USD 40.65 40.96
  • USD 40.65 40.96
  • EUR 40.70 41.10
  • PLN 10.00 10.15

Вже скоро велика реконструкція: кінотеатр «Батьківщина» у Луцьку показали зсередини. Фото

26 Травня 2024 13:29
Колись тут показували кіно. Потім тут хотіли знімати кіно. Зрештою, зрозуміли, що кіна не буде. Але зріє щось інше, не менш цікаве.

Журналісти misto.media побували у приміщенні колишнього кінотеатру «Батьківщина», на який вже скоро чекає велика реконструкція.

Більшу частину робіт мають закінчити вже цього року. Адже левова частка грошей – міжнародний грант у сумі 34 млн гривень. Ще вісім мільйонів – частка міста. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.
Оскільки приміщення підпадає під категорію пам’ятки архітектури 1939 року, то кілька місяців тривав процес погодження документації, розповів misto.media заступник директора департаменту економічної політики Луцької міськради Сергій Омельчук.

Втім на те, що це пам’ятка, принаймні всередині, мало що вказує.
Читати ще: Кінотеатр «Батьківщина»: історія, яка хоче мати майбутнє

З елементів, що свідчать про історичність споруди, збереглися кручені сходи, що ведуть на дах, дерев’яні поручні сходів між першим та другим поверхами. Є тут дерев’яний старий паркет.
Через вже зруйновану осучаснену стелю видно старі будівельні елементи, напозір – очерету.
Дивлячись на шари тинькування та фарби, можна уявити, що стіни кінотеатру були то жовтого, то зеленого, то темного кольорів. Деякі елементи планують інтегрувати в майбутню будівлю.
Приміщення переходило з рук в руки кілька разів. У 1939-му кінотеатр називався «Большевік». Під час німецької окупації мав назву Gloria Palast. Після Другої світової війни отримав назву «Батьківщина».

За часів незалежності сам кінотеатр занепав і приміщення передали Волинській обласній державній телерадіокомпанії. Згодом, після реформи ВОДТРК, його передали на баланс міста. І з цього моменту його не використовували через аварійність. Тут зберігали якісь міські декорації, типу великодніх яєць. За призначенням використовують хіба укриття.

За часів, коли приміщення було в розпорядженні Волинської телекомпанії, тут змінили навіть саме планування приміщення.

Наприклад, судячи з цегли, з’явилася додаткова стіна у залі, де показували стрічки.
А під стелею у цьому приміщенні змонтували металеві конструкції, які мали витримувати 12 тонн обладнання. Судячи з усього, для теле- та кінознімання.
А ось проєкт майбутнього центру:
У 2011 році тодішня гендиректорка Волинської телерадіокомпанії Ольга Куліш зазначила, що після того, як буде зроблено ремонт приміщення і оснащення студії – в Центрі можна буде знімати навіть серіали. Але дива не сталося. У приміщенні нині навіть немає батарей, на даху встановлена газова котельня, однак нею не користувалися і скоріш демонтують.
Де-не-де можна зустріти сліди роботи телевізійників, випадкових візитерів і навіть ознаки перебування тут ультрасів ФК «Карпати».
Оновлена «Батьківщину» буде будівлею для бізнесу: тут обладнають приміщення для оренди підприємцям, коворкінгу, облаштують великий хол для проведення міських заходів, конференцій, бізнес-консультацій. Таких приміщень у міської ради поки немає. Планується, що на місці будуть підрозділи міськради, які консультуватимуть бізнес.

Читати ще: Реставрація кінотеатру «Батьківщина»: що там буде і коли розпочнуть роботи

Сучасне приміщення планують роботи, враховуючи також потреби маломобільних груп. Буде тут також дитяча зона, інфраструктура дозволить отримати вигоди для людей, що постраждали від війни.

Відкриття простору планується в першому півріччі 2025 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Ірина Показати IP 26 Травня 2024 13:53
Цікаво де ця вся еліта буде авто паркувати? Я думаю над цим ніхто не задумався. Хто ж про це буде думати, якщо гроші треба пиляти поки ще дають?
Іван до Ірина Показати IP 26 Травня 2024 19:04
Пані Ірина, ви, очевидно, вимовляєте слово "еліта" з іронією? Якщо так, то заключайте його в лапки. Бо українська "еліта", ну, самі знаєте... Не хочу переходити на ненормативну лексику.
Ірина до Іван Показати IP 26 Травня 2024 21:03
Дякую пане Іван за підказку. Я подумала, що словосполучення "ця вся еліта" буде достатньо, щоб охарактеризувати цей прошарок суспільства. Саме іронія і нічого більше.
Sir до Ірина Показати IP 27 Травня 2024 12:30
Взагалі-то, все більше міст роблять центри пішохідними. Найближчі парковки - за 100-300 м. (вул. Глушець і міськрада). Вистачить сунути за собою ті вонючі тарантайки! Змінюйте мислення!
Ірина до Sir Показати IP 27 Травня 2024 14:21
Не буде чудо, яке має купу грошей, нести своє тєло так далеко, та й не смішіть мене такими парковками. Які міста роблять центри пішохідними? Ви фільмів надивилися?
Анонім Показати IP 26 Травня 2024 14:31
Буде бар і буде кіно. Одні будуть артисти після н-ної, інші будуть їх знімати. І показувати.
ветфельдшер Показати IP 26 Травня 2024 15:32
Перший кінотеатр, в якому я дивився кіно з коханою дівчиною по приїзду в Луцьк після закінчення одного з львівських вузів (не парно-копитного). Тут вона мене вперше поцілувала (в останньому ряду). Поцілунок був пекучим, як удар струму... А потім ще багато разів цілувала. Безліч разів. На нашому рахунку в "Батьківщині" були ще десятки, а, можливо, сотні фільмів. В цьому ж кінотеатрі. Навпроти зупинявся автобус №4 "Вокзал - школа 14" і водій чомусь об*являв зупинку на мові раші (кінотєатр "Родіна"). Все запям*талось, як сьогодні. А було це на початку 70-х років. Скільки вже води збігло зі Стиру в Чорне море... Через Припять і Дніпро... Вай-вай!
Анонім Показати IP 26 Травня 2024 15:54
займаються хернею. демонтуйте і збудуйте щось необхідніше. дешевше обійдеться.
Лучанин Показати IP 26 Травня 2024 17:27
Якщо так довго тривала процедура погодження документації, то чому не поінформуєте громаду про хід того процесу, хто погоджував, де погодили, а де не погодили, які були зауваження до проекту, який висновок держбудекспертизи ? Ознайомте із змістом вимог Міністерства культури, скажіть чому замовник не представив документацію в департамент культури ОВА ! Бо від того залежить результат і престиж влади в очах громади і міжнародних інституцій !
Не лучанин Показати IP 26 Травня 2024 19:37
В Луцьку війни нема!
Клава Показати IP 27 Травня 2024 03:18
а квитки перевіряла мама Валі Ковалюк (тоді вони мешкали в районі Суворова), а нині Валя мешкає на Хурсенка..
Резюме Показати IP 27 Травня 2024 09:45
То не реставрація пам'ятки архітектури - то євроремонт ! То свідчить про професійний рівень міської влади !
Самий главний архіте до Резюме Показати IP 27 Травня 2024 13:02
То ж там нічого нема! То шо, якусь лєву лєпку видумувати??
Гідроліз Показати IP 27 Травня 2024 13:06
Дуже тішуся з таких новин! Чудово що збережуть цю споруду, ще й з користю!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus