USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Виробники біоетанолу: що спільного у проблеми смороду у Луцьку з екологічними проблемами Київщини та Вінниччини

27 Червня 2019 14:44
Нестерпний сморід та поширення захворювань: масові протести місцевих жителів у різних регіонах України викликають наслідки діяльності підприємств, що займаються виробництвом біоетанолу. Що спільного у проблеми поширення смороду у Луцьку та екологічних проблем Київщини та Вінниччини, з’ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Чому у Луцьку знову поширюється нестерпний сморід

Нагадаємо, під час пленарного засідання 58-ї сесії Луцької міськради 26 червня депутати звернулися до Мінекології, Міністерства аграрної політики, СБУ щодо вивчення екологічних проблем територіальної громади. Йшлося про те, що за останній тиждень суттєво збільшилася кількість повідомлень на гарячу лінію щодо нестерпного запаху в районі південно-західної частини міста – на Вересневому, ЛПЗ, Львівській.

Причиною поширення смороду є діяльність Гнідавського цукрового заводу, зокрема підприємства з виробництва біоетанолу, розташованого на його території.

Проблема поширення смороду існує вже протягом чотирьох років. У 2017 році міська влада зайнялася питанням предметно, знайшла хіміка, який запропонував заводу дієве рішення проблеми. Спочатку підприємство користувалося його послугами, а згодом припинило, щоб економити кошти.

Нещодавня заява цукрового заводу про те, що вони не зливали і не зливають мелясну барду на поля фільтрації, а відповідно до договорів постачають її сільгосппідприємствам, зі слів депутата Ігоря Поліщука, цинічна та брехлива. Представники різних фракцій міськради погодилися, що готові блокувати діяльність підприємства разом з представниками громади, якщо завод не вирішить проблему поширення нестерпного смороду.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт відзначав, що екологічна катастрофа, пов’язана з виробництвом біоетанолу, існує у різних містах України. Як приклад він навів розташований на Київщині Узин.
Сморід та хвороби: через виробництво біоетанолу страждають жителі міста на Київщині

Зауважимо, у травні громада Узина домоглася скликання позачергової сесії на якій відбулися палкі громадські обговорення стосовно найбільшої проблеми міста – роботи цукрового комбінату та інших підприємств. Відносно цих суб’єктів господарювання міська влада звернулася до Державної екологічної інспекції щодо проведення перевірок з дотримання ними вимог природоохоронного законодавства. На засіданні було вирішено створити тимчасову контрольну комісію, в яку увійдуть депутати та актив громади для проведення перевірки та контролю за екологічною ситуацією в Узині.

Найбільше критикували діяльність «Цукрового комбінату», а точніше спиртового цеху, адже на сьогодні він є головним ворогом для громади через страшенний сморід та забруднене повітря. Через що, на думку людей, вони страждають на численні хвороби. Зі слів місцевих жителів, Узин лідирує по показниках на онкозахворювання. Представники громадськості одразу попередили міську владу про те, що у разі неприпинення роботи вищевказаного цеху, вони візьмуться за перекриття дороги державного значення.
Оскільки громада вже не вірить обіцянкам місцевих чиновників, люди розпочали діяти самостійно та радикально, і не дочекавшись навіть початку сесії узинчани перекривали дорогу одразу на двох локаціях – Кагарлик-Узин та Біла Церква-Узин. Мітингувальники пообіцяли зібратися біля спиртоцеху з ночівлею в наметах.

Серед головних вимог громади – прийняття рішення про зупинку роботи цеху з виробництва біоетанолу до отримання результатів експертизи; її оплату; скасування дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу і повітря; створення комісії за контролем вищезазначеної діяльності.

Після хвилі обурення тисяч людей на Київщині, які від ядучого запаху у повітрі буквально задихаються, нещодавно призупинив роботу цукровий завод. Відходи з нього виливають на відкриті поля вже вісім років. Щороку сморід наростає. Про підприємства, які отруюють життя, знають і місцева влада, і екологи.
Електронну петицію з закликом зупинити екологічну катастрофу у місті Узин Київської області зареєстрували на офіційному веб-сайті президента України.

«У місті Узин Київської області катастрофічна ситуація із довкіллям та випаровуваннями отруйних речовин від діяльності біоетанолу підприємством ТДВ «Узинській цукровий комбінат». Держава не контролює ситуацію в сфері відходів, як побутових, так і небезпечних.

Небезпечні відходи в місті Узин загрожують життю, здоров’ю людей та навколишньому середовищу, люди вдихають невідомі отруйні речовини від виробництва етанолу. Прошу застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) шляхом повного зупинення експлуатації полігонів промислових відходів (відстійників), зупинення (заборони) виконання робіт з розміщення промислових відходів від діяльності ТДВ «Узинській цукровий комбінат» в місті Узин, Білоцерківського району в Київській області.

Припинити порушення правил екологічної безпеки ТДВ «Узинській цукровий комбінат» шляхом заборони здійснювати господарську діяльність, пов’язану з утворенням відходів від діяльності із виробництва , що отруює повітря та стічні води. Застосувати невідкладні заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) шляхом повного зупинення експлуатації полігонів промислових відходів (відстійників) ТДВ «Узинський цукровий комбінат», зупинити шкідливі викиди», – йдеться в петиції.

Автори петиції пояснюють, що транспортування після спиртових відходів здійснюється на поля фільтрації, що використовуються, як відстійники для технічних вод цукрового виробництва. Внаслідок відкритого сушіння в повітря потрапляють шкідливі речовини з різким запахом, які подразнюють дихальну систему жителів. Узин в Білоцерківському районі на першому місці із захворюваності на онкологічні хвороби. Вони все частіше констатують серцеві та астматичні напади в узинців, свербіж у горлі та головні болі, фіксують діагнози: бронхіт, трахеїт, ларингіт.

Вінниччина: спиртзавод, що отруює життя жителів громади

У серпні минулого року проблему смороду з полів фільтрації Тростянецького спиртового заводу, що на Вінниччині, порушували на шпальтах газети Верховної Ради «Голос України».

З вимогою зупинити роботу Тростянецького спиртового заводу тоді зверталися до екологів Вінниччини учасники громадських слухань, що відбулися в селищі. Причина – сморід з відходів виробництва, який доносить вітер з полів фільтрації. Підприємство займається переробкою бурякової меляси. З неї виготовляють біоетанол – спиртовмісну добавку до бензину. Відходи по трубопроводах надходять на поля фільтрації. Внаслідок процесу бродіння утворюється неприємний запах.

«Найбільше потерпають люди із захворюваннями дихальних шляхів, – повідомляла селищний голова Тростянця Людмила Червонецька. – А хіба діток не шкода? Усіх нас дістали «аромати» спиртового».

Проблеми жителів Вінниччини подібні до проблем лучан: зі слів сільського голови, від початку червня 2018 року, коли підвищилася температура повітря, райцентр «накриває» різкий неприємний запах. Найбільше відчувається, коли вітер дме з боку полів фільтрації. Вони розташовані неподалік селища на площі понад 40 гектарів. Звернення, індивідуальні й колективні, до адміністрації підприємства, органів влади, державних установ не дали бажаних результатів. Завод перевіряють, відповіді пишуть, а сморід залишається. Мешканці селища, а також двох сусідніх сіл Летківка та Северинівка вирішили провести акцію протесту – перекрити автомобільну трасу, щоб більше привернути увагу до проблеми.
«Здоров’я людей, чисте довкілля є пріоритетними, зокрема, і над прибутками. Перевіркою встановлено очевидні факти порушення закону «Про охорону атмосферного повітря». На керівника накладено штрафні санкції. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися просто неба.

Зобов’язали директора до кінця серпня розробити план заходів для розв’язання проблеми. Чи в компетенції інспекції прийняття рішення про припинення роботи заводу? Так. І такий варіант теж не виключається», – зазначав торік начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий.

Лише нещодавно, як повідомили у Вінницькій ОДА, вирішили призупинити діяльність державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод» до повного усунення наслідків екологічної катастрофи та вжиття заходів по усуненню всіх недоліків по переробці відходів.

Питання, яке набуло масштабів екологічної катастрофи, розглядали під час засідання обласної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Це питання не виникло вчора чи позавчора. Неодноразово жителі селища і навколишніх населених пунктів скаржилися на сморід та шкідливі випари. Особливо це відчутно в літні місяці. Цю проблему необхідно вирішувати цивілізовано, оскільки здоров’я людей і чисте довкілля важливіше за прибутки підприємства. Виробництво має бути не лише економічно доцільним, а й екологічно безпечним. Через відсутність належної фільтрації, випари від виробництва призводять до несприятливих наслідків для здоров'я громадян», – визнавав перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

Під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворюється 700 кубометрів барди – рідких відходів спирту, що доставляється по трубах на поля фільтрації, розташовані на північ від селища. Їх територія – понад 40 гектарів. Щодобово закачуються тонни органічних залишків, які гниють. Сморід, який від цього утворюється, зовсім несумісний із безпечною життєдіяльністю населення. Мешканці райцентру переконані, що оскільки відходи завод не очищує, процес бродіння продовжується, а з підвищенням температури повітря, вітром випаровування приносить до селища та навколишніх сіл.

В результаті засідання, ухвалили рішення призупинити діяльність державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод» до повного усунення наслідків екологічної катастрофи та вжиття заходів по усуненню всіх недоліків по переробці відходів, а також підготувати відповідні звернення до Міністерства АПК та «Укрспирту» щодо врегулювання даної проблеми. Керівництву ДП «Тростянецький спиртзавод» – забезпечити цілодобову охорону бардополів з метою недопущення потрапляння туди госфекальних стоків та сторонніх відходів. Лабораторному центру МОЗ України, Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Держпродспоживслужбі області здійснити забори проб води та повітря на бардополях і в межах санітарної захисної зони.

Таким чином, легко прослідкувати паралелі між екологічними проблемами інших регіонів та Луцька: в усіх трьох випадках поширення нестерпного смороду виникає на полях фільтрації підприємств, що займаються виробництвом біоетанолу та економлять кошти, які варто було б спрямувати на переробку відходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Опа Показати IP 27 Червня 2019 15:02
А Гнідавський завод верещить, що то не від них. Закрити та й все на цьому.
Ввв Показати IP 27 Червня 2019 15:42
Щось внас..не так.....це є проблемою відстежити викид.....проблема той хто його контролює..
Водій Показати IP 27 Червня 2019 18:13
Так скільки можна вже відстежувати. Хай ОДА закриває цукровий завод, бо він нас потруїть.
Анонім Показати IP 28 Червня 2019 22:08
ні кінця ні краю нема тому смороду. всі клеють дурня.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus