USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Волинський боєць УПА «Дуб» відзначає 95 років з дня народження

22 Серпня 2017 14:05
Завтра, 23 серпня, у Володимирі-Волинському ветеран УПА Петро Мартинюк, який, до слова, єдиний живий учасник славного бою в урочищі Вовчак, відзначає 95 років від дня народження.

Петро Мартинюк народився у 1922 році в с. Роговичі на Волині. Закінчив 4 класи початкової школи в рідному селі, відвідував Локачинську польську школу. У 1940 році розпочав навчання у Львівському технікумі на факультеті автотракторної механіки. З юних літ став членом Організації українських націоналістів. Протягом 1942 року очолював пропагандивну референтуру, привозив зі Львова й поширював на Волині націоналістичну літературу.

У березні 1943 року Петро Мартинюк вступив в Українську повстанську армію, пройшов старшинський вишкіл. 22 травня взяв участь у бою з нацистами, де отримав важке поранення в ногу. Після тривалого лікування був призначений керівником референтури Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання.
Петро Мартинюк у часи повстанської молодості

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Петро Пилипович, зустрів майбутню дружину, повстанську зв’язкову на псевдо Ліщина, під час виконання таємного завдання. Божа іскра кохання запалала у його серці одразу і не гасне вже шість десятиліть.

ЧИТАТИ ЩЕ: як Дуб Ліщину покохав: десять років розлуки і шість десятиліть у парі. ФОТО

Петро і Ольга Мартинюки після ув'язнення в Норильську
Травень 2009


У січні 1945 року Петро Мартинюк був заарештований органами НКВС. Засудили його на 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу. У 1953 році брав участь у Норильському постанні політичних в’язнів проти сваволі табірної адміністрації. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі.

Звільнившись з ГУЛАГу, Петро Мартинюк повернувся на Волинь, оселився у м. Володимир-Волинський. Працював на цукровому заводі слюсарем, завідувачем механічної майстерні, згодом — старший майстер із ремонту обладнання у механічному відділі.

У кінці 1980-х П.Мартинюк один із перших взяв участь у національно-демократичному русі, входив до складу місцевого осередку Народного руху України. Був учасником підняття українських прапорів у багатьох містах, організовував мітинги. Із заснуванням Братства вояків ОУН і УПА Волинського краю імені Клима Савура Петра Мартинюка обрали головою Братства ОУН і УПА Володимир-Волинського району. За його ініціативи поставили пам'ятний знак воякам УПА у Володимирі.
Петро Мартинюк з пластунами Новий Загорів 2009

Від 22 серпня 2012 року Петро Мартинюк – почесний громадянин міста Володимира-Волинського. Він нагороджений різними державними орденами,19 серпня 2016 року був нагороджений Відзнакою Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» — за значні особисті заслуги у становленні незалежної України.
Петро Мартинюк

Петра Мартинюка часто відвідують журналісти та патріотична молодь, яким він розповідає про боротьбу Української повстанської армії за незалежність України. Він герой багатьох документальних фільмів про український визвольний рух.

Хай Бог дає йому здоров’я і многая літ!!!

Леся БОНДАРУК,

Український інститут національної пам’яті

Фото з сімейного архіву Петра Мартинюка та Лесі Бондарук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Олег Показати IP 22 Серпня 2017 14:12
Тепер день народження кожного військового злочинця і коллабораціоніста святкуватимуть?
Абвер Показати IP 22 Серпня 2017 15:18
Напевно всі освічені люди знають чим займалася СБ УПА під час війни на Волині. Десятки тисяч жертв на їхній совісті.
гестапо до Абвер Показати IP 22 Серпня 2017 16:12
Та які там десятки тисяч? - Мільйони, я б сказав навіть хуліарди!
Сергій Показати IP 22 Серпня 2017 15:33
Слава героям!
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 22 Серпня 2017 15:44
Ох, і сволоти ж ви обоє - "Олег" і "Абвер". Та, на совісті ваших господарів - комуністів мільйонні жертви! До речі, колабораціоністи це і є ви обоє. І слово це пишуть у нашій мові із однією літерою "л", яничари. Видно "товаріщей" по московських холявах.
Олег до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 22 Серпня 2017 19:05
Тут конкретно йде мова про даного військового злочинця,а комуністи тут ні до чого,вони теж не святі. Я ж не пропоную всенародно святкувати день народження Сталіна який "подарував" нам Волинь і Буковину. Згідно протоколів Нюрнберзького процесу було чітко визначено і охарактеризовано діяльність УПА. Чи комуністи весь військовий трибунал купили? Що за народ такий у нас ,то комуністи,потім Кравчук за ним Кучма, Ющенко,Янукович , а через три роки такі маргінали як ви будете ганити Порошенка. Всі кругом святі ,а дозволяють собою керувати якимсь нелюдам.
Suprun Anya до Олег Показати IP 23 Серпня 2018 13:56
В Нюрнбергских обвинительных актах нет ни одного упоминания об УПА
Анонім до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 22 Серпня 2017 20:13
ти спиш і бачиш маскофскіх таваріщей бо ти русофоб і якро в тебе в крані нема води то це теж рос. слід
ВОЛОДЯ ЗГОРАНСЬКИЙ Показати IP 23 Серпня 2017 01:18
Славний боець за волю украинського народу Петро Пилипович достойний високих нагород Украины! Слава героям Украини!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus