USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський бард тричі став лауреатом Всеукраїнського фестивалю

9 Липня 2018 22:43
Броніслав Котвіцький з селища Рокині Луцького району, уже втретє став переможцем 111-го Всеукраїнського пісенного фестивалю сучасної української пісні, що проходив у курортному місті Трускавці на базі санаторію «Карпати» з 30 червня по 1 липня цього року.

Про це інформує письменник та публіцист Олександр Середюк.

«Трускавецька фієста – «санаторій Карпати» - 2018» є патріотичним мистецьким заходом, покликаний сприянню піднесення рівня виконання, популяризації кращих зразків української сучасної пісні, презентації наймасовішого із жанрів мільйонам шанувальників шляхом публічного виконання, засобами телебачення і радіо в Україні і за її межами.

Співзасновниками Фестивалю–конкурсу стали ТзОВ «ГКК Карпати», Трускавецька міська рада, творча спілка «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», центральна дирекція «Українське радіо», ТРК «5 канал», ВГО «Агенство охорони прав виконавців». Такий Фестиваль-конкурс проводиться щорічно на базі «ГКК Карпати». Він є творчим звітом сучасних українських поетів і композиторів, виконавців і аранжувальників, продюсерів та режисерів. Це – повноцінний показ досягнень авторів і виконавців з усіх регіонів країни і зарубіжжя. І що головне – він є стовідсотково україномовним форумом рідного слова, покладеного на музику. Цей фестиваль є загально-національним явищем, спрямованим на духовний розвиток сучасника. Це «важка артилерія» інформаційної і духовної війни України проти ворогів нації.

Серед 60 учасників, які представляли кожен по дві пісні, наш земляк із селища Рокині Луцького району Бронеслав Котвіцький виборов 1-е місце й став лауреатом цього почесного фестивалю. Він завоював право на виступ у заключному галла-концерті. Лише 5-6 пісень лауреатів були удостоєні виконати свої пісні, а решту виконували уже члени журі. А воно було авторитетне і публічне. Це народні артисти України Віктор Павлік і Микола Свидюк, Олександр Василенко і Гурбан Аббасов, Заслужені діячі мистецтв України та артисти – Олег Гафткович і Наталя Кудряшова, Леонід Дехтяренко і Микола Гриценко та інші.

Яка ж пісня Броніслава Котвицького підкорила серця вимогливого журі та слухачів? Це - «Пісня лісова», яка була присвячена унікальному санаторію «Лісова пісня», що в Шацькому районі. Вона стала їх гімном, візитною карткою. У свій пісенний репертуар її включили заслужені артисти України і мистецтв Алла Опейда і В’ячеслав Судима.

Почесна нагорода волинському барду, який пише вірші та музику і виконує їх сам, уже не перша. У 2016 році його пісня «Будуть заздрити нам» була сенсацією на першому фестивалі-конкурсі і завоювала 1-е місце серед учасників. У 2017 році він написав і виконав патріотичну пісню «Прозрійте українці!», яка також отримала перший приз. Головною вимогою цих Фестивалів є те, щоб пісні були не тільки україномовні, патріотичні, а ще й нові, сучасні пісні. І Бронеслав Котвіцький суворо дотримується цих вимог.

- Коли Ви почали писати пісні чи вірші,- запитую його у співбесіді.

- Почав писати вірші і перекладати їх на пісні уже в старших класах. В інституті однокашники використовували мої пісні на вечорах і КВН-ах. З 70-х роках минулого століття, коли працював на Волинській державній сільського господарській дослідній станції старшим науковим співробітником, а потім завідуючим лабораторією землеробства і агрохімії, за твоєю ж пропозицією написав декілька пісень на туристичну тему. Ти мене затягнув на сходження гори Говерла, посвятив у туристи. Я перейнявся цією цікавою і мужньою темою. Тоді сів і написав декілька пісень на цю тему, підготував цілісну 20-ти хвилину програму на 1-й туристичний зліт, що проходив в карпатському місті Яремче і тоді Волинь зайняла почесне 111-є місце.

А через чотири роки, ми уже зайняли перше місце. Мою пісню «Ложка» співали туристи по всій Україні.

Талановитий та ініціативний науковець, кандидат сільськогосподарських наук Броніслав Болеславович став авторитетом у наукових і виробничих колах. У 1980 році він став одним із переможців Всесоюзного конкурсу молодих вчених із шести тисяч учасників. А нині, перебуваючи на пенсії, науковець і бард продовжує розвивати свій талант, спрямовуючи його більше у гуманітарну сферу. Вийшли його уже декілька дисків авторських пісень.

Мені здається, що у нього тільки пробудився вулкан поетичної творчості, коли він пише і видає пісні для сіл і міст Волині. Вони стають популярні серед сучасників.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus