USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Якщо нічого не змінимо, Україна стане краєм пенсіонерів та чиновників», – Ірина Головатенко*

21 Серпня 2018 16:00
Учасниця президентських праймеріз УКРОПу Ірина Головатенко презентувала свою програму у Луцьку. Укропівка відповіла на найгостріші питання волинян та поділилася власним баченням розв’язання проблем країни, зокрема і Волині.

На крайній сесії Волинської обласної ради очільник депутатського корпусу Ігор Палиця закцентував увагу на необхідності розвитку туризму в області. Як, на вашу думку, зробити Волинь і Україну більш туристично привабливими?

Ситуація, яка склалася в Україні, і зокрема на Волині, свідчить про те, що люди у владних кабінетах абсолютно незацікавлені у розвитку цієї галузі. Туризм – це не тільки надходження в бюджет, це насамперед імідж. Я, як посол доброї волі Ізраїлю в Україні, часто перетинаюся із представниками посольства цієї країни. Відверто кажучи, я в захваті від їхньої стратегії просування Ізраїлю в умовах війни. На жаль, у нас влада розраховує лише на власний заробіток зараз і тут. Ніхто не хоче будувати далекоглядні стратегії. Саме тому у своїй програмі я виділила туризм, як одну із галузей, яка найбільше потребує розвитку. Шацькі озера – це перлина, яку потрібно відкрити. Переконана, що запорука успіху в сьогоднішніх умовах складається із двох визначальних чинників – активності громади та зміні влади. Бо з нинішньою говорити про розвиток культури чи туризму не доводиться.



Особливої гостроти звучання в останні дні набрало питання завершення децентралізаційних процесів та проведення виборів 28 жовтня. Як ви ставитеся до реформи, та, що, на вашу думку, потрібно зробити, щоб реформа не зійшла нанівець?

Це говорить про те, що діюча влада, яка прийшла після Майдану, хотіла стати господарями країни не в розумінні господарювання для добробуту людей, а виключно для власного збагачення. Децентралізація – це правильно. Люди, які працюють та живуть та цій землі, мають користуватися результатами своєї роботи. Нині гальмування реформи відбувається лише через сильний вплив президента на усі ці процеси в країні. І це не тому, що закон йому це дозволяє, а тому, що політична воля людей, які при владі, фактично сформована як вертикаль влади, яка все контролює, яка збагачується і намагається будь-що втриматися. Майдан і Революція Гідності не завершилися не лише тому, що люди не отримали тих змін, заради яких вони віддавали свої життя і продовжують віддавати, але й тому, що в країні поглиблюється революційна ситуація. Вибори покликані змінити життя в цій країні, бо інакше, мені здається, що третій Майдан буде зовсім іншим, адже люди втомилися терпіти.

Чому люди, які бачили на що готовий український народ для збереження своєї незалежності, отримавши владу, продовжують політику приниження народу? Як ви вважаєте?

Усі вони прийшли із тієї, старої влади, найголовніше надбання якої забезпечення абсолютної безкарності. Зараз трохи інша система, але покарання немає ні для кого. Коли міжнародні інституції, які порушили справи проти наших корупціонерів, не можуть довести справу до кінця лише тому, що Україна не прийняла відповідних законів. Це свідчить про міцність зв’язків «старої та нової» влади. Кожна людина має відповідати за свої дії.

Що робити для подолання тотальної корупції?

Змінювати владу і не здаватися. Люди мають об’єднуватися, самоорганізовуватися, добиватися справедливості усіма законними шляхами. Нині корупціонери бояться тільки громади. Потрібно пам’ятати прізвища людей, їхні вчинки, шукати в архівах програми, з якими ці люди прийшли до влади. Лише так можна подолати корупцію. Пам’ятаєте, як під час Майдану усі причетні до розгону активістів, до злочинної влади швиденько збирали валізи і втікали, бо боялися покарання, громади, журналістів. Минув рік і усі вони зрозуміли, що ніякого покарання не буде. Більше того, нині людина, яку звинуватили у розкраданні державних грошей, навіть намагається балотуватися на пост президента. Уся ця судова система просто смішна, бо більшого фарсу ви просто ніде не побачите.

Ще одне надзвичайно актуальне питання для Волині, діяльність «Волиньприродресурсу», початок якої гальмують усіма можливими шляхами уже досить давно. Як ви вважаєте: хто має контролювати процес видобутку корисних копалин?

Корисні копалини - це власність всього народу України, а особливо тієї громади, яка живе на цій території. Вірю, що у депутатів, які хочуть змін, які представляють інтереси тих людей, які там живуть, все вийде. Держава не заробляє на незаконному видобутку корисних копалин. Важливо проводити інформаційну кампанію серед місцевих громад, де й відбувається цей незаконний видобуток. Сказати людям про 25% у місцевий бюджет це взагалі нічого не сказати, а от пояснити, що це нова школа, відремонтована дорога, новий шкільний автобус. Саме так потрібно залучати місцеву громаду, щоб вона не залишалася осторонь.



Закриття малокомплектних шкіл на Волині. У багатьох віддалених населених пунктах із зникненням осередку освіти, зникає і саме село.

Не з чуток знаю про подібні речі, які відбуваються не лише на Волині. Моєю дідусеві 97 років, він часто мені розповідав про те, як у дитинстві доводилося долати 7 кілометрів до початкової школи.

З його слів, із початку ХХ століття у нас насправді нічого не змінилося – освіта все ще розкіш. На мою думку, вихід один – людей потрібно повернути в село, дати можливість розбудовувати інфраструктурні об’єкти, врешті-решт дати молоді можливість гідно заробляти. Якщо ми закриємо ці маленькі осередки освіти в селі, то що тоді людям залишиться робити. Уся ця ситуація може призвести до того, що незабаром Україна може залишитися країною чиновників і пенсіонерів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Gen Показати IP 21 Серпня 2018 16:26
як можна побороти корупцію якщо всі суди і прокурори є головними корупціонерами? митники, чинуши, менти, абсолютно всі беруть.
Бабушка Люда Показати IP 21 Серпня 2018 16:59
Слово - РЕФОРМИ викликає в людей нервовий стрес ... З 1991р. від Дня НЕЗАЛЕЖНОСТІ - в Україні все щось реформують ." Результати " : - Крим , Донбас і Луганськ , курс $, дороги і т.д. Боляче про всі ці "резутьтати" думати і ними " пишатися"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus