих пропускних пунктів, а саме через нашу область пролягає найкоротший шлях до країн ЄС. Тож маю велику надію, що учасники сьогоднішньої зустрічі увійдуть в історію як ті, хто нарешті реалізує довготривалий намір в життя», – висловив сподівання голова обласної ради.

Очільник Люблінського воєводства Лех Справка констатував, що стратегія транскордонної співпраці Польщі уже враховує і плани повоєнної відбудови України, зокрема, розширення транспортної інфраструктури, в тому числі розбудови залізничного і швидкісного сполучення, збільшення мережі пунктів пропуску, будівництво терміналів, складів та логістичних хабів, а також включення України до міжнародних господарчих організацій. «І це лише частина завдань, які стоять перед Люблінським воєводством та Волинською і Львівською областями», – окреслив перспективу воєвода. Він також повідомив, що вже подана заявка на фінансування ЄС побудови неподалік Дорогузька нового автомобільного терміналу (вартістю 450 млн злотих), який дозволить суттєво розвантажити міжнародний пункт пропуску «Ягодин-Дорогузьк».

Під час презентації перспектив автопереходу «Адамчуки-Збереже» зазначалося, що інвестиції, пов’язані з використанням прикордонного потенціалу, матимуть вплив на розвиток не тільки прикордонних громад, а й регіонів в цілому. Головні сфери співпраці: господарська, транспортно-логістична, культурно-історична, туристична, а також природно-заповідна, оскільки на обох прикордонних територіях функціонують національні парки – Шацький і Поліський.

За підсумками обговорення сторони домовилися надіслати до Міністерств закордонних справ Польщі та України листи про спільну волю Люблінського воєводства та Волинської області у намірах будівництва нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже», а також створити спільну робочу групу з просування і реалізації цього проєкту. Воєвода Люблінській Лех Справка вважає за доцільне не обмежуватися лише туристичними потоками, а планувати цей перехід як вантажний пункт пропуску. Тож очільник Волиньради Григорій Недопад висловив пропозицію клопотатися про внесення змін у напрацьовані раніше висновки Українсько-Польської Міжурядової Координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва, а також оновити її склад. За результатами преремовин сторони також підпишуть протокол про наміри.

На завершення зустрічі слово взяв віце-маршалок Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховський. За активну діяльність з організації допомоги українцям його напівжартома називають послом України у Любліні. Він розповів, що упродовж минулого року владою, громадськими і благодійними організаціями воєводства було передано Україні допомоги на суму понад 570 мільйонів злотих, і це без урахування індивідуальних ініціатив люблінців, які, до слова, прихистили більше 50 тисяч українців. Він передав у подарунок Шацькій територіальній громаді та ліцею у селі Мельники генератори, а також запевнив, що підтримка України і надалі буде не менш потужною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 30 Березня 2023 17:23
що з однієї сторони глуш, що з другої
Вже Показати IP 30 Березня 2023 19:47
пункт пропуску Устилуг зробили?, починайте будівництво, авжеж...
Нептун Показати IP 1 Квітня 2023 11:35
Вже більше двадцяти років триває ота тягомотина ! Вже по шість-сім голів ОДА І облрад з одного боку і так само воєвод і маршалків з другого боку змінилося, а пункту пропуску як не було, так і нема. А може його і не треба ? Та і задумувався він суто для туристично - рекреаційної мети. Для чого в поліський закуток транспорт, тим більше вантажний, запускати і, тим більше, у національні парки ? Полішуки думали, як просто польським туристам побільше пончиків продати ! Сьогодні часи інші, коньюктура змінилася, а вони постійно товчуть воду у ступі, їздять туди-сюди, час тратять і з нічим повертаються ! Шо тільки люди будуть робити, щоби нічого не робити !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus