USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Встановлення лічильника: як не переплачувати за опалення

15 Лютого 2021 13:18
Захмарні суми за опалення спонукали деяких українців до встановлення лічильника. Адже подеколи платіжки – відрізнялися на тисячі гривень.

За встановлення лічильника потрібно заплатити, проте після цього більше не доведеться переплачувати. Водночас навіть між сусідами існує різниця в оплаті, пише 24 канал.

Мешканець Києва розповів, що отримав платіжку за грудень на суму в 1300 гривень, а його сусід заплатив у декілька разів більше – 7200 гривень. Але питання про те, чому у чоловіка та його сусіда аж така значна різниця в оплаті – залишається відкритим.

Виявилось, що такий випадок не єдиний. Деякі українці розповіли, що раніше платили за опалення приблизно 3000 гривень, проте взимку 2021 року – 5700 гривень.

У чому причина різниці в платіжках

Координаторка житлово-комунальних програм Тетяна Бойко пояснила, у чому причина різниці між оплатами за опалення. За її словами, якщо у когось є лічильник, то він платитиме згідно з ним, проте у випадку його відсутності – загальнобудинкова сума розкидатиметься згідно з квадратними метрами.

Також вона запевнила, що хоч встановлення загальнобудинкового лічильника обмежене законом – нарахування по ньому все одно здійснює облгаз, а НКРЄКП просто закриває на це очі.

Тож людина зможе довести тільки через суд, що вона не повинна платити за загальнобудинковими показниками. Однак щоб не було подібних ситуацій, єдиним варіантом для жителів відповідних квартир є встановлення лічильника.

«Якщо люди хочуть зменшити платіжку на 30%, то очевидно, що заходи потрібно робити спільно, адже будинок – це цілісний об’єкт. Першим кроком має бути створення ОСББ, тоді залучити енергоаудитора, який поставить «діагноз» вашому дому», – сказала Тетяна Бойко.
Як зекономити на опаленні

Різниця сум у платіжках за опалення при однаковій площі квартир обумовлена тим, що кожен будинок унікальний з погляду споживання тепла. На це впливає безліч факторів:

– утеплення будинку;

– перепланування всередині нього;

– навіть стан горища.

Якщо людина хоче зекономити на опалюванні, то є декілька альтернативних варіантів – плата за опалення може бути втричі меншою. Для цього варто подбати про належне утеплення будинку.

Наприклад, є програма «70 на 30», де 70% коштів за утеплення квартири платить місто, а 30% – жителі будинку.

Існує програма «Тепла оселя», згідно з якою, міський бюджет відшкодовує до 30% основної суми кредиту на енергоефективність, який ОСББ бере у банку-партнері програми. Максимальна сума компенсації – 1 мільйон гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
олександр Показати IP 15 Лютого 2021 15:08
Людина каже заплатив 1300 а сусід 7200 тобто люди живуть в одному будинку в одному підїзді . Відповідають не на питання ак про те чи є життя на марсі.Не влада а злодійське кодло
Думай хоч трохи до олександр Показати IP 15 Лютого 2021 18:51
Що ви мелете, до чого тут влада? В одного є індивідуальний лічильник на тепло, а в іншого немає, ось і вмя різниця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus