USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Вшанування Степана Бандери: на встановлення пам’ятника у Луцьку потрібно ще 3,4 млн

1 Січня 2019 19:34
З нагоди 110-ї річниці від дня народження провідника українських націоналістів Степана Бандери лучан закликали жертвувати кошти на спорудження пам’ятника йому перед Палацом урочистих подій – наразі потрібно 3,4 мільйона гривень.

Віче зі вшанування пам’яті Степана Бандери з нагоди 110-ої річниці від дня його народження відбулося 1 січня у Луцьку.

Голова Волинського братства ветеранів ОУН-УПА Богдан Вівчарик зазначив, що у цей день вшановують пам'ять великого сина українського народу, незламного борця за незалежність України. Захід розпочали з молитви за Степана Бандеру та усіх полеглих за волю України. Також пам'ять загиблих борців за незалежність вшанували хвилиною мовчання.

Учасники віча поклали квіти до постаменту майбутнього пам’ятника лідеру українських націоналістів. Богдан Вівчарик поінформував про використання коштів, які наразі вдалося зібрати на встановлення пам’ятника. Так, на рахунку зібрали понад 190 тисяч гривень, зокрема, придбана облицювальна плитка, яка зберігається зараз на складі, всього витратили понад 60 тисяч гривень. Внаслідок девальвації гривні у 2016 році кошторис перерахували. Зараз загальна вартість будівництва становить 3,725 мільйона гривень, з яких авторська винагорода – 800 тисяч. Від загальної суми варто відняти вартість постаменту та веж виконаних робіт, отже, потрібно ще приблизно 3,4 мільйона гривень. 114,4 тисячі гривень зараз зберігають на банківському рахунку. У попередні роки обласна та міська влада кілька разів виділяла великі суми, які так і не освоїли через недієздатність оргкомітету. Два роки тому виділяли 200 тисяч, які перерахували архітектору на виготовлення гіпсового макету пам’ятника, на цьому процес зупинився.

Отже, Богдан Вівчарик закликав присутніх жертвувати хто скільки зможе та зібрати нарешті необхідні кошти на встановлення пам’ятника. Також він просив займатися пошуком небайдужих патріотичних меценатів серед лучан, волинян та всієї України. З його слів, лучани не мають права чекати, поки влада усвідомить відповідальність за цей десятилітній довгобуд.


«І прийде час, коли один скаже «Слава Україні!», а мільйони відповідатимуть «Героям слава!»: цю фразу сказав Степан Бандера, розуміючи, що за його життя це не відбудеться. Цю фразу він сказав, розуміючи, що його життя – це постійна визвольна боротьба. Він сказав: «якщо будуть такі нащадки, для яких сенс життя буде Україна понад усе, а головний чин – змагання і боротьба за Україну, це відбудеться»», - зауважив перший заступник голови Волиньради Олександр Пирожик.

З його слів, нині цей вислів Степана Бандери збувається, але УПА в Україні прирівнюють до «вєтєранов вєлій отєчєствєнной войни», тобто, в тому числі до НКВД-истів, на п’ятому році війни з Росією та президентства Петра Порошенка. Він закликав лучан на президентських виборах не обирати олігарха, який знову чотири роки набиватиме кишені, а лише на п’ятий рік згадуватиме, наприклад, що вітання «Слава Україні» потрібно ввести на загальнодержавному рівні.


Окрім цього, Олександр Пирожик звернув увагу на те, як рускій мір намагається окупувати свідомість українців, а депутати облради для захисту від цього ухвалили мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту.

Ідея, яку проголосив Степан Бандера і за яку боролися цілі покоління наших національних героїв, з його слів, не вмре і обов’язково переможе. Жертовність Героїв Небесної Сотні, перших добровольців та тих, хто зараз тримає мирне небо над нами, переконує в тому, що відбуваються незворотні зміни і ця ідея переможе.

Учасник АТО, військовослужбовець Олександр Скиба розповів, що 28 грудня на ротацію повернувся останній ешелон бійців 14-ої ОМБ. Він зауважив, що йому набридла байдужість влади та жителів міста до того, що петарди та салюти продовжують вибухати, попри заборону.


«Сьогодні я стою, поруч щось стріляє, а донька мене запитує, що це. Я кажу: це комусь війни не вистачає», - зауважив учасник АТО, побажавши присутнім мирного неба.

Він нагадав, що ще шість років ому за слова «слава Україні» та червоно-чорний прапор людину називали фашистом та наголосив, що національна ідея є правильною і ми отримали вільну Україну, єдину церкву, але це не все. Потрібно, щоб влада сповідувала національну ідею не лише за рік до виборів, а була справді українською владою. Отже, він порадив усім не продавати свої голоси під час виборів, а об’єднатися і відстоювати в своєму житті національну ідею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
лучанин Показати IP 1 Січня 2019 18:58
а де ж молодь ?
Украинка до лучанин Показати IP 1 Січня 2019 20:16
А молодежь батрачит по всему миру....А эти все митинги проводят, слава Украине кричат, а чему слава? Нищете? Безработице? Коррупции?.....Легче забивать головы идеями, чем делать что-то.....
Молодь до лучанин Показати IP 1 Січня 2019 20:20
А молодь відсипається. Навіщо встановлювати пам'ятник біля рагсу,якщо є сквер Бандери? Навіщо взагалі встановлювати пам'ятник людині, яка є досить суперечливим історичним персонажем?
Анонім Показати IP 1 Січня 2019 19:41
...не густо...
Ніколи Показати IP 1 Січня 2019 20:08
Ніколи ці "ветерани" до справжніх ветеранів війни не прирівняються. Бо в окопах не були. А лише в спини вчителям і міліціонерам після війни стріляли.
Житель Показати IP 1 Січня 2019 20:37
Ей схаменіться. Більш важливіші проблеми є ніж такі гроші на памятник бандері. Всеодно прийде нова влада і летітиме як Ленін
123 Показати IP 1 Січня 2019 20:44
краще якісь би дитині операцію оплатили
Саньок Показати IP 1 Січня 2019 20:48
Ті, що на фото, хай і скинуться, а я ПРОТИ
Василь Показати IP 1 Січня 2019 20:58
Все "цивілізоване" співтовариство європейських країн і США мовчать, як води в рот набрали. Під боком відроджується фашизм покруче німецького - і тишина. Нерозуміють фрау Меркель і Макрон, що це і до них переповзе. Забули уроки 2-ої світової війни.
фото Показати IP 1 Січня 2019 20:59
фото як при окупацii зiгнали -нiкого з молодих))
Пильний Показати IP 1 Січня 2019 21:15
Ожили тролі кремлівські. Вбили вже давно Бандеру, а досі бояться. Він був добрим і мирних не чіпав, боровся за українську незалежність, був противником нашого вічного ворога, який і зараз нас тягне з собою до пекла. Слава Україні!
Анонім до Пильний Показати IP 1 Січня 2019 22:07
Референдум потрібен, що до памьятника....тоді,можливо,гроші зберуться,а.можливо,збирати не прийдеться.Люди все одно викажуть своє відношення не словами,так діями.
Пильніший до Пильний Показати IP 1 Січня 2019 22:07
Це наскільки ж треба бути тупим, щоб не розуміти, що такими маршами посилюється повільний розпад і поділ України?
Я до Пильний Показати IP 2 Січня 2019 06:00
не бреши пильний..бандерівці тільки те й робили що села грабили..ще інколи німецькі склади обносили..херої
факт Показати IP 1 Січня 2019 21:24
ГЕРОЙ_це людина,яка здійснює ПОДВИГ,часто дивлячись смерті ввічі.Який подвиг здійснив Бандера?
Дідо до факт Показати IP 1 Жовтня 2021 10:25
Каву у Відні пив.
Бульба Показати IP 1 Січня 2019 21:29
Реально, гроші на памятник - маячня!!! Якщо це так важливо , то продавайте квартири і будуйте!!! А гроші віддайте на онкодиспансер!!
Олександр Показати IP 1 Січня 2019 21:39
Пильному: не дай Бог таких добрих, тоді і злих не треба
Лучанка Показати IP 1 Січня 2019 21:50
Ви вже чи РАГС переносьте чи пам'ятник встановлюйте десь під вікнами тих, хто Бандеру дуже полюбляє. Той РАГС вже стоїть в такому місці, що прям як посеред Некрополю: на центральній алеї завжди похоронні вінки біля того "зубу", за РАГСом -парк Небесної Сотні і Алея загиблих атовців...Дуже "гарне" місце для весіль, для посмішок молодят... Степан Бандера був покровителем молодят чи як? Мені здається з його ім'ям на вустах навпаки частенько вбивали людей, а не сприяли народжуваності. Проведіть, врешті-решт, загальноміське опитування: "Чи потрібний лучанам Степан Бандера біля РАГСу?" Чи хочуть лучани такий монументальний "шедевр" на радість дуже малій групі людей, котрі ще й вимагають бюджетні кошти на свого ідола.
Лic Показати IP 1 Січня 2019 22:44
На фото усi похилого вiку. То з Ленiном носились у молодi роки. Тепер з Бандерою не знають куди засунити. Нехай самi скидаються грошима та ставлять кожний пiд вiкнами у себе. Дiйсно, краще якийсь дитинi помогли би грошима.
Я Показати IP 2 Січня 2019 06:07
зібралось кілька десятків ... навіть не знаю як назвати.. і втирають як всім жити треба...
Альпініст 418 Показати IP 2 Січня 2019 16:22
В том историческом контексте действия и слова Бандеры вполне возможно были оправданы, но тут зашквар однозначно. Тут кто-то написал, чтое есть сквер Бандеры, там и памятники ставьте. Сегодня - это тупо политически, и как оказалось, и финансово. Денег нет, постамент открыли…
Українка Показати IP 3 Січня 2019 14:03
Українці! Вчіть історію і тоді знатимете героїв.Правду кажуть, що не такі страшні московські воші, як наші гниди.Біда наша в тому, що немає в нас єдності.
Дідо Показати IP 1 Жовтня 2021 10:26
Гроші в ср...у. Постамент знесли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus