USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Вперше засідання комісії Волиньради відбулось онлайн: як витратять кошти на протидію коронавірусу

1 Квітня 2020 17:00
Вперше в історії Волинської обласної ради засідання бюджетної комісії через запровадження карантину відбулось у режимі відеоконференції.

Депутати рекомендували голові ОДА підписати розпорядження Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2020 рік.

Зокрема, рекомендовано збільшити доходи загального фонду обласного бюджету на загальну суму 1 млн 460 тис. грн, у тому числі за рахунок інших субвенцій з Нововолинського міського бюджету (200 000 гривень), Горохівського (400 000 гривень), Турійського (200 000 гривень) та Луцького (500 000 гривень) районних бюджетів, бюджетів Іваничівської селищної (30 000 гривень) і Литовезької (10 000 гривень), Городищенської (100 000 гривень), Затурцівської (20 000 гривень) сільських об’єднаних територіальних громад для здійснення заходів із запобігання поширення та забезпечення лікування коронавірусної інфекції COVID-19.
Нагадаємо, Луцька міська рада спрямувала до обласного бюджету субвенцію в сумі 60 млн грн на боротьбу з коронавірусом. Ці кошти вже враховані у рішенні про внесення змін до бюджету, яке прийнято на 30-й позачерговій сесії.

На цьому ж пленарному засіданні депутати звернулися до голів районних рад, міських, селищних, сільських голів та голів об’єднаних територіальних громад Волинської області з пропозицією передбачити передачу міжбюджетних трансфертів з місцевих бюджетів обласному бюджету для забезпечення потреб обласних закладів охорони здоров’я, на які буде покладено основні функції з лікування інфікованих хворих.

Проте лише частина органів місцевого самоврядування дослухалися до заклику обласних депутатів. Між тим, окремі ради вже надіслали до головної представницької влади області відписки. Про це під час сьогоднішнього засідання бюджетної комісії повідомила голова обласної ради Ірина Вахович.

Вона повторно звертається до депутатів всіх рівнів не ігнорувати прохання обласної ради, оскільки саме на обласні заклади буде припадати найбільше навантажень у випадку поширення коронавірусу на Волині.

Цю думку підтримує і голова бюджетної комісії Михайло Імберовський, який зазначає, що місцеві ради мали б активно включатись фінансово у спільну боротьбу з поширенням коронавірусу.

«Як кажуть, друг пізнається в біді. От, наприклад, Городищенська ОТГ спрямовує 100 тисяч, а де допомога від таких міст, як Ковель, Володимир-Волинський? Коли йдеться про фінансування об’єктів з обласного бюджету, то черга велика. Така ж, як і черга з районів до обласної лікарні, щоб отримати необхідне для боротьби з коронавірусом. А все це купується за кошти обласного бюджету», - зазначає Михайло Імберовський.

Левова частка коштів, які надійшли з місцевих бюджетів до обласного бюджету на боротьбу з коронавірусом, буде спрямована на забезпечення доїзду медиків обласних комунальних медичних підприємств. Крім того, 500 тис. грн пропонується виділити для санаторію в Згоранах. Там може бути облаштоване приміщення для обсервації громадян України, які повертаються з-за кородону.

Попри підтримку цієї позиції депутати та голова обласної ради Ірина Вахович висловлювали застереження щодо необхідності прийняття такого рішення. Начальник управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк пояснив, що створення приміщень для обсервації в областях передбачено постановою Кабміну.

В коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Михайло Імберовський зазначив, що формат роботи в режимі онлайн, як показала практика, результативний і дуже на часі.

«В той час, як нардепи тільки планують проведення засідань комітетів Верховної Ради онлайн, ми вже зробили перше засідання, попередньо передбачивши таку можливість ще на минулій сесії обласної ради.

Ми маємо оперативно реагувати на виклики, які стоять перед нами. Тепер, якщо є необхідність прийняти рішення щодо розподілу коштів, ми за 10 хвилин можемо зідзвонитись і оперативно прийняти відповідні рішення», - резюмує депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus