USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волинський метеоролог пояснив, чому врожай гине, а річки та озера міліють

20 Травня 2020 16:49
Яка інтенсивність посухи у Волинській області, чому зменшується кількість опадів, наскільки масштабні наслідки зміни клімату, чи вплинула на обміління річок і озер відсутність весняного водопілля та чи можуть зникнути Шацькі озера?

Про це розповів керівник Волинського обласного центру з гідрометеорології Ростислав Бондарчук в ефірі телеканалу «Нова Волинь».

Як зауважив метеоролог, із кожним роком глобальне потепління набирає обертів, особливо починаючи з 2010 року.

«Раніше найтеплішим роком був 2015-й, однак минулий рік побив цей антирекорд. Середня річна температура у 2019 році склала 10,2 градуса за Цельсієм при нормі у 7,3 градуса, – сказав Ростислав Бондарчук. – Я не можу сказати, що в нас катастрофічно зменшилася кількість опадів, але характер опадів змінився. Зараз маємо більше різких опадів, наприклад гроз зі шквальними вітрами».

Керівник центру з гідрометеорології пригадав, що нещодавні довготривалі опади спостерігалися тільки в двох регіонах країни – у Волинській та Полтавській областях.

Також метеоролог відзначив, що за останній час на Волині змінилася вологість повітря: «Цьогоріч у квітня вологість повітря в нас була дуже низькою і сягала 12–15%. Така вологість повітря більше характерна для липня-серпня. Загалом протягом усього квітня вологість повітря не перевищувала 30%. Окрім того, квітень був аномально сухим – за місяць в області випало 15% норми опадів, а в таких містах, як Луцьк і Володимир-Волинський, – 5%. Це сприяло, зокрема, висиханню ґрунту».

Нагадаємо, що в області через посуху можуть пропасти посіви, тому деякі культури доведеться пересівати.

На думку Ростислава Бондарчука, виникненню посухи та обмілінню річок і озер сприяє низка чинників.

«У цьому питанні, напевно, краще розберуться науковці. На думку метеорологів, на посуху й обміління впливає, звісно, підвищення температур, яке сприяє тому, що показник випаровуваності вод перевищує кількість опадів. Наприклад, у червні минулого року показник випаровуваності перевищив кількість опадів у 10 разів, – розповів він. – Я не думаю, що ключовим чинником обміління Світязю є відсутність опадів, адже зменшення кількості опадів незначне. Думаю, що вплинули теж антропогенні фактори та рівень ґрунтових вод».

Водночас керівник гідрометцентру зазначив, що цього року катастрофічна ситуація склалася теж з обмілінням річок Стир та Турія, де рівень вод – зараз найнижчий за всі роки спостереження.

Читайте також: Луцькрада звертається до Кабміну через критичне обміління Стиру

Торкнувся метеоролог і теми аномально теплої зими, яка спостерігалася цього року: «У зв’язку з такою зимою ми попереджали про те, що може бути біда через відсутність опадів. Так і сталося».

Подробиці – в сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus