USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Я за відповідальне ставлення до тварин»: як під час війни працює КП «Ласка» у Луцьку

8 Лютого 2023 15:52
Комунальне підприємство «Ласка» дбає про безпритульних тварин на території Луцької територіальної громади. Окрім безпеки псів і котів, працівники закладу відповідають за вакцинацію, стерилізацію та прилаштування тварин. В умовах воєнного стану підприємство ні на день не припиняло роботу, а навпаки – допомагало внутрішньо переміщеним українцям прилаштовувати домашніх тварин.

Про те, як вдалося налагодити роботу під час війни, Суспільному розповіла керівниця КП «Ласка» Оксана Богданюк.

«Коли йшла на роботу 24 лютого, я не знала, чи буду одна, чи ще хтось вийде»

Знаєте, була приємно вражена, просто розчулена. Усі працівники були на роботі. Жодного не було дня, коли наші тварини лишилися без опіки. Виклик першого шоку ми перебороли спільно.

Були проблеми з харчуванням, але нам прийшли на допомогу наші польські друзі. Ми отримали великий хороший вантаж гуманітарної допомоги з Польщі у вигляді корму. Могли ним ділитися з опікунами безпритульних тварин у межах міста. Тому що кількість годувальників зменшилась, бо люди виїхали за кордон, а тварин побільшало.

«Ми позитивно реагуємо на кожне прохання переселенців щодо тимчасової перетримки тварин»

Як тільки до нас почали приїжджати тимчасово переміщені люди, які мали тварин і не мали можливості їх утримувати за місцем проживання, ми позитивно реагували на кожне прохання. За цей час у нас було понад 40 тварин на тимчасовій перетримці. Це були й власницькі тварини, і безпритульні, які у нас перечікували певний проміжок часу. Одні поверталися додому, деякі ще живуть зараз: і коти, і собаки.

Читати ще: «Не маємо права опускати ні носа, ні хвоста, ні крил…»: чим нині живе Луцький зоопарк. Фоторепортаж

Першою до нас заїхала кішка з Маріуполя. Власники були транзитом до Польщі. Там були сімейні обставини, які їм не дозволили взяти ту кішечку Масяню із собою, але вони нас щиро уклінно просили, щоб ми не прилаштовували, не шукали їй родину – хоча була потенційна родина для неї, що вони обов’язково повернуться, що вони її обов’язково заберуть.

«Функція нашого підприємства – регулювання популяції безпритульних тварин гуманними методами»

Працюємо за програмою: відлов, стерилізація, відпуск. Тварини відновлюються на місцях, на території Луцької громади. Під час відлову кожен ловець через свій гаджет фіксує тваринку на місці відлову – із фотографією, даними геолокації, короткими характеристиками.

Читати ще: Як волинські лісівники підгодовують диких кабанів узимку

Тварина одразу на місці відлову потрапляє у базу ANIMAL-ID – це така платформа реєстрації тварин не лише безпритульних, а просто платформа їх реєстрації. Під час проходження усіх процедур після карантинування, стерилізації, післяопераційної перетримки, профіль у базі ANIMAL ID доповнюється датою стерилізації, вакцинації проти сказу, номером чипа, якщо це собака, то номером вушної бирки та кожного наступного року доповнюється датою чергової ревакцинації. Після стерилізації, після закінчення постопераційної перетримки тваринок відпускають. Але у цей час, поки вони перебувають у нас на підприємстві, в них є шанс потрапити у родину.

«Адопція – одна із наших важливих місій»

Слово адопція – похідне від англійського adopt, тобто прилаштування. Це не адаптація. Це якраз пошук нової родини. Коли людина приходить і каже, що хоче котика чи собачку, це не означає, що ми одразу вручаємо тваринку: «О-о… Добре, що ви прийшли! Нате вам тваринку, аби позбутися її!» Ні! Я за відповідальне ставлення до тварин. Ми проводимо бесіду. Перепитуємо, чи людина має змогу утримувати, чи вона розуміє відповідальність за те, що у родині з’являється новий член, чи вона розуміє важливість ветеринарного догляду, чи є у неї час і фінансовий ресурс для того, щоб взяти тварину в сім’ю. Обов’язково проводимо дуже пильну бесіду з потенційним власником тої тварини.

Коли людина визначилася із тваринкою, яку вподобала, ми щоразу під час передавання в родину укладаємо договір з новим власником. Обов’язково фіксуємо усі ветеринарні моменти, які відбулися із твариною.
«Кількість тварин на території Луцької громади – цифра об’єктивна»

Об’єктивність цифр визначається підрахунком тварин. На жаль, у зв’язку із війною торік його не проводили. Це також така специфічна процедура, яку організовують на базі, й за протоколами платформи ANIMAL ID ми лише допомагаємо у залученні волонтерів до цієї історії. Аналітика підрахунків попередніх років говорить нам про те, що популяція тварин більш-менш стала.

Відсоток стерилізованих тварин зріс значно порівняно із 2020 роком. У 2021 році візуалізували на вулиці більшу кількість стерилізованих тварин. Це вилучення якраз і є результатом роботи нашого підприємства. Популяція стала, а кількість стерилізованих із зовнішнім ідентифікатором (вушною биркою) більша.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus