USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

13-річний волинянин, якому пересадили серце, розповів, про що мріє

22 Вересня 2021 22:11
13-річний Максим Давидюк із села Зарудці Волинської області, якому пересадили серце, прийшов до тями і розповів, про що мріє.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Максим вже при свідомості. Каже, що найбільша його мрія зараз – бути здоровим та повернутися додому.

«Зараз просто хочу бути здоровим і живим, і повернутися додому. Це головне, що я зараз хочу. Головний лікар запропонував може лікарем стати. Мені врятували життя. Можливо, і я комусь врятував би», – розповів після пересадки серця 13-річний Максим.

Перед операцією батьки 13-річного хлопчика розповіли, що Максим захворів у липні і останній місяць провів у реанімації.

«У нього 22 липня стався інсульт, потім через кілька днів стало відомо, що серце спричинило інсульт. Що в нього кардіоміопатія. Це з цього часу ми знаємо. До цього повністю був здоровий – грав у футбол, все, плавав, не сказав ніколи в житті, що він хвора людина. Ніяких симптомів ми не помічали за дитиною. Йому різко стало погано і ми дійшли до реанімації», – розповідають батьки Максима Тетяна та Роман Давидюки.

Стан хлопця був критичним і йому терміново потрібна була пересадка серця. Операцію провели 21 вересня у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги. За словами директора Інституту серця Бориса Тодурова, операція пройшла добре.

«Серце працює. Добре лягло. Не зважаючи на різницю у віці і вазі, дуже добре співпали розміри і от ми тільки що впустили аорту, тиск – 90. Серце йде, синусний ритм. Поки все добре», – каже Борис Тодуров.

Донором хлопчика був 56-річний чоловік, який помер від інсульту. Сім’я донора – дружина та двоє дітей дали згоду на забір органів.

«Можна здивуватися, як так, доросле серце можна імплантувати у дитячий організм. Так ось можна. Тому що ми маємо не просто дитячий організм, а ми мали справу із хворим серцем. Коли серце хворіє тривалий час і доходить до цієї важкої стадії – воно суттєво розширюється і стає вдвічі або й утричі більшим за розміри дорослого серця», – каже лікар хлопчика Віталій Петров.

За словами Віталія Петрова, попереду на хлопчика чекає спеціальна реабілітація та навчання. Також він буде приймати спеціальні імунні препарати.

Як ми писали, у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги 21 вересня вперше в Україні провели трансплантацію легень та пересадку серця 13-річному хлопчику. Окрім того, у лікарні пересадили печінку та дві нирки. Донором органів став 54-річний чоловік з Львівщини, який помер від інсульту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus