USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як реформа вбиває медицину: нардепка пояснила на прикладі райлікарні на Волині

24 Квітня 2020 16:22
З 1 квітня стартував другий етап медреформи. Лікарні за нових умов повинні підписати угоди з Національною службою здоров'я. Перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно, визначено Програмою медичних гарантій. Однак вартість послуг, визначених у Програмі медичних гарантій, значно нижча від фактичної. Тобто виходить, що чималу суму вартості медпослуг повинен покрити пацієнт.

Про це у своєму дописі в соцмережі Facebook зазначила депутатка від групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич.

«Вже вчора під час брифінгу очільник МОЗ заявив, що Нацслужба охорони здоров'я уклала більше 1600 договорів з медичними закладами по всій Україні, 984 лікарні — мають дефіцит. Тобто майже тисяча лікарень у 2020 році отримають значно менше коштів, ніж у 2019 році. За словами Максима Степанова, таке зменшення сягає від 10 до 50%», — зазначила вона.

За новою моделлю – обсяг фінансування кожного окремого медзакладу буде залежати від кількості послуг, які надані пацієнтам. Ще частину коштів лікарні отримуватимуть від органів місцевої влади. Ті вже самі вирішуватимуть, скільки грошей кому надати. Але й тут нині чимало ризиків, адже тільки у 42% об'єднаних територіальних громад створені центри первинної медицини, а заклади вторинного рівня надання допомоги мають лише одиниці ОТГ. Крім того, реформа децентралізації не завершена.

Ірина Констанкевич звертає увагу: головний лікар Маневицької районної лікарні Олег Бегаль у своєму дописі на Facebook детально пояснив, чому ж медреформа знищує українські медзаклади і чому лікарні тепер лишаються без фінансування.

До прикладу, як зауважує Олег Бегаль, «на амбулаторно-поліклінічну допомогу зменшено фінансування на 1 млн 571 тис. грн, у результаті лікарня недоотримала по 9 пакетах медичних послуг 10 млн 885 тис грн, а це і кошти на безоплатні медикаменти, і обіцяна міністерством зарплата медперсоналу та інше».

«Що стосується пацієнтів, нас тупо розвели, бо не за кожним пацієнтом ідуть гроші. Є ліміт. Наприклад, якщо вам потрібна колоноскопія (ліміт 2 на місяць), ФГДС (70 на місяць), то або чекаєте місяць, або офіційно оплачуєте», — зазначає Олег Бегаль.

Приклад Маневицької лікарні — далеко не єдиний, наголошує депутатка.

«Супрунівський» менеджмент призвів до того, що не вистачає коштів на госпіталі ветеранів війни, яких в Україні 30. Невідомо, що буде з хоспісами, психіатричними лікарнями, екстреною допомогою, закривають туберкульозні диспансери. І цей перелік можна продовжувати, і продовжувати. Бо, що наразі буде з лікарнями у регіонах, — сьогодні не готовий відповісти ніхто.

«Разом із колегами з депутатської групи «За майбутнє» ми зверталися із вимогою до уряду про відтермінування другого етапу медичної реформи щонайменше до 1 січня 2021 року. Це необхідно було зробити, зваживши навіть на головний чинник, який нині «паралізував» усі сфери країни, — пандемічний коронавірус. Але урядовці нас не чують. Не чують народних депутатів. Не хочуть чути лікарів. Натомість вперто продовжують імплементувати чужі моделі системи охорони здоров'я, запропоновані ексміністеркою Уляною Супрун, в українську і без цього ледве «дихаючу» медицину. Скільки ще треба аргументів, аби довести — другий етап медичної реформи не працює?!» — обурюється Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучанин Показати IP 24 Квітня 2020 16:57
Американська модель медицина спрямована на отримання прибутку, а не на ефективна лікування. Для нас вона абсолютно не підходить. Дивна річ: смертність від covid в США в рази більша, ніж в Україні, Білорусії, Росії.
ЧП Показати IP 24 Квітня 2020 17:01
Нашу совєцку медицину необхідно було реформувати і давно. Розпочала це робити міністерка У.Супрун і модель вибрана правильна. Однак ця реформа, на жаль, викликала величезний супротив (якщо не саботаж) частини високопоставлених медиків, яких цілком задовольняло так як було, а також опозиційних партій. Прикро, що народна депутатка, яка, мабуть, не до кінця необізнана з суттю реформи, теж підтримує лікарський саботаж. Тому, шалений спеціально організований супротив, інформаційне викривлення реформи, необізнаність загалу з сутністю реформи, а тепер і коронавірусна пандемія та економічна криза, суттєво гальмують впровадження реформи і створюють хибне враження у людей щодо необхідності реформування медицини в Україні. Проте, так як було бути не може і рано чи пізно медицину прийдеться реформовувати.
я до ЧП Показати IP 25 Квітня 2020 09:36
про що ви говорите? ще Тодуров сказав що ця модель медицини (радянська) є хороша. її тільки треба було підкрипити інноваційними технологіями. як в Білорусії. а ми нищуємо що є, а нового, як видно не вдається побудувати. супрун ще та реформаторка. ставлениця сороса направлена на знищення нації. і це усі українські лікарі говорять.....
Свідомий до ЧП Показати IP 25 Квітня 2020 09:49
"Совєцка" система охорони здоров'я на той час була найкраща і найефективніша в світі. Ефективну систему швидкої медичної допомоги придумав СРСР. Багато країн вчились досвіду у нас. Всі передові на той час технології в медицині були і в нас. Чи ви думаєте що якби існував союз лікарні, медобладнання і лікарі були б в такому жалюгідному стані? Цю систему тоді створили і побудували з нуля- лікарні, невідкладну допомогу, санітарну авіацію, системи санаторіїв, профілакторіїв- Україна це все не лише не спромоглась елементарно утримати, а просто розвалила. Існуюча сучасна американська система-найнеефективніша в світі вона не спириймає людину як особистість і лише спрямована на викачування і освоєння коштів. Люди з тих чи інших причин не охоплені страхуванням не забезпечуються лікуванням. А це прямо впливає на здоров'я всіх. Все дуже просто- якщо погано твоєму ближньому тобі не буде добре ніколи. Допоки в основі буде матеріальне а не духовне добра не буде.
Степан (Крымчанин) Показати IP 24 Квітня 2020 17:35
Часто путают два понятия-"медицина" и "здравоохранение". Медицина-уровень развития медзнаний, квалификация докторов. Здравоохранение-охват и доступность медицинских услуг. В США высочайший уровень медицины, но доступно это далеко не всем. Что толку от получения лечения от ковид-19, если пациент вышел на улицу и на него чихнул безработный, или азиат, негр, болячка повторится. Профилактика отсутствует.
! до Степан (Крымчанин) Показати IP 24 Квітня 2020 21:30
У вас уже бюстики пуйла замироточили ? Я думаю вам уже и вакцынки скрепной на лицо присунули, раз дома не сидится.
Прадід Показати IP 24 Квітня 2020 22:52
За Польщі вчитись і лікуватись могли багаті, а бідняки або продавали останні коні - корови, або вмирали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus