USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Як здійснювати йодну профілактику у разі аварії на АЕС

4 Березня 2022 17:13
Відомий лікар Євген Комаровський записав відео, в якому детально розповів, як захистити себе та дітей у разі аварії на АЕС.

За його словами, під час радіоактивного зараження найперше відбувається викид радіоактивного йоду, який вбиває щитоподібну залозу. Тому якщо після аварії існує загроза поширення радіації, потрібно неодмінно робити йодну профілактику.

«Якщо є загроза радіоактивного зараження, потрібно прийняти всередину звичайний йод. Тоді щитоподібна залоза буде «зайнята» цим йодом, і ми зможемо вберегти її від ураження. Це треба зробити тоді, коли загроза реальна, наприклад, за 30 хвилин до або в перші хвилини, години після оголошення тривоги. Якщо ми зробимо це впродовж перших двох годин, то захист перевищує 90%, якщо за 30 хвилин до вибуху – майже 100% захист», – пояснив відомий лікар.
Слід подбати про те, аби у вашій аптечці були таблетки калію йодиду. Одна така пігулка містить 250 мг йоду. Це спеціальна профілактична доза при радіації.

Читати ще: МОЗ: радіаційний фон біля ЗАЕС – у межах норми

«При загрозі радіоактивного ураження будь-яка людина, старша двох років, повинна негайно прийняти 125 мг, тобто пів таблетки. Діти до двох років повинні прийняти 40 мг, це приблизно одна шоста таблетки», – пояснив він.

Якщо ж таких таблеток немає, то в якості альтернативи можна використовувати звичайний 5% розчин йоду, який не є дефіцитним.

«Людина, старша 14 років, повинна негайно прийняти 40 крапель 5% йоду. Ці 40 крапель бажано накапати в тепле молоко або воду, і випити. Найбільш правильно випивати це за один раз. У віці від 5 до 14 років доза – 20 крапель. Дітям, молодшим 5 років, всередину цей 5% йод приймати не можна. Але є варіант, як їх можна захистити: берете 20 крапель йоду, розбавляєте їх водою і наносите на шкіру йодну сіточку», – радить Євген Комаровський.

Проте головний лікар луцького Центру хірургії ока проф. Загурського Тетяна Єремеєва застерігає бути обачними з такими радикальними заходами.

«Йод пити не потрібно! Радіаційний фон на Волині в нормі. Надмірне навантаження йодом може зашкодити вашій щитовидній залозі. Для профілактики зараз достатньо вживання йодованої солі», – написала вона.

«У спиртовому 5% розчині йоду активною діючою речовиною є 5 гр елементарного йоду, а не йодиду калію, яка тут тільки як допоміжна речовина. Елементарний йод – це сильно окислювальна та токсична сполука, яка при пероральному вживанні може викликати хімічні опіки та отруєння. Не рекомендовано використовувати навіть розчиняючи у воді», – наголосила медик.
Як відомо, раніше окупанти взяли під контроль Чорнобильську АЕС, а в ніч на 4 березня атакували Запорізьку АЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus