USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як відбувається вакцинація проти коронавірусу в Луцьку і як потрапити на щеплення

5 Квітня 2021 08:00
В Україні з кінця лютого триває кампанія з вакцинації населення проти коронавірусу. Щоправда, відбувається цей процес вкрай повільно, а між українцями точаться гострі дискусії з приводу якості та безпечності вакцин і доцільності щеплень проти COVID-19. Суспільство розділилося: одні виступають за масову вакцинацію, незважаючи на ймовірну побічну дію, інші ж скептичні і навіть категоричні. Щоправда, є й чимало таких, які не визначилися та просто спостерігають.

Для популяризації вакцинації залучають відомих у різних сферах людей, публічних діячів. Кілька працівників Інформаційного агентства Волинські Новини скористалися такою можливістю й пересвідчилися, що щеплення проти коронавірусу – це швидко, просто і безпечно. А от чи дієво – покаже час й імунітет.

Однією з перших отримала щеплення індійською вакциною проти коронавірусу AstraZeneca медичний директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги №2» Світлана Бойко. Лікарка розповідає, що процес вакцинації у цій медустанові стартував 17 березня зі щеплення медиків.

«Вакцинація відбувається за дорожньою картою, яка розділена на етапи. Перший етап – медичні працівники, які працюють безпосередньо із ковідними хворими, лабцентри, геріатричні диспансери. На другому етапі щеплюються всі медичні працівники. Хоча зараз перший і другий етапи дещо змістилися, тому що будинки престарілих і тамтешні працівники запрограмовані на щеплення вакциною Pfizer. Наразі ж ми працюємо з вакциною AstraZeneca», – зауважила вона.
Читати ще: «Небажаних явищ немає». Перший вакцинований від COVID-19 на Волині розповів про щеплення

«Вакцинація саме набирає обертів. І якщо спочатку в більшості людей був страх і скепсис, то нині цього негативу стає дедалі менше. Хоча у ЗМІ й соцмережах багато тривожної і негативної інформації, яка, власне, й лякає багатьох. Але вакцинація триває, довакциновуються медики. Й охочих стає щодня дедалі більше, – продовжує лікарка. – Із 29 березня почали вакцинувати людей у відкритих пунктах щеплення. Пріоритет – пенсіонери, люди, яким понад 80 років. Позитив у тому, що люди записуються, приходять і справді хочуть вакцинуватися».

Кожен охочий записатися на вакцинацію може зробити це різними способами: звернутися безпосередньо в медичний заклад, зателефонувати своєму сімейному лікарю, записатися онлайн.
«Один флакон вакцини розрахований на 10 доз. Ми ретельно складаємо список тих, кого вакцинуватимемо щодня. Відтак точно знаємо, який залишок у нас формується. Для популяризації вакцинації залучаємо громадських діячів, публічних людей, які зголосилися щеплюватися. Цим людям колемо залишки. Тобто щодня – конкретний план роботи й чітка кількість запланованих щеплень. Ми на постійному зв’язку з нашим Центром громадського здоров’я, який і формує списки публічних діячів», – роз’яснює Світлана Бойко.

Список очікування щодня оновлюється, пріоритет – люди з груп ризику, яких треба щепити першочергово, адже саме люди старшого віку і з супутніми захворюваннями важче переносять коронавірус.
Перед вакцинацією людина заповнює інформаційну згоду, їй проводять інструктаж, міряють температуру. Повторне щеплення призначають через 12 тижнів. Дані про вакцинацію вносять в персональну електронну картку пацієнта. Протягом пів години після введення ін’єкції пацієнт перебуває в медичному закладі, аби лікарі впевнилися, що нема алергічної реакції. Якщо ж людина згодом відчуває значне погіршення самопочуття, краще звернутися до сімейного лікаря.
Загалом, як розповідає Світлана Бойко, на рішення людей вакцинуватися впливають різні фактори.

«Динаміка захворюваності знову зросла, збільшується кількість важких випадків і, на жаль, фіксують вищу смертність, частіше хворіють молоді люди. Відтак все більше людей усвідомлюють серйозність цієї недуги. Є багато фактів повторних випадків інфікування, – констатує медик. – І якщо на шальки терезів поставити ризики від побічних ефектів і можливість захворіти у важкій формі, то це непорівнювані речі. Тим паче, що чимало людей, які перенесли коронавірус, оговтуються дуже довго: з коливаннями тиску, поганим сном, тривожно-депресивними розладами, навіть з порушенням ендокринної системи. І таких людей стає все більше. Зрештою, цілий світ щеплюється».
Читати ще: Вакцинація в Україні: у МОЗ назвали побічні ефекти від Covishield

Зі слів Світлани Бойко, у багатьох вакцинованих можливе підвищення температури тіла. Хоча чимало людей взагалі не відчувають погіршення самопочуття й не помічають жодних змін в організмі, стверджує лікарка.
«Проте підвищення температури – це не побічна дія, це прогнозована реакція організму на введення вакцини. І це стосується будь-якого щеплення, – пояснює фахівець. – Може бути неприємний біль у руці, в місці введення ін’єкції. До того ж, кожен організм по-своєму переносить температуру: може бути загальна слабкість, сонливість, головний біль. Якщо людина почувається некомфортно з температурою тіла 37,5-38, тоді варто випити парацетамол або нурофен. Якщо ще раз підніметься, то нема нічого страшного. Цей стан скоро мине. У когось слабкість відчувається протягом доби, а хтось взагалі ніякого погіршення самопочуття не відзначає».
До слова, якщо температура після щеплення від коронавірусу тримається упродовж кількох днів і працездатність відчутно знижується, то можна йти на лікарняний. Вакцинація таку можливість передбачає.

Після щеплення проти коронавірусу медики рекомендують пити багато води та не перенапружуватися, хоча фізичні навантаження і не заборонені. Та краще все-таки уникати зайвого навантаження на організм.
«Мені прикро, що в Україні так насторожено ставляться до вакцинації. У той час, як у світі люди навпаки чекають своєї черги. Ми бачимо в новинах, як охоче записуються на вакцинацію, як просто приходять у пункти щеплення й чекають там годинами на випадок, якщо раптом хтось не з’явиться на планову вакцинацію. Це високий рівень свідомості. На жаль, українці чомусь насторожені. Мені як медику, який уболіває за те, щоб ми якомога швидше подолали цю недугу, прикро констатувати такі речі. Я від початку пандемії була активною прихильницею вакцинації. Тільки завдяки вакцинації ми зможемо перемогти коронавірус і зупинити пандемію», – наголошує лікарка.

Читати ще: Чому Індія – серед лідерів на ринку вакцин у світі та в Україні

«І хоча нині чуємо багато розмов та суперечок про імунітет, якість вакцин, недослідженість і самого вірусу, і ефективності вакцин, та я все одно горда тим, що людство змогло за такий короткий час винайти вакцину проти такого агресивного вірусу. Звісно, вакцини треба вдосконалювати, чим науковці й займаються. Але загалом, як стверджують фахівці, індійська вакцина AstraZeneca, з якою ми зараз працюємо, дуже дієва. І за ефективністю створення імунітету, і за стійкістю в зовнішньому середовищі, і за переносимістю організмом. Тому закликаю усіх вакцинуватися», – підсумувала Світлана Бойко.

Нагадаємо, в Україну завезли 500 тисяч доз вакцини проти коронавірусу. 24 лютого в державі розпочалася кампанія з вакцинації населення.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
X Показати IP 5 Квітня 2021 09:27
А запис на вакцинацію через Дію до одного місця? Дзвоніть...
Анонім Показати IP 5 Квітня 2021 09:33
А мені прикро, що в розвинутих країнах до 60-ти років цю вакцину не використовують, так як негативні ризики вищі за корисний ефект, а у нас далі впарюють її усім. Це напевно ті, хто ще не мав проблем зі здоров'ям і не знає, як таких випадках "ефективно допомагає" тобі наша медицина.
лучанка до Анонім Показати IP 5 Квітня 2021 11:53
в цій поліклініці в пятницю міряє у фойє температуру людям і кашляє безперервно. В реєстратурі інформацію дають не підтверджену і не знають де який кабінет і що в ньому робиться.
Читач до Анонім Показати IP 7 Квітня 2021 01:20
Що за нісенітниця, як цю вакцину могли використовувати 60 років тому, якщо covid19 вперше виявили в 2019 році? У коронавіруса навіть в назві написаний рік. Ще раз переконуюся на основі кількості плюсів до вашого коментаря, що основна маса людей не розібралися в питанні та довіряють сумнівним джерелам інформації. Бажаю терпіння адекватним лікарям, таким які згадані в цій статті, в боротьбі не лише з коронавірусом, але й з мракобіссям нашого населення.
Міщанка до Читач Показати IP 7 Квітня 2021 11:01
а уважно прочитати, а потім звинувачувати? пацієнтам до 60-ти років цю вакцину в європі не застосовують! так зрозуміло?
Читач до Міщанка Показати IP 7 Квітня 2021 11:51
Не вводьте людей в оману. Як мінімум, Великобританія - це теж Європа, і там вакциною Astrazeneca зробили щеплення 18 мільйонам людей, в т.ч. особам до 60 років. І з цих 18 мільйонів, тромби виявлено у 30 осіб, це 0,00017%. Для порівняння, смертність від коронавіруса невакцинованих осіб становить 3%. Єдиною Європейською країною яка рекомендувала не вакцинуватися Astrazeneca людям до 60 років - це Німеччина, але потрібно прийняти до уваги, що розробником альтернативної вакцини pfyzer - є в т.ч. Німеччина, тому на таке рішення можуть впливати економічні інтереси цієї країни, оскільки виробники вакцин отримують та отримуватимуть у майбутньому мільярдні прибутки.
Голосуючий Показати IP 5 Квітня 2021 20:54
А як там нащот вакцинації наших депутатів ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus