USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Єдиний на Волині, де готують верстатників широкого профілю: луцькому закладу профтехосвіти – 55 років

22 Жовтня 2021 07:00
Тут плекають робітничі кадри для виробництва, сфер послуг та інформаційних технологій. Ця навчальна установа за весь період існування підготувала понад 20 тисяч кваліфікованих робітників, які сьогодні є справжнім кістяком колективів багатьох підприємств Волинської області.

У 2006 році заклад отримав свою нинішню назву – Луцьке вище професійне училище. А засновано його було на базі Луцького машинобудівного заводу вже далекого 1966 року. Немало-небагато – 55 років тому.

Ця помітна дата в житті ЛВПУ стала хорошим приводом для спілкування з його директором Володимиром Романюком. Біля керма Луцького вищого професійного училища він – з квітня 2015 року.
Володимире Володимировичу, яких спеціальностей сьогодні навчають у Луцькому вищому професійному училищі та скільки всього маєте здобувачів освіти?

Зараз у нас навчається 680 учнів. Загалом здійснюємо підготовку за наступними напрямками. На базі 9 класів – верстатник широкого профілю; бармен; кухар, кондитер; електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування; слюсар з ремонту колісних транспортних засобів; оператор з обробки інформації та програмного забезпечення. На базі 11 класів – кухар, кондитер; слюсар з ремонту колісних транспортних засобів – на платній основі; електрозварник ручного зварювання; верстатник широкого профілю; слюсар з механоскладальних робіт, маляр.
Серед цих спеціальностей найбільш популярними під час вступної кампанії є електрозварник, слюсар колісних транспортних засобів, кухар, кондитер. Це вочевидь свідчить про те, що ці професії на сьогодні є затребуваними і в майбутньому дадуть змогу добре заробляти.

Хочу також зазначити, що Луцьке вище професійне училище – єдиний заклад на Волині, де готують верстатників широкого профілю.

Скільки кваліфікованих кадрів випустили в світ минулого навчального року? Чи знайшли вони себе на ринку праці? Як допомагає училище в працевлаштуванні випускників?

Випустили 233 учні, які здебільшого знайшли себе на виробництві в господарстві нашої області. Хочу сказати, що в нас давно склалися хороші партнерські стосунки з понад десятьма підприємствами. Це – ПАТ «СКФ «Україна», ДП «АСЗМ №1 Акціонерного товариства АК «Богдан Моторс», СПТОВ «Модерн-ЕКСПО» та інші, з якими укладено договори на проходження виробничої практики та подальше працевлаштування.

Рівень працевлаштування випускників склав 70%. Решта не працевлаштовані з різних причин. Частина іде в армію, частина продовжує навчання у вищих навчальних закладах.
Не сприяють працевлаштуванню й деякі проблемні питання. На превеликий жаль, сьогодні спостерігається тенденція до скорочення виробництва. Не на повну потужність працює в Луцьку автомобільний завод, скорочують кількість робочих місць на багатьох підприємствах області. Тому нам важко прилаштувати на практику, скажімо, верстатників широкого профілю. Не кажучи вже про роботу для них. Бо їм просто нема де працювати. Хоча це спеціальність загальнодержавного значення.

Свої вимоги ставлять підприємства з іноземними інвестиціями. Вони не беруть на виробничу практику учнів, яким не виповнилося 18 років. А ви ж чули, скільки в нас є спеціальностей на базі 9 класів. І з другого курсу діти вже мають проходити практику, а їх не хочуть брати. А як ми можемо видати диплом випускнику без практики? Який з нього кваліфікований спеціаліст? Ніякий! Можливо, потрібно готувати робітничі кадри тільки після 11 класів. Це питання потребує врегулювання на державному рівні.
Для того щоб виплекати висококваліфікованого працівника, треба мати належну матеріально-технічну базу. Наскільки училище забезпечене всім необхідним?

У цьому плані наш навчальний заклад – один з найкращих в області. Маємо в арсеналі 30 навчальних кабінетів, 8 лабораторій, 7 навчально-виробничих майстерень, спортивне містечко, бібліотеку, актову залу на 250 місць, гуртожиток на 300 місць, здоровпункт, кімнати для гурткової роботи.

Але ж ви прекрасно розумієте, що основою підготовки висококваліфікованих робітників є те, чим наповнені наші майстерні, лабораторії. Якщо взяти, наприклад, майстерню верстатників широкого профілю, то там дуже застаріле устаткування ще радянського періоду, 60-70-х років. Тому наші учні тут отримують лише базові знання, а вже під час проходження практики на підприємствах здобувають навички роботи на більш сучасному обладнанні.

А як щодо технічного оснащення інших виробничих майстерень?

Ще чотири роки тому було зроблено капітальний ремонт майстерні електрозварників. Річ у тім, що певний час училище не проводило навчання за цим напрямком, і приміщення занепало. Ми фактично відновили його, провели ліцензування професії.

Два роки тому відкрили навчально-практичний центр з професії «Слюсар з механоскладальних робіт. Маляр». Вважаю, що це була знакова подія в житті нашого закладу. За кошти субвенції з державного бюджету на суму 266 тисяч гривень було закуплено сучасне обладнання, якого ця майстерня ще не бачила і яке дає змогу швидше адаптуватись до умов виробництва.
Протягом 2016-2019 років наш навчальний заклад був учасником українсько-німецького проєкту «Партнерство в сфері професійно-технічної освіти». У його рамках німецька сторона презентувала нам 10 комп’ютерів та програмне забезпечення для них, а також свердла, різці та навчальні верстати для верстатників широкого профілю, всього на суму майже 800 тисяч гривень.

Дуже відстає від сучасних вимог майстерня слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів. Я з перших днів перебування на посаді наголошував, що ми маємо кардинально змінити це навчальне приміщення, бо в ньому не було зроблено нічого з того, що сьогодні використовують у пунктах техобслуговування.

Для того щоб покращити технічний стан майстерні, училище взяло участь в конкурсі Міністерства освіти і науки України серед закладів профтехосвіти на отримання коштів для створення навчально-практичних центрів. І ми були дуже щасливі, коли дізналися, що наш проєкт профінансують.
Держава виділила нам 2 мільйони 29 тисяч гривень на створення навчально-практичного центру за спеціальністю «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів». Наразі проводимо тендер на закупівлю обладнання на цю суму, а також тендер на проведення ремонту цієї майстерні. Думаю, що до кінця року майбутні автослюсарі будуть приходити на уроки вже до цієї оновленої за дев’ятьма позиціями виробничої майстерні.

Хочу звернути увагу на те, що з 2016 року ми перейшли на фінансування з міського бюджету. І хай коли я звертався до влади міста, доводячи наші потреби, нам ніколи не відмовляли, виділяючи кошти навіть на незахищені статті.

За підтримки міста ми взяли участь і у згаданому конкурсі, адже його умовою було співфінансування з місцевого бюджету. Міський бюджет профінансував частину вартості проєкту, а це – 319 тисяч гривень, 550 тисяч – кошти училища.

Те, що місто допомагає, дуже добре. Але ж бюджетних коштів усе одно для всіх і на все не вистачить, та й їх в першу чергу скеровують на заробітну плату, оплату енергоносіїв. А на решту, як кажуть, шукай, де хочеш. Де ви ще берете гроші на різні потреби, окрім як з озвучених міського та державного бюджетів?

Для зміцнення навчальної бази училища ми використовуємо кошти нашого спеціального фонду.

Аналіз динаміки надходжень до спецфонду за попередні п’ять років показує, що щороку вони зростають. Якщо у 2016 році це було приблизно 400 тисяч, то навіть у найгірший (через пандемію) за всі роки моєї роботи в училищі 2020-й надійшло 2 мільйони 455 тисяч. Ви самі бачите, яке зростання.
Основна частина цих надходжень – це відшкодування Міністерством освіти і науки коштів на підготовку кваліфікованих робітників за професіями загальнодержавного значення, а це, зокрема, верстатник широкого профілю, слюсар з механоскладальних робіт, маляр. З 2017 року ми – єдиний навчальний заклад Луцька, що пішов на співпрацю з Міністерством освіти і науки. Підписання цих контрактів дає нам змогу мати певну економію загального фонду, а потім зекономлені кошти конвертувати для потреб училища.

Ще одна значна частина надходжень – від виробничої практики. Ці гроші ми вкладаємо суто в ремонти, в обладнання, щоразу готуючи заклад до нового навчального року.
Також зуміли залучити благодійні кошти, за які замінили комп’ютери в лабораторії операторів з обробки інформації.

Уже багато чого зроблено, але до повного розв’язання проблем ми ще не дійшли. Треба зробити ще більше. На жаль, корективи внесли карантин і дистанційне навчання, коли наші учні не виходили на практику й ми недоотримали значної суми до спецфонду, тому деякі заплановані роботи довелося перенести на інший час.
До речі, те, що багато зроблено, важко не помітити. Впадають в очі оновлений фасад училища, банер при вході до головного корпусу, вітражі на першому поверсі. Приємно здивував сучасний вигляд відремонтованих учнівських вбиралень на першому та другому поверхах. Десь встановили енергозберігальні вікна, десь замінили труби чи освітлення. Навіть жалюзі гармоніюють з кольором стін. А чи пам’ятаєте ви своє бойове хрещення в кріслі директора? З чого починали?

Ще й як пам’ятаю. Тоді якраз йшли рясні дощі. Якось, зайшовши до корпусу виробничих майстерень, жахнувся. По стінах течуть потоки води, в коридорі її стільки, що в туфлях не пройти. Поряд – оголені електричні дроти. Тому першим ділом я звернувся до обласного управління освіти і науки облдержадміністрації з проханням виділити кошти на облаштування шатрової покрівлі. І дуже вдячний, що мене почули, спрямувавши на цю потребу оперативно 570 тисяч гривень. Насамперед було перекрито дах, а вже після цього ми провели косметичні ремонти в усіх майстернях, де від талих і дощових вод осипалися стелі й стіни.
Звичайно ж, до всіх видів діяльності я як директор маю безпосередній стосунок, але виокремити свій особистий внесок у роботу нашого навчального закладу вважаю просто неможливим, адже всі здобутки та невдачі є плодами колективної праці.

Розкажіть більш детально про колектив, який очолюєте. Адже якісна професійна підготовка майбутнього кваліфікованого спеціаліста залежить і від кадрового складу навчального закладу.

У нашому училищі – досвідчений педагогічний колектив, який нараховує 77 педпрацівників, із них 48 – вищої категорії. 17 педагогів нагороджено знаком «Відмінник освіти України», один – нагрудним знаком «Василя Сухомлинського», ще один – медаллю «А.С. Макаренка».16 майстрів виробничого навчання мають V робітничий розряд, а 13 – робітничу кваліфікацію з двох і більше професій. 71% майстрів виробничого навчання – з вищою освітою. Багато є тих, хто працює в навчальному закладі понад 20 років.

Відрадно, що наші педагоги можуть похвалитися перемогами та призовими місцями в різних конкурсах, зокрема «Викладач року», фахової майстерності серед майстрів виробничого навчання з професій «Кондитер», «Електромонтер», «Верстатник широкого профілю», «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «На кращий програмно-педагогічний засіб», «На кращу програму з предметів додаткової компетенції», «Бурштинова осінь» тощо.
Ми є не тільки постійними учасниками обласного свята профтехосвіти, а ще й багаторазовими призерами. Щоразу дві-три роботи наших педагогів відзначають як найкращі на обласній виставці «Творчі сходинки педагогів Волині».

Лише за минулий рік наші викладачі отримали 49 сертифікатів за участь у різних онлайн-курсах з метою підвищення професійної майстерності. І це ще не весь перелік досягнень наших педагогічних працівників.

Завдяки їхній роботі з обдарованою та здібною молоддю, впродовж 2015-2021 років наші учні – постійні переможці, призери обласних олімпіад, конкурсів, спортивних змагань.
Ми пишаємося нашими вихованцями, випускниками Сергієм Курукою, Андрієм Волосом, Сергієм Сулимою, які загинули на Сході, захищаючи незалежність України.

Загалом сформувався хороший і дієздатний колектив, який, на моє глибоке переконання, має право впевнено дивитися в майбутнє. Я дякую за нашу спільну працю всім і кожному. Дякую своїм заступникам, майстрам виробничого навчання та методистам, викладачам загальноосвітніх предметів і спецдисциплін. Дякую працівникам бухгалтерії, вихователям і бібліотекарям, працівникам їдальні та всім технічним працівникам за те, що ми всі разом забезпечували і забезпечуємо належне функціонування закладу та навчального процесу.

Ірина РЕПЕТУХА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
або ЛВПУ Показати IP 27 Жовтня 2021 08:23
Це правда . Республіка ШКІД , а в ній створені комфортні умови для крадія . Діти , діти куди вас подіти ? !
с греческого Показати IP 7 Листопада 2021 11:10
Диагноз : Дэбер .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus