USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Як правильно доглядати за хворими на COVID-19 вдома: поради від Центру здоров'я

20 Жовтня 2020 18:12
У Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) оприлюднили правила догляду за пацієнтом з COVID-19 в домашніх умовах.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Людям із легкими проявами захворювання лікар може рекомендувати залишатися вдома на самоізоляції. У цьому разі необхідно дотримуватися таких правил», – йдеться у повідомленні.

Потрібно розмістити пацієнта у добре провітрюваному приміщенні. Бажано, щоб за ним доглядала одна людина, яка не належить до осіб із ризиком появи ускладнень. Відвідування пацієнта заборонено.

Члени домогосподарства мають перебувати в окремій кімнаті або підтримувати відстань не менше 1 м від пацієнта. Винятком є матері, що годують грудьми. Вони повинні носити медичну маску, коли перебувають поряд з дитиною, і мити руки теплою водою з милом протягом 20-40 секунд перед контактом.

Варто обмежити рух пацієнта місцями спільного користування. Людина, яка доглядає, має носити медичну маску, коли перебуває в одній кімнаті з пацієнтом. Потрібно мити руки після будь-яких контактів із ним чи його найближчим оточенням. Після миття рук з милом витирати їх необхідно одноразовими паперовими рушниками.
Потрібно прикривати рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками. У разі їх відсутності чхати і кашляти у згин ліктя.

Рекомендується використовувати одноразові медичні рукавички для догляду за пацієнтом і прибирання приміщення. До та після зняття медичних рукавичок слід мити руки. Рукавички, маски та інші відходи після догляду за пацієнтом складати в окремому контейнері (поліетиленовому пакеті) в тому ж приміщенні, де перебуває хворий, до їх утилізації.

Як зазначають у ЦГЗ, потрібно уникати обміну зубними щітками, предметами спільного користування, постільною білизною тощо. Посуд після індивідуального використання необхідно мити з мийним засобом. Викидати посуд не треба. Необхідно щодня очищати і дезінфікувати поверхні в найближчому оточенні хворого, а також ванну кімнату і туалет побутовим мийно-дезінфекційним засобом. Прати речі пацієнта можна звичайним милом. Для машинного прання рекомендовано температуру 60–90°C і звичайні пральні порошки. Забруднену білизну заборонено струшувати, але можна збирати в загальний мішок.

Як повідомляється, люди із симптомами хвороби мають залишатися вдома до зникнення клінічних проявів та отримання негативного результату лабораторних досліджень. Якщо у когось із домогосподарства виникають симптоми гострої респіраторної інфекції (гарячка, кашель, біль у горлі, утруднене дихання), із ним слід поводитись як із підозрілим на інфікування SARS-CoV-2.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus