USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як за два роки змінився центральний парк Луцька

25 Січня 2019 14:50
Центральний парк – це фактично обличчя міста. Це місце, яке обов’язково відвідують туристи, місце тихого сімейного відпочинку, дитячих розваг і романтичних прогулянок, місце занять спортом і оздоровлення. І якщо ще два роки тому у центральному парку можна було споглядати лише на чагарники і зелені запліснявілі водойми, то нині він радує око кожного, хто проводить там свій час.

Змінилося у ньому фактично все, і це – при мінімальних затратах з міського бюджету, йдеться на сайті Луцької міської ради.
«Зокрема, вже минулого літа лучани могли прогулятися оновленими квітучими алеями, помилуватися ілюмінацією, скористатися волейбольним майданчиком на пляжі чи зоною для стріт-воркауту, поплавати на човні, або відвідати літній кінотеатр», – розповів радник міського голови Ігор Поліщук.
Капітальну реконструкцію парку розпочали ще у червні 2017-го року. Найперше було проведено розчистку центрального пляжу, русла річки Стир за приміщенням ФСТ «Спартак» та відреставровано сходи у воду.
За два останні роки за фінансової підтримки соціально відповідального бізнесу вдалося оновити майже всі бокові алеї. Минулого року відремонтували сім, в тому числі й найдовшу – вздовж атракціонів. Там вклали бруківку, встановили освітлення, лавочки та смітники.
Однією з найоригінальніших туристичних атракцій парку є алея кованих ліхтарів, яку минулого року доповнено чотирма світловими об’єктами.

Новий образ отримала і алея, яка веде від центральної у бік зоопарку, так звана алея парасольок. Там уже виклали бруківку, встановили лавки та смітники. Реставрували старі аварійні містки, пофарбували їх та встановили освітлення. Оновили бетонні конструкції, зміцнили основу, вклали бруківку, встановили ковані перила, облаштували освітлення.

Ще однією туристичною атракцією стала алея, на якій облаштували величезну шахову дошку. Тут встановили дерев’яні шашки, цього року її прикрасять велетенські шахові фігури.
Серед минулорічних родзинок центрального парку – проект «Луцька Венеція». Ідея створення належить одному із місцевих підприємців. За його кошти було побудовано пристань, від якої курсують прогулянкові човни. Це – одне з улюблених місць відпочинку батьків із дітьми, багатьох лучан і гостей міста.

За допомогою спеціалізованої техніки проведено розчистку каналів парку. Навесні 2018 року розпочали процес біомеліорації для знищення рослинності, а для запобігання розростанню ряски їх було зариблено білим амуром та товстолобом.
На каналах в парку працював земснаряд, за допомогою якого зроблено зимувальні ями для риби, проведено розмулення та збільшення глибини. За роки відсутності будь-якого догляду глибина каналів в окремих місцях не перевищувала і півметра, що зумовлювало в літню пору швидкий прогрів води, а відповідно, цвітіння й посилений ріст водоростів.

«Канали потребують постійного догляду, якого багато років не здійснювали. Тож комплекс заходів з механічної та біомеліоративної очистки дав чудові результати. Ряски і водоростів фактично немає, вода чиста і додає гарного естетичного вигляду нашому парку. Цю роботу будемо продовжувати й далі», – зазначив радник міського голови Ігор Поліщук.
Судноплавні екскурсії річкою Стир – одна із минулорічних новацій. В парку і біля будинку Голованя встановили нові понтонні пристані, які стали відправним пунктом для маршруту, котрим курсуватиме прогулянковий катер. Пасажирські перевезення річкою – це додаткова можливість створити новий туристичний маршрут та збільшити туристичну привабливість нашого міста.

Розчищено сходовий захід у річку, що залишився тут ще із часів СРСР. Донедавна ці східці були захованими під землею та мулом, їх відновили, аби використовувати за призначенням.

Протягом двох років на очищення русла річки Стир у межах міста Луцька з міського бюджету було спрямовано понад 1 млн грн.

Спільно з Міністерством екології та природних ресурсів у 2019 році плануємо розпочати проект «Зробимо Стир чистим разом». Зараз працюємо над розробкою карти Волинської області, на якій визначимо протяжність річки в межах територіальних одиниць. Будемо звертатися до усіх сільських рад та рад ОТГ, аби вони у своїх межах провели розчистку річки, щоб зберегти її.

«Одне з основних завдань на цей рік – капітальний ремонт центральної алеї та відрізку шляху вздовж дамби.

У цьому році відремонтуємо ще дві бокові алеї. Освітлимо алею від Старого ринку до центральної. Нею дуже часто користуються пішоходи. На ці роботи необхідно близько півмільйона гривень, міська влада знайшла мецената, який готовий це профінансувати.

В межах парку в майбутньому плануємо облаштувати місце для лицарських боїв, атракцію в ретро-стилі для старших людей – літній данс-майданчик під накриттям», – розповів Ігор Поліщук.

Цього року буде розпочато реконструкцію парку імені 900-річчя Луцька. У червні 2018 року на сесії міської ради депутати затвердили концепцію розвитку цього парку. Він має дуже цікавий ландшафт. Тож оновлений, стане багатофункціональним, сучасним і орієнтованим на різні вікові категорії населення. Парк буде поділений на функціональні зони: рекреаційні, дитячі, активного відпочинку, місця для вигулу собак та екстремальних видів спорту (скеледром). Там будуть бігові доріжки, і кожна – позначена різним кольором, аби людина знала, яку відстань вона пробігла. Будуть і велодоріжки, освітлення, лавки, смітники, дві громадських вбиральні. Планується реконструювати всі містки, зробити прогулянкову зону, хороший пляж, встановити систему очистки води. В бюджеті на 2019 рік передбачено кошти у сумі 1,3 млн грн на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Окрім цього, в парку будуть максимально збережені зелені насадження та висаджені нові. Для зручності мешканців буде збільшено кількість входів з шести до 21. Орієнтовна вартість проекту – 50 млн грн.

Створюємо й нові громадські відпочинкові зони. Зокрема, істотних змін зазнала територія колишнього квіткового ринку на проспекті Волі, 3, 5. У центрі міста буде чудовий сквер. До розробки проекту залучено архітектурну майстерню Олександра Балана. Минулого року демонтували залишки благоустрою, спланували територію та вклали нову бруківку. Навесні будуть завершені роботи: встановлять лавочки, освітлення та висадять зелені насадження. Ця територія тепер виглядатиме зовсім інакше.

Сквер на місці колишнього розарію між буд. 31 та 33 на проспекті Волі спроектований у сучасному стилі групою молодих архітекторів Ariva Urban під керівництвом Романа Литвина. Минулого року вже зроблено основу для геопластичних форм, вкладено бруківку та бордюрний камінь. На облаштування скверу з міського бюджету взагалі не виділялися кошти, роботи фінансує забудовник, який будує багатоповерхівку неподалік. Представники міської влади провели переговори і домовились про таке додаткове соціальне навантаження. Весною за кошти міського бюджету проведуть озеленення скверу. Він стане одним із найкращих у нашому місті.

У стадії розробки проект нового скверу на розі вулиці Стрілецької та пр-ту Президента Грушевського. Є ідея зробити сквер Авіаторів цікавим і креативним. У планах – освітлити сквер по колу, виготовити і встановити мінімакети всіх літаків, які колись застосовували в авіації Волині.

«Центральний парк у Луцьку – це затишне та комфортне місце, де приємно проводити дозвілля. За короткий час він кардинально змінився, і це при мінімальних затратах з міського бюджету. Адже 80 відсотків усіх фінансових витрат – це кошти бізнесу і лише 20 – міського бюджету. Дякуємо соціально-відповідальному бізнесу за спільне прагнення зробити наше місто красивим», – каже радник міського голови Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Виборці Показати IP 25 Січня 2019 16:22
Те, що зроблено - то добре. А тепер закотити рукави і : 1. Облаштувати територію біля "Спартака" 2. Зформуйте пляжний комплекс. 3. Зробіть реконструкцію сходів від ринку та до пляжу. 4. Облагородьте територію "Пташиного гаю" з руїнами "Черемшини" 5. Відновіть стадіон за філармонією. 6. Проведіть реконструкцію дамби. 7. Виселіть з парку конюшню. 8. Заставте філармонію винести оту тракторну бригаду, шо вони зробили за своїм приміщеннямь - с&ач, одним словом. 9. Зобов'яжіть власників житлових будинків на вул. Замковій навести лад на городах, що примикають до парку, бо там теж то саме, що і біля філармонії. 10. Відновіть парковку на приринковій території. 11. Облаштуйте туалети в парку і біля "Сніжинки".12. Поверніть у комунальну власність роздані корупційним шляхом землі на вул. Глушець за "Сніжинкою' і на місці дитячого містечка перед головним входом в парк. 13. Заставте Москвича зробити з "Бригантини" підводний човен, щоби собаки не мали де плодитись. 15. Поставте камери і ловіть приморожениж дебілів, які лавки нищать і смітники перевертають. 16. Закупіть для дітей нові атракціони. 17. Відучіть луцьких гурманів в центральному парку смажити українське блюдо - шашлик під пивко,водочку, гуркіт електрогенераторів і запах той, шо мав би бути в туалеті, а не під вербою. 18. Заготовте наклейки "Паркуюсь як Автоандон" для прихожан отої церкви без території. 19. Зробите ? 20. Тоді йдіть до лучан за голосами ! P.S.Для ВН сюжетів вистачить надовго !
123 до Виборці Показати IP 25 Січня 2019 18:49
Виділи з цього списку те, до чого можна залучати тебе особисто.
Петро до 123 Показати IP 27 Січня 2019 19:48
Він податки може платить за ці грощи мае і робитися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus