USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як живеться студентам-«східнякам» у Луцьку

17 Грудня 2013 11:30
Ще на початку навчального року до Луцька приїхало 8 студентів зі Східної України, які взяли участь в освітній програмі обміну. Хлопці та дівчата провчилися у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки семестр. Наприкінці грудня вони повернуться додому.

Журналіст ІА Волинські Новини поспілкувався із трьома студентками із різних куточків Східної України і поцікавився як живеться студентам-«східнякам» у Луцьку.

Знайомтесь Ганна Демків - Маріупольський державний університет, Ольга Яшутіна (родом з Єнакієво) і Ольга Квасоля – студентки Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля (Луганськ).

Дівчата, розкажіть про програму обміну по якій ви приїхали до Луцька?

- Цього року на зборах керівників європейських вишів в Італії, ректор Маріупольського державного університету і познайомився із колегою з Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Вони домовились про співпрацю у сфері обміну студентами. Фінансування цієї програми відбувається одним іноземним меценатом, який поставив умову, щоб обмін відбувався саме між навчальними закладами сходу і заходу України. Дехто з нас дізнався про поїздку до Луцька за декілька днів до від’їзду.

Як вас з зустріли на Волині, які труднощі виникли після приїзду?

- Багато з нас вперше на західній Україні, а в Луцьку - вперше всі учасники програми. Декан інституту філології та журналістики Юрій Громик зустрічав нас особисто вночі на вокзалі. Організували вечори знайомств, офіційні зустрічі. Перші два тижні були адаптаційними, а потім почались навчальні будні. Були труднощі з навчальними планами, нам доводилось «розриватись» на два університети. Адже повернувшись у стіни рідного вишу ми будемо здавати ще окремі дисципліни.

Чим відрізняється навчаннях у СНУ?

- У СНУ хороша технічна база, нас здивувала велика площа бібліотеки. Система оцінювання в університетах однакова – болонська, але у деяких моментах відрізняється. Шкода, що МОН України не розробляє однакову навчальну програму для студентів однакових спеціальностей, бо нам доведеться чимало дисциплін вивчати і опрацьовувати в дома самостійно.

Які враження про Волинь і про Луцьк зокрема?

- Звичайно першою нашою екскурсією став величний Замок Любарта, дуже гарне Старе місто. Ми відвідали також музей військової техніки, де мали можливість все детально обдивитись, пощупати. У Луцьку дуже гарний центральний парк, він чистий, охайний, його площа нас вразила. Для нас Луцьк став як рідний, його охайні вулиці і гарна архітектура вражають.

Чи відчули різницю між сходом і заходом України?

- Звичайно, є різниця. Маріуполь – це таке урбаністичне місто в якому постійно смок диму, туманний Альбіон. Коли ти виходиш на вулицю, то тільки видніються труби і з кожної йде дим різного кольору. А щодо архітектури, то на сході найдавніші пам’ятки переважно часів другої половини 19 століття. У Маріуполі збереглись ще старовинні етнічні поселення греків, можна зустріти ще їхні обрядові традиції, наприклад грецьке весілля. Натомість у Луцьку архітектура набагато давніша, вона виконана у західноєвропейському стилі.

Яка відмінність у поведінці людей, які мешкають на заході і сході України?

- Люди на сході України більш флегматичні, вони близько до серця нічого не сприймають, натомість у західній частині країни люди емоційні. Якщо вони добрі, то це до крайнощів, вони тебе залюблять, задобрять, але звичайно і свій гнів вони теж вміють проявити. На Донбасі переважна більшість населення працює у шахтах і на заводах, і після виснажливого дня у цих людей революційний дух гасне, а у вас більше інтелігенції. Навіть на тлі тих подій, які зараз у державі, то жителі Єнакієво і прилеглих міст дуже пасивні. Якщо і виходили люди на Євромайдан, то це були одиниці, а те, що показують, що жителі Донбасу просто фанатіють від Партії регіонів, то це не так. Просто ЗМІ гарно працюють над створенням такої думки у суспільстві.

Скажіть Ольго, чи змінилось місто Єнакієво, після того як один із його мешканців став Президентом України?

- У центрі міста поремонтували дороги, облаштували у центральній частині Єнакієво домівки, збудували фонтан, реконструювали будинок культури, тобто, зробили просто архітектурний ансамбль у центрі міста. Янукович можливо на сході держави і відіграє важливу роль, але у Донецьку Ахметов має більший вплив. Він будує у місті різні цікаві сучасні об’єкти, робить місто більш модерним.

У побуті якою ви розмовляєте мовою?

- (Ганна Демків). Я раніше думала і розмовляла українською, хоча народилася і виросла у місті Горлівка на Донеччині. Але у Маріуполі почала розмовляти російською, мабуть це пов’язано з оточенням. Ти підсвідомо переходиш на ту мову якою спілкується більшість.

Які стереотипи існують на сході України щодо західного регіону?

- Перш за все, більшість людей думають, що на заході всі націоналісти, які розмовляють українською мовою і не люблять росіян. Але люди західної України теж думають, що на сході живуть лише прихильники Партії регіонів і більшість населення – «бандюки». Раніше у Донецьку щосуботи влаштовувались дні української мови, волонтери ходили поміж людей на вулиці і спілкувались з ними українською. Стереотипи існують всюди і вони створені для розпалу ворожнечі всередині народу. Ми приїхали на Волинь і переконались у цьому, ми були приємно здивовані.

Наостанок дівчата зазначили, що програми обміну студентами дуже корисні для молодих людей. Вони закликають своїх однолітків не сидіти на місці, а подорожувати країною і розвіювати стереотипи щодо культури і ментальності того чи іншого регіону України.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучанини Показати IP 17 Грудня 2013 18:14
Гарні дівчати. Тільки юбки так високо не задерайте.
Відповідач!!! до лучанини Показати IP 18 Грудня 2013 21:02
коментар було видалено
лучанину Показати IP 17 Грудня 2013 19:36
Прочитай свій комент і зроби висновок,який ти є грамотій.В двох реченнях три помилки,а що ті дівчата подумають про такоо писаку.
НАТАЛКА Показати IP 17 Грудня 2013 22:01
Симпатичні приємні дівчата.
Нік Показати IP 18 Грудня 2013 11:27
КЛАСНІ ДІВЧАТКА!!!! Від заходу, до сходу Україна багата жіночою красою!!!!))) Класс!!!!!!
TheРоман Показати IP 18 Січня 2014 10:51
Дійсно, програми обміну студентами, особливо, між заходом і сходом України, хороша ідея! Тільки студентів зі сходу шось небагато...
Юрко Мороз Показати IP 13 Квітня 2014 18:59
Бреше - в Горлiвцi всi розмовляють росiйскою мовою...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus