USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинський суд стягнув з корпорації «Богдан» 383 мільйони гривень

8 Листопада 2022 20:34
Господарський суд Волинської області стягнув з корпорації «Богдан» 383 мільйони гривень на користь акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України». Корпорація позичила кошти ще у 2018 році.

Судова тяганина розпочалася у жовтні минулого року, коли «Державний експортно-імпортний банк України» надіслав до суду позов до дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №1» публічного акціонерного товариства «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» про стягнення 383 мільйонів 384 тисяч 387 гривень боргу та штрафних санкцій, як солідарного з дочірнім підприємством «Автоскладальний завод №2» Публічного акціонерного товариства «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» боржника.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на невиконання відповідачем взятих на себе зобов'язань щодо виконання договору від 21 червня 2018 року. Але у відзиві відповідач просив відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Також «Автоскладальний завод №1» надіслав до суду зустрічний позов, в якому просив визнати недійсним договір поруки від 21 червня 2018 року, укладений між АТ «Укрексімбанк» та ДП «АЗС №1 «АТ» АК «Богдан Моторс».

Дослідивши матеріали справи, суд вирішив, що договір поруки та додаткові угоди були укладені відповідно до вимог чинного законодавства, адже нотаріусом було здійснено перевірку цивільної дієздатності сторін, документи, які підтверджували наявність повноважень представників сторін для здійснення відповідного правочину зазначені посиланням у змісті відповідних угод.

Щодо позову банку на понад 383 мільйони, то, перевіривши методику та правильність розрахунків позивача, суд погодився з ними повністю. Контррозрахунку нарахування штрафу відповідачем подано не було.

В підсумку суд задовольнив позов банку, проте відмовив у зустрічному позові корпорації «Богдан» до «Державного експортно-імпортного банку України» про визнання недійсним договору поруки.

Нагадаємо, у липні минулого року «Богдан Моторс» було визнано банкрутом. Також було розпочато процес ліквідації компанії. Раніше «Богдан Моторс» належав п’ятому Президенту України Петру Порошенку. Згодом він продав завод своєму другу Олегу Свинарчуку-Гладковському, який займав посаду першого заступника секретаря РНБО.

Читати ще: Як Порошенко «подарував» Гладковському «Богдан» за бюджетні гроші

Також Гладковський засвітився у скандалі з розкраданням коштів в оборонній сфері.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Всезнайко Показати IP 8 Листопада 2022 22:19
Пєця, падло, думав, що стане президентом і не доведеться віддавати кредит.
Манька Показати IP 9 Листопада 2022 09:32
А ти ни падло
Слава Корупції Показати IP 9 Листопада 2022 09:37
Слава Свинарчукам
Консул до Слава Корупції Показати IP 11 Листопада 2022 13:49
Сейшелам сава!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus