USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волинський люд не боїться п’ятниці 13-го

13 Листопада 2009 15:33
П’ятниця 13-ого – популярний забобон чи містика, яку не всі розуміють? «Волинські новини» 13 листопада вирішили дізнатися думки волинян з цього приводу. У підсумку виявилося, що наші земляки - не заборонні. Майже.
Заступник волинського губернатора Святослав Кравчук зауважив, що для нього п’ятниця 13-го – такий же звичайний робочий день, як і інші, додавши, що віра у забобони у нього залежить від настрою. Мовляв, якщо на душі тоскно, то і віра у забобони з’являється. Також він нагадав про те, що треба виконувати Божі заповіді, а ще сказав, що існує якась сила, котра все ж таки впливає на наше життя.
Начальник обласного управління державної служби Головдержслужби України у Волинській області Валентин Малиновський розповів, що п’ятниця 13-ого – звичний день і у забобони він не вірить. Проте зізнався, що все ж таки йому неприємно, коли дорогу зліва направо перебігає кіт.
Журналіст Валерій Мельник у забобони взагалі не вірить, зауваживши: «Дивлячись на мене, можна подумати, що я вірю у забобони?».
Лучани, які цікавляться магією і працюють із енергетикою, стверджують, що не надають цьому дня великого значення. Мовляв, цей день не дуже сприятливий у ритуальній магії, хіба що трішки у любовній. Розповіли вони й історію цього забобону: у цей день у Середньовіччі за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів. Вважається, що один із них прокляв цей день, а пізніше люди просто почали пов’язувати усі свої нещастя й халепи з п’ятницею 13-го. 
Лучанин Ігор, який волів не називати свого прізвища розповів, що пам’ятає, як у школі його однокласник кілька років підряд ламав руку саме в п’ятницю 13-го. Причиною цього Ігор вважає панічний страх і збіги у житті. І додає, що у школі завжди був тринадцятим у списку, і це аж ніяк не заважало.
Протоієрей Віталій Собко, прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП, розповів «близько церковну» історію походження забобону про п’ятницю 13-го. П\'ятниця вважається нещасливим днем, зокрема, тому, що цього дня був розп\'ятий Ісус Христос. Також 13-тим був Юда Іскаріот, який зрадив Христа. «Проте це лище припущення. Загалом, Церква негативно ставиться до забобонів, або як їх називають – марновірств».
Серед волинян, за твердженням священика, існує чимало забобонів. Чимало із них пов’язані із обрядовими діями, приміром, хрестинами, вінчанням чи похороном. Віталій Собко дивується, чому у труну не можна класти живі квіти, а наречена під час обряду вінчання має волочити за собою вишиваний рушник.
Довідково:
Тринадцяте число місяця, яке припадає на п\'ятницю, вважається у багатьох культурах нещасливим днем і є одним з найпоширеніших забобонів. Наукова назва фобії щодо цього забобону — параскаведекатріафобія. У деяких інших культурах комбінація числа і дня тижня для невдалих днів інша — у Греції, Румунії та іспаномовних країнах це не п\'ятниця, а вівторок 13-го. В Італії, навпаки, нещасний день у п\'ятницю 17-го. Хоча «п\'ятниця 13-го» в Україні не має культурного підґрунтя, поширення цього забобону через літературу та кіно інших країн також призводить до насторожливого ставлення до нього і серед деяких українців», - розповідає Вікіпедія
 
Згідно з популярним скандинавським міфом 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Валгаллі, коли з\'явився незапрошений 13 злий бог Локі. Локі намовив Голдера, сліпого бога темряви вбити стрілою з омели бога щастя та радості Болдера. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем, коли уся земля засумувала. Таким чином у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом «13». Інша версія походження забобону вказує на зв\'язок між п\'ятницею 13-го з місячним календарем, згідно з яким у тринадцятий день починається повна фаза місяця.
Найімовірнішою версією походження «нещасного дня» у п\'ятницю 13-го є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа «13», або «чортової дюжини» та п\'ятниці.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Юка Показати IP 13 Листопада 2009 16:10
а в мене сьогодні Інтернет весь день глючить :(
seal Показати IP 13 Листопада 2009 23:52
А чого її боятися. Ну п'ятниця, ну 13 і що. День, як день. Звичайнісінький. Ще 10 хвилин і мине, і нічого особливого не сталося. Мабуть, якби не класичний фільм жахів, то й ніхто не задумувався над цим сполученням числа і дня тижня. Не будьте марновірними, люди!
Николай Показати IP 15 Листопада 2009 11:52
сегодня на календаре уже 15 число, и я, как успешно переживший дату:пятница 13, говорю вам всем - нечего верить таким приметам, всё равно все сдохнем,это только вопрос времени:)Доброго здоровья и берегите себя:)
Vlad07 Показати IP 15 Листопада 2009 19:42
А ДТП з п`яним даїшником коли сталось? Ось і не вір після цього в прикмети:)
Дмитро Тимощук Показати IP 16 Листопада 2009 11:52
багато хто в цей день скаржились на проблеми які з'являлись нізвідки. але в мене було все добре і все залежить від самої людини

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus