USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинський Версаль: Олицький замок 100 років тому

28 Березня 2021 18:19
Олицький замок є, напевно, другим за популярністю після Луцького замку на Волині.

Незважаючи на те, що має він нині не надто презентабельний вигляд та потребує відновлення, кожна публікація про Олицьку резиденцію князів Радзивіллів викликає неабиякий інтерес.

Засновником Олицького замку вважають князя Миколу Радзивілла (Чорного). Саме він у XVI ст. розпочав масштабний проєкт зведення родинної резиденції, а вже його нащадки в наступних століттях продовжили цю справу.

Нещодавно у вільному доступі з’явилися ретросвітлини Олицького замку, які довгий час були невідомі загалу. Фото оприлюднили на сторінці Народового музею у Варшаві (Польща).

Читати ще: Бароковий костел в Олиці на Волині. Фотораритет

Фотографії належать до періоду 1916-1927 років. Вони перебували у приватній колекції Ришарда Біске. Ці світлини є чудовим джерелом для істориків та реставраторів, адже можна побачити, яким був комплекс Олицького замку сотню років тому.
У добірці немає кадрів інтер’єру. Проте знаємо, що він був досить цікавим. Кімнати були оформлені в популярних у ХІХ ст. рококо, бароко та китайському стилях. До нашого часу дійшло небагато зображень внутрішнього оздоблення будівлі.
Замок вражає своїми масштабами і має всі шанси стати одним із потужних туристичних магнітів Волині, якщо буде відреставрований та доступний для туристів.
Читати ще: На реставрацію палацу Радзивіллів в Олиці планують витратити майже пів мільярда

До слова, недавно в Олицького замку з’явився шанс на нове життя, адже він потрапив до переліку державної програми «Велика реставрація».

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Фото з cyfrowe.mnw.art.pl
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Оля Показати IP 28 Березня 2021 19:07
Ці фото щось неймовірні.
краєзнавець Показати IP 28 Березня 2021 19:17
Якби все це добро привести до пуття.
Клава Показати IP 28 Березня 2021 20:50
Він тут у занедбаному стані ... А причини - може наслідки I Світової війни ???
Волиняни Показати IP 28 Березня 2021 23:29
Де взяти кошти : 1. На облаштування лікарні в іншому місці ? 2. Куди подіти обслуговуючий персонал ? 3. У скільки виллється реставрація ? 4. Під що і за які гроші профінансувати пристосування замку ? 5. За які кошти і ким буде проводитися фінансування видатків на функціонування нового об'єкту ? 6. У кого на балансі буде нова установа ? Тобто, перед прийняттям такого рішення повинно бути розроблено техніко-економічне обгрунтування та затверджена відповідна Концепція і на підставі неї прийматися подальші рішення. Для своєї ерудиції поцікавтеся, як функціонує у сорок разів менший музей Липинського в Затурцях, яка доля садиби Вільгів в Голобах, палацу Браницьких в Любомлі і т. п., а тоді робіть висновки ! Бо дати повний лантух пустих обіцянок - невелика мудрість ! Плани мають бути прагматичні, реальні, розумні з коригуванням на сьогоднішні обставини !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus