USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Втрати війни: ренесансний Несвіч

13 Листопада 2022 14:08
Палаців на Волині за всю історію було приблизно півтори сотні. Історія не зберегла нам більшості з них. Нищення під час світових воєн, радянські плюндрування і спричинена цим занедбаність та байдужість зіграли свою злу роль. Будемо розповідати і про те, чого вже не побачиш на власні очі, про забуті та вцілілі комплекси.

Село Несвіч розташоване у Луцькому районі за кільканадцять кілометрів від обласного центру. Вважають, що його було засновано в 1500 році як родове помістя князів Несвізьких. Після згасання роду поселення переходило у власність до інших магнатів.

На початку ХІХ століття маєток вже належав Маєвським. «Словник географічний королівства польського» подає інформацію, що в ХІХ столітті у Несвічі був великий став, наповнений рибою. На ставу розташовувалося кілька млинів. Водойма збереглася до нашого часу. На фермах успішно господарювали – цьому сприяли родючі ґрунти.
Вигляд Несвіча на початку ХХ століття. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Вигляд Несвіча на початку ХХ століття. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Немає точних відомостей, хто і коли збудував тут палац. Вважають, що він виник у другій половині ХІХ століття на місці якоїсь старішої споруди. Можливо, її перебудували під палац. До початку ХХ століття в Несвічі ще виднілися залишки давніх валів та ровів. У той час – від середини ХІХ століття – Несвіч належав роду Омецинських.

Палац був одноповерховим з головного фасаду і двоповерховим з двору. Мав риси класицизму та неоренесансу. Розташовувалася споруда на пагорбі над ставом край дороги, що вела з села до залізничної станції. Споруду було збудовано з сірого тесаного каменю. На головному фасаді мав три чітко виділені частини – головний вхід, обрамлений колонами іонічного ордеру, з портиком, і бічні виступи-ризаліти, над якими вивищувалися гарно оздоблені пишні фронтони. Палац вражав красою і витонченістю невеликого розміру усіх мандрівників, які тут бували.

Про те, яким він був усередині, не збереглося жодних відомостей. Палац спалили під час Першої світової війни, утім стіни стояли ще до війни наступної. Останні з роду Омецинських у міжвоєнний час пристосували під житло складське приміщення поряд. Проте за описами, воно було облаштоване гарними меблями і порцеляною зі сріблом.
Мабуть, єдина відома фотографія палацу. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Мабуть, єдина відома фотографія палацу. Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Про колишній маєток у Несвічі може нагадувати хіба великий ставок.
Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іван Показати IP 13 Листопада 2022 18:15
"Втрати війни" - не лізе. "Втрати у війні" або "Втрати від війни".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus