USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Вихід – одна держава, одна українська влада, одна українська церква», – митрополит Луцький і Волинський Михаїл

27 Серпня 2022 19:40
«Усі три православні гілки, які існують на території України, мають об’єднатися й обрати патріарха Київського і всієї Русі. Вихід із ситуації – одна держава, одна українська влада, одна українська церква зі своїм предстоятелем на чолі», – впевнений владика Михаїл, митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України.

Про своє становлення як духівника української церкви та про об’єднання церков він розповів 12 каналу.

Як пригадав, звістку про проголошення незалежності України 1991 року він отримав у польському Вроцлаві. На той час владика перебував серед студентів, які виїхали з православною місією до Європи.

Дядьки священнослужителя входили до складу Організації українських націоналістів. Одного за це ув’язнили, а другого – розстріляли. Тому в його сім’ї завжди переважали проукраїнські настрої та несприйняття радянської влади.

«Я з дитинства розумів, що комунізм – це щось погане. Це було закладено в моїй підсвідомості… Як подорослішав, чітко знав, що Радянський Союз – це негатив для всієї України та для моєї родини зокрема», – сказав митрополит.

Додав, що пізніше жодних сумнівів щодо того, який патріархат обрати для священнослужіння (Московський чи Київський), у нього не було. До того ж, його брат на той час був духівником Київського патріархату.

«Я був упевнений, що маю бути в Україні, маю тут ставати священнослужителем, маю належати до Київського патріархату. Хоча тоді його по-різному називали (неканонічний, неблагодатний), мене це не зачіпало. Я знав, що я з Богом. Як виявилося, я стояв на правильному шляху. Сан, який я прийняв, канонічний. Сьогоднішнє моє служіння – це служіння в благодатній українській церкві… Я ніколи не сумнівався у своєму сані. Сьогодні в мене немає жодних питань.

Нині є питання в інших, у тих, хто додумує, що собою являє Православна церква України. Як виявилося, Московський патріархат неканонічний, поза церковним двором. Хто вони, хто їх визнає, хто з ними готовий мати спілкування?» – наголосив владика Михаїл.

Додав, що, на жаль, несвідомі люди довіряють тим, кого вважають авторитетом, зокрема священнику Московського патріархату, який може обманювати велику кількість вірян.
Читати ще: «Священники МП мають зрозуміти: сила українського народу в єдності не з демонічною московією, а з Богом», – капелан Михайло Бучак

Він звернув увагу, що зараз ті парафії, які виходять із лона Московського патріархату та переходять до Православної церкви України, ухвалюють такі рішення з ініціативи самих прихожан, а не з настанови священників.

«Ми бачили безліч сюжетів: священник Московського патріархату коригує вогонь ворога, священник Московського патріархату знущався з українців під Києвом, архієрей Московського патріархату освячує зброю для знищення українців, священник Московського патріархату бажає знищення України. Можна сказати, що патріарх Кирило благословляє вбивства українців, відстоює ідею «русского міра». Тобто Московський патріархат підтримує ідею знищення України. Вони сіють це зло, вони задурманюють людей.

Але українці побожні й вважають, що священник не може говорити неправду. Вони фанатично вірять, не аналізують те, що відбувається. На жаль, серед таких – і люди, які мають вищу освіту. Вони недалекі, чумні. Сумно констатувати, що це переважно Полісся. На Поліссі найбільше церков Московського патріархату», – нагадав митрополит.

Для Російської православної церкви важливо зберегти вплив на українців, тому що це дасть можливість підірвати основи незалежності України. Тож священники МП в Україні робитимуть усе, аби залишити своїх прихожан під російським впливом.

«Священнослужителі, які мають вести до Христа, які мають говорити про духовне життя, є колаборантами. Це політики в рясах», – акцентував владика Михаїл.

Українська православна церква Московського патріархату не засудила російську агресію, звірства російської армії, ідеологію «русского міра», дії Кирила, зауважив він.

За його словами, серед прибічників Московського патріархату в Україні можна вирізнити три групи: люди, які ненавидять Україну; національно налаштовані прихожани, які хочуть бачити Україну вільною; ті, хто вагається, бо не знає, куди примкнути.

Читати ще: З’їжджаються прихильники МП з усієї округи: волиняни – проти осередку Московії в їхньому селі

«Шлях православної церкви – лише один. Усі конфесії мають засудити ідеологію «русского міра», засудити війну, з якою Росія прийшла до нас, зібратися разом зі Збройними силами і вигнати ворогів із нашої території, з нашої держави (у цьому капелани, священнослужителі та церква мають максимально допомогти ЗСУ). Усі три православні гілки, які існують на території України (Православна церква України, Українська православна церква, Українська греко-католицька церква), мають об’єднатися й обрати патріарха Київського і всієї Русі. Вихід із ситуації – одна держава, одна українська влада, одна українська церква зі своїм предстоятелем на чолі. Всі, хто пропонує інші ідеї, хочуть розколоти Україну та знищити її… Усі, хто проти об’єднання церков, – проти України», – висловив думку митрополит Луцький і Волинський.

Владика Михаїл вважає, що питання церкви сьогодні досить актуальне на загальнодержавному рівні, тому українська влада має звернути на нього увагу, адже зараз також триває «війна за душі людей, за тих, хто вагається, чи бути в Україні, чи тікати з України, чи розбудовувати, захищати Україну».

«Рішення обласних рад правильне (про звернення щодо заборони УПЦ МП на території України, – ВН), його потрібно підтримати. Це не компетенція обласної ради, але це голос і аргумент для ухвалення рішення Верховною Радою. Діяльність колаборантів і прихильників «русского міра» в Україні має бути заборонена… Якщо конфесія не засуджує дії і діячів, які прийшли з агресією до нас, то вона є прихильником РПЦ і Московії.

У нас війна. Який лібералізм може бути під час війни? Ти або з Україною, або проти неї. Потрібно визначатися. Минув період, коли ми могли маневрувати, говорити: це не на часі, церква поза політикою чи політика поза церквою, давайте молитися за мир. Нам мир не потрібен. Нам потрібна перемога. Коли настане перемога України над Росією, тоді настане мир. Тоді ми, наша українська незалежна церква, відслужимо молебень», – прокоментував владика.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Саша Показати IP 27 Серпня 2022 20:10
Один народ - одна країна - одна держава ! Без церкви можна ? Яку роль відіграє церква при обороні країни?
мища церковний до Саша Показати IP 27 Серпня 2022 22:15
роль одна: куди йдуть грошики вид людей, до мАцкви чи до Кийова? роль друга: ТИ РАЗОМ З УКРАИНОЮ ЧИ ТИ ЗНИЩУЕШ УКРАЙНУ!!!
ДумайТе до Саша Показати IP 1 Вересня 2022 12:15
При обороні країни відіграють роль - телепередачі ерефії, радіопередачі ерефії, музику, кіно ерефії, книжки ерефії, спектаклі, і т.д Релігія в тому числі. Зауважу, що ВСІ ці без виключення фактори впливу з ерефії пропагують "русский мир". Якщо ми, як держава, хочимо убезпечити себе, своїх дітей, від впливу всього цього лайна, яке ми споживали купу років, ми маємо заборонити на державному рівні всі ці фактори впливу (релігію ерефії В ТОМУ ЧИСЛІ). Якщо хтось не розуміє цих елементарних речей, то не дружить з логікою і здоровим глуздом. Ціна такого нерозуміння - життя наших громадян.
Простий українець Показати IP 27 Серпня 2022 21:32
В Україні церква відокремлена від держави. І, м'ягко кажучи, попам не годиться коментувати державні справи, а тим більше лізти в політику ! Толерантно, в межах своєї компетенції, в діалозі з віруючими треба домагатись і вирішуваии релігійні питання, але не перебирати на себе невластиві церкві функції. Тільки самовіддана робота і боротьба кожного, підкреслюю - на своєму місці, забезпечить загальний результат. А то що владика нетактовно назвав поліщуків недалекими і чумними. то означає, шо якраз такі як він проводять недостатню роботу і не доносять праведні слова божі до жителів Полісся !
Всезнайко Показати IP 27 Серпня 2022 22:38
Бог один - каси різні.
987 Показати IP 27 Серпня 2022 22:53
Брехун
Анонім Показати IP 28 Серпня 2022 05:33
ein Volk, ein Reich, ein Führer по-українськи?
Поп Гапон Показати IP 28 Серпня 2022 08:23
За Слуцьким повторює
123 Показати IP 28 Серпня 2022 08:24
О файний батюшка! Це ж той, шо має модну норкову шубу?
Анонім до 123 Показати IP 28 Серпня 2022 10:59
до речі, гарна та шуба. якщо дурні гроші несуть, то розумний шубу собі купує
санітар Показати IP 28 Серпня 2022 15:39
капесес замістили попи, взявши на себе ношу колишніх секретарів парторганізацій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus