USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як Гелетей 11 разів врятував Порошенка і чому в це мало хто повірив

1 Лютого 2019 17:59
30 січня, на наступний день після оголошення про висунення чинного президента України Петра Порошенка на другий термін каденції, керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей прийшов на ефір Українського радіо. І у передачі «Персона грата» зробив сенсаційну заяву.

У бесіді з журналістом начальник відомства, яке відповідає за безпеку перших осіб держави, серед іншого сказав: «У 2018 році було попереджено близько 11 замахів тільки на президента України Петра Порошенка», пише Страна.

Гучне, але неконкретне (чого варта хоча б фраза «близько одинадцяти») висловлювання, яке прозвучало з вуст високопоставленого силовика, оприлюднили провідні ЗМІ.

І з урахуванням його потенційної значущості для України ситуація залишила масу додаткових питань. Де головне – це непорозуміння, чи дійсно за минулий рік кількість замахів на главу держави зросла більше, ніж в п’ять разів (у 2017 році в провадженні СБУ знаходилося тільки дві справи)? І нарешті, як так вийшло, що практично ні про один з таких ексцесів ні широка, ні вузькоспеціалізована громадськість виявилися не в курсі.

«Страна» розбиралася, чи були насправді факти замахів на життя президента, про які говорить Гелетей, або ж це чергова передвиборча «байка», яка не має стосунку до дійсності.

У реєстрі не значаться

Для початку слід зупинитися на статистичних викладках і відомостях судового реєстру. Відразу ж уточнимо: підтвердження слів Гелетея тут знайти не вдалося. Але присутні інші цікаві відомості.

Так, звіт Генпрокуратури красномовно свідчить – за весь 2018 рік у ЄРДР були внесені відомості по п’яти кримінальних провадженнях, які стосуються посягань на життя державного чи громадського діяча (ст.112 КК України).

Опитані «Страною» юристи і правоохоронці однозначні – саме ця стаття є стовідсотковою у випадках, якщо на перших осіб держави дійсно готувався замах і наявні підозри на склад злочину. Але таких справ виявилося не «близько одинадцяти», як нарахував Гелетей, а всього п’ять.

До того ж, є ще один знаковий нюанс. Гарантії, що всі ці провадження стосуються виключно Порошенко, немає. Ці справи могли порушуватися внаслідок запланованих замахів як на президента, так і міністрів, представників АП, депутатів, політиків або громадських діячів-антикорупціонерів.

Але навіть якщо допустити, що в ЄРДР вносилися матеріали тільки в частині «замахів» на гаранта Конституції, то говорити про їх розкриття більш ніж передчасно. Справа в тому, що судовий реєстр говорить – за останні два роки в Україні не було ухвалено жодного звинувачувального вироку за ст.112 КК України. А прокурорська статистика свідчить: в п’яти провадженнях, які стосувалися замахів на перших осіб держави, датованих 2018 роком, за чотирма взагалі не винесено ніяких процесуальних рішень. Тобто, більшість справ до сих пір є «фактові» – з невстановленими учасниками, мотивами, обставинами і т.п.

Про це говорить і інша особливість. Так, в розшуку в даний час перебуває тільки одна людина, яку вважають причетною до спроб здійснення «замахів» на представників влади або публічних персон. А про підозру за минулий рік оголосили лише двом фігурантам. Причому ця історія давно на слуху, але розцінюється неоднозначно, в тому числі і як провокація.

Йдеться про тепер вже обвинувачених у спробі здійснення збройного перевороту і силового захоплення влади нардепа Надії Савченко і керівника «Офіцерського корпусу» Володимира Рубана.

Абсурд з Голлівуду. Юристи розводять руками

Адвокат Валентин Рибін, який представляє їх інтереси у скандальній справі про терористів, які нібито хотіли розстріляти будівлю парламенту (де повинен був знаходитися президент) з баржі, каже «Страніі» – про існування яких-небудь ще кримінальних проваджень, пов’язаних зі спробами замахів на життя Порошенка йому не відомо.

«Я розпитав у колег: ні вони, ні їхні друзі, ні друзі друзів нічого не чули. Якби щось таке в дійсності було, то з урахуванням суспільної значущості в юридичному співтоваристві про це давно б знали», – зазначає Рибін.

Інший адвокат, Євген Солодко солідарний з такою думкою. «Якби замах на главу держави готувався або хоча б частково був реалізований, це стало б відомо. Такі деталі як вибух, виявлення схрону боєприпасів, підготовка до нападу, інкримінування підозри важко приховати від громадськості», – пояснює він.

Не поспішають брати на віру заяву Гелетея про 11 попереджених замахів і правоохоронці зі стажем. Так, заслужений ветеран системи МВС Михайло Корнієнко, коментуючи ці відомості в соцмережі, обмежився коротким посилом: «Суцільний абсурд».

Більш розширено, але також з сумнівом в правдоподібності слів начальника УДО, своє трактування подій представив і адвокат, колишній високопоставлений співробітник системи військової прокуратури Анатолій Маркевич.

«Не було чутно ні про одну людину, яка би підозрювалася в підготовці замаху. Всі одинадцять готували "невстановлені особи"? Щось тут не так», – зазначив юрист. А в іншій гілці обговорення доповнив свою думку: «Ось це фахівці у Гелетея! Замахи готували "невстановлені особи" у невстановлений час в невідомому місці, ніхто не був затриманий, але силовики примудрилися ці злочини попередити».

Юрист-кримінолог Ганна Маляр на своїй сторінці в Facebook допускає два варіанти «походження» заяви про майже дюжину спроб обезголовити українську державу.

«Якщо це правда, то з великою ймовірністю можна припустити, що замахи готували непрофесіонали і, тим більше, не спецслужби інших держав. Адже коли профі «отримують завдання ліквідувати вищу посадову особу, шансів врятувати політика у будь-якої служби охорони вкрай мало. Більше того, часто руками охорони це і робиться, – зазначає Маляр. – Що ж стосується замахів з боку аматорів, то серед відомих і знаменитих найвищий ризик в осіб з владними повноваженнями. Адже саме з ними окремі неврівноважені члени суспільства пов'язують свої життєві негаразди ».

При цьому, Маляр залишає ймовірність того, що висловлювання Гелетея могли бути відвертою брехнею. «В українських реаліях є своя, незрозуміла іноземцям, специфіка ... В Україні правоохоронці намагаються довести свою потрібність вищим посадовим особам. І буває, що відбувається різне ... Є такі замахи, що і Голлівуд позаздрить», – резюмувала юрист.

Начальник держохорони зробив другу спробу ...

Можливо, розуміючи незручність положення, в яке начальник УДО своєю фразою про замахи на Порошенка поставив як себе, так і главу держави, 31 січня Гелетей повторно вийшов на зв’язок із засобами масової інформації. І розповів ряд нових деталей.

Спочатку він уточнив, що в перші роки каденції Петра Олексійовича основна небезпека гаранту Конституції нібито загрожувала на Банковій і в Козині. «У 2014-2016 роках основне навантаження для Управління державної охорони по відношенню до забезпечення безпеки вищих посадових осіб, і в першу чергу, президента держави, це було місце роботи президента, його місце проживання, маршрути руху, знаходження в громадських місцях», – пояснив начальник УДО в ефірі телеканалу «Прямий».

Судячи з контексту, він мав на увазі історію про замах «відра з болтами», про яку в тому числі писала «Страна» раніше.


Але в подальшому, як стверджує Гелетей, недоброзичливці Порошенка змінили тактику.

Керівник УДО зазначив нову тенденцію, яка проявилася в 2017-2018 роках. Він запевняє, що тоді основна небезпека чатувала на президента вже не в столиці, а на території Луганської та Донецької областей. А особливо – в зоні проведення операції Об’єднаних сил (раніше – АТО), «куди часто приїжджає Петро Порошенко». І тільки завдяки зусиллям і злагодженій роботі всіх силових структур охорони вдалося попередити і ці «замахи».

У той же час, наполягаючи на цифрі в 11 виявлених замахів на президента в минулому році, Гелетей не дав чіткої відповіді, чи мають всі ці інциденти подальшу судову перспективу.

«Я хотів би, щоб ви зрозуміли, що ця кількість – це попередження замахів на президента, коли наші співробітники-військовослужбовці контрснайперскої служби побачили на території, неконтрольованій нами, так звані снайперські пари, які працювали в форматі готовності до здійснення терористичного акту. Розумієте, що хороший професійний снайпер, працюючи з професійною контрснайперскою системою, може вцілити з відстані до 3 кілометрів. Тобто, .. ми вважаємо, що це був замах на життя і здоров’я президента. Зрозуміло, що ми міняємо маршрути, міняємо місця перебування. Так само ми вилучаємо за місцем, де Президент проїжджає або напередодні візиту, або під час візиту, так звані «лежки» – тобто готовність до здійснення терористичного акту. Вилучається і зброя, і вибухівка », – заявив начальник УДО.

І потім додав, що «питання безпеки – це не питання тільки затримання когось».

«Затримання або запобігання, коли відбувається вибух або постріл – це вже брак у роботі Управління державної охорони. Тому ми працюємо на випередження і розуміємо, що для нас головне – виключити будь-які замахи на життя і здоров’я верховного головнокомандувача», – пояснив Гелетей.

Чому і ця версія тріщить по швах

Адвокат Солодко в коментарі «Страні» допускає, що гіпотетично спецслужби дійсно можуть випереджати таким чином вчинення злочинів. Але вказує на іншу знакову деталь.

«В теорії може бути, що були попереджені замахи оперативним шляхом. Тобто, співробітники УДО заздалегідь знали або від інформаторів дізналися, що вони готуються, але їх попередили. Офіційного оформлення (внесення матеріалів в ЄРДР – ред.) це не тягне, але така інформація є закритою, вона не подається в ефір і не підлягає розголошенню », – пояснює захисник.

У його інтерпретації, в історії з «близько одинадцятьма» замахами на Порошенка начальник Управління держохорони або з самого початку говорив для красного слівця (тобто, відверто прибріхував), або розголосив так звану «грифовану статистику». А саме – дані для службового користування.

Чи були дотримані при цьому норми законодавства України – питання дискусійне. Як і свіжий (він же єдиний з озвучених) приклад нібито викриття спроби замаху на життя Порошенка, наведений керівником УДО.

Валерій Гелетей заявив, що 14 грудня «в очікуванні приїзду президента було затримано особу, житель Сєвєродонецька, уродженець Ялти, у якого вилучили 3 РПГ, так звані реактивні протитанкові системи, 200 грам вибухівки та 15 гранат». Судячи з контексту, про даний інцидент раніше громадськість поінформували інші силові відомства – СБУ і прокуратура Луганської області.

У їх інтерпретації, 29-річному чоловікові інкримінується незаконний оборот зброї і боєприпасів (ч.1 ст.263 КК України). Але про підозру у підготовці замаху на Петра Порошенка – ні слова.

P.S. «Страна» направила інформаційні запити в Службу безпеки, Генеральну прокуратуру та Управління держохорони з проханням повідомити деталі про виявлені і упереджені замахи на Петра Порошенка в 2018 році. Коли силовики нададуть свої позицію, їхні відповіді будуть оприлюднені на сторінках видання.

У той же час неофіційно в УДОУ повідомили нам, що інформація про 11 замахів на президента навіть в самому відомстві викликала подив. «Ніяких 11 замахів на життя Порошенка не було. Це вигадка Гелетея. Природно, до нас постійно надходить інформація про підготовку провокацій проти перших осіб держави чи іншого роду погрози, яку ми враховуємо в своїй роботі. Але про випадки, коли б реально готувався замах на Порошенка, були б встановлені особи, які його готували – такого ні мені, ні колегам невідомо. Я ще можу допустити, що це був один-два епізоди, який з якихось причин вирішили не світити навіть для своїх. Але щоб 11 .. . Це неймовірно. Більш того, з урахуванням підходів до інформаційної роботи у Банкової, якщо б був би якийсь найменший натяк на реальний замах проти Порошенка, то ця інформація б не ховалася, а про неї в деталях б сурмили день і ніч піарники президента. До речі, не виключаю, що вони щось схоже ближче до виборів придумають, щоб підняти рейтинг гаранта. І в цьому плані заява Гелетея може бути не випадковою », – говорить джерело в держорганах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Лютого 2019 18:05
а те,що гелетей нас приведе до параду в Севастополі на посаді міністра оборони, хто повірив?
Навуходоносор до Ано Показати IP 1 Лютого 2019 20:43
У Вас хорошая память. Вот только еще попытаюсь вставить свои "пять копеек" на эту тему, чтобы была полная картина о том, кто "предотвратил" аж 11 терактов, в чем адекватные люди сомневаются. Ибо когда депутат Парасюк гонял Валеру Гелетея пинками около здания ВР (в ютубе можно посмотреть), то доблестные охранники его не сумели своего шефа защитить даже от одного Володи. Куда им сирым и убогим до профессионального выполнения задач по охране первых лиц! Родственник вице-спикера ВР Василия Дурдынца (помнят еще такого?) Валера Гелетей имеет только начальное милицейское образование - закончил школу, в которой готовили обычных участковых для села. А дальше - стремительная карьера после женитьбы на племянице вице-спикера. На посту министра обороны пробыл ровно три месяца, Севастополь не взял, Крым не вернул, зато своим неадекватным заявлением на форуме зарубежных инвесторов, который проходил в Киеве летом 2014 года, новоиспеченный министр обороны сделал заявление о том, что Россия в самое ближайшее время готовится нанести ядерный удар по Украине. И после этого призвал инвесторов вкладывать в Украину! Неадекватность полнейшая! Не удивительно, что после такого спича на форуме практически все западные бизнесмены, покрутив пальцем у виска, разъехались по своим европейским квартирам. СМИ тогда беспощадно раскритиковали Гелетея, но с него как с гуся вода. Справедливо заслужил от атошников презрительное прозвище Гелетей Илловайский.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus