USD 39.56 39.80
  • USD 39.56 39.80
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.72 9.90

Як на Волині забезпечують онкохворих хіміопрепаратами і діагностикою

23 Травня 2021 08:27
Відповідно до пакетів НСЗУ, частину препаратів для хворих в обласному центрі онкології забезпечують за кошт держави. Але потреби закриті не всі.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

Директор КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Волинської обласної ради Юрій Малімон повідомив, що всі переліки наявних препаратів щотижня оновлюються і оприлюднюються на сайті МОЗу та на стендах в закладі. Повного переліку необхідних препаратів, каже, в закладі немає, проте на 70-75% ними заклад таки забезпечений.

«На сьогодні обласний медичний центр онкології має хіміопрепаратів на понад 12 млн гривень, однак – це не повний перелік медикаментів, які потрібні нашим пацієнтам. Медикаментами ми загалом забезпечені на 70-75%. Немає хіміопрепаратів нового покоління, для таргетної терапії, які є дороговартісні. І якщо є повідомлення про збір коштів на лікування, то в основному йдеться про кошти на хіміопрепарати нового покоління таргетної терапії, де один курс може коштувати 70-80, а в деяких випадках і сягати 100 тисяч гривень. Забезпечуємо препаратами у міру можливостей. Ми стикаємося іноді з ситуаціями, коли в нас є препарат, до прикладу, індійського виробництва, а пацієнт хоче німецького виробництва, і потім скаржиться, чому його не забезпечують препаратом німецького виробництва», – каже він.

Зі слів Юрія Малімона, так само частково в закладі забезпечується діагностика. Річ у тім, що за кошти державного бюджету мамографію роблять жінкам старшим 40 років за наявності електронного направлення.

«Жінки молодшого віку – на жаль, ні. Є такі обстеження (гастроскопія, бронхоскопія , колонсокопія), які мають теж ліміт – після 50 років оплачує НСЗУ. Також якщо людина не уклала декларацію з сімейним лікарем, вона не має електронного направлення, то НСЗУ таку діагностику не оплачує», – пояснює директор центру онкології.

Так само є питання й співвідношення ціни послуги, яку оплачує НСЗУ та реальної її вартості.

«На операцію виділяють 4600-4900 гривень. За ці кошти треба закупити і медикаментозне забезпеченя, і наркоз, і зарплата лікарям, медсестрам, санітаркам. Або: нам дали новий амбулаторний пакет, де комп’ютерна томографія коштує 546 гривень, контраст – 700. З цих грошей ми маємо дати контраст, дати зарплату лікарям і все туди вкласти. Як це можливо? Наша установа ніби маленька – 180 ліжок. А на сервісне обслуговування обладнання ми витратили більше мільйона, бо радіологічна апаратура не може без сервісного обслуговування працювати, на ремонт пішли значно більші кошти», – наголошує медик.

Голова медичної комісії, директорка КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Волинської обласної ради Ірина Горавська зазначила: така ситуація з невідповідністю цін за послуги і їх вартістю є в усіх медзакладах області.

«Проблема полягає в тому, що ми зараз працюємо в умовах пандемії, а оплата йде за глобальним бюджетом, де всі оперативні втручання проводяться за однією ставкою без коефіцієнтів. Тому й така ситуація. Якби платили з коефіцієнтами – ситуація була б краща. Але знову прийняли рішення, і знову загальний бюджет, і це катастрофічна ситуація. Бо є високотехнологічні операції, а вони оплачуються за базовою ставкою», – каже вона.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вона Показати IP 23 Травня 2021 13:53
А чому пацієнти з інших областей змушені оплачувати своє лікування + сума благодійного внеску 9 тис. грн. В результаті реформи Уляни Супрун пацієнт може сам обирати заклад для лікування і тоді гроші підуть за пацієнтом чи зараз вже не так.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus