USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як отримати «білий» квиток: особливості, нюанси, процедура оформлення

3 Лютого 2023 21:47
«Білий» квиток – документ, який видає призовнику військово-лікарська комісія. Навіть під час мобілізації він звільняє чоловіка від служби в армії.

УНІАН розповідає, чи допоможе білий квиток у воєнний час уникнути призову і чому чоловіки з таким документом таки потрапляють під призов.

«Білий» квиток – це розмовна форма назви документа, який видається військовими лікарями під час медичної комісії. У ньому зазначено, що чоловік не придатний до служби в армії за станом здоров’я або інших причин. Всього існує три категорії «білого» квитка:

«обмежено придатний до військової служби»;

«непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час»;

«непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

Читати ще: В Україні можуть мобілізувати обмежено придатних: де проходитимуть службу

Нюанс полягає в тому, що у воєнний час чоловіки, які потрапили під першу і другу категорію, можуть бути призвані в армію для служби в тилу. Тільки ті, хто отримав третю категорію, звільняються від військових обов’язків повністю.

«Білий» квиток у воєнний час – куди можуть і не можуть призвати

Відповідно до «Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України», затверджене Міністерством оборони України, чоловіки, які потрапляють під категорії «обмежено придатний до військової служби» і «непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час» можуть нести службу в таких підрозділах:

частинах забезпечення;

військових комісаріатах, установах, організаціях;

навчальних закладах.

Незважаючи на те, що представників сильної статі з «білим» квитком дійсно можуть призвати в армію, в десантно-штурмові війська, морпіхи і плавсклад їх не візьмуть.

При цьому, виїжджати за кордон можуть тільки чоловіки, що потрапляють під третю категорію «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

Читати ще: В Україні почали видавати повістки нового зразка: який вигляд вони мають і чим відрізняються від попередніх

Чи можна купити «білий» квиток і як він виглядає

Як ми вже казали, «білий» квиток в Україні – це загальна назва позначки про те, що чоловік не придатний до служби в армії. Назва з’явилася не просто так – в СРСР такі «квитки» дійсно видавалися, але з направленням не у військові частини, а в тил. І були вони білого кольору, на відміну від тих, в яких стояла позначка «придатний» – той документ мав червоний відтінок.

Читати ще: Що таке військовий резерв України, з кого він складається та кого мобілізують

Законно купити «білий» квиток в Україні не можна – з початку війни СБУ викрило безліч військових медиків, які продавали подібні документи призовникам. Купівля «білого» квитка карається за законом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дмитрий Показати IP 4 Лютого 2023 07:13
Уже гребут всех и хромых и косых,слава украине
Лучанин до Дмитрий Показати IP 4 Лютого 2023 10:33
Кацапе, Україна з великої літери пишеться.
микола Показати IP 20 Січня 2024 19:38
так то цап кацап

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus