USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Хто відповідальний за передачу фінансування ПТУ на місця і що з цим робити

13 Липня 2016 19:00
Посадовці Міністерства освіти переконують: передачу фінансування профтехосвіти на місцеві бюджети профільне міністерство не погоджувало. Але парламент ухвалив зміни до бюджетного кодексу, керуючись вказівками Мінфіну.

Про це в коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини розповіла перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун. Зустріч з нею відбулася в рамках медіа-тренінгу ООН Цілі сталого розвитку для України, який відбувся у червні в Києві.

Нагадаємо, у 2016 році заклади профтехосвіти передані місцевим бюджетам: ПТУ в містах обласного значення стали клопотом місцевих рад, а в інших населених пунктах – обласного бюджету. Єдине місто, яке з початку 2016 року передбачило гроші на ПТУ, - Луцьк. На заклади, віддані під опіку обласному бюджету, депутати Волинської облради також передбачили кошти. Однак, одразу ж гостро проблема постала у містах Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ, які не передбачили в своїх бюджетах на ПТУ ані копійки.

Згодом, 10 березня під стінами облради зібралися декілька десятків працівників ПТУ цих трьох міст, і просили виділити їм кошти. В результаті, аби зняти напругу, з обласного бюджету цим закладам виділили 6,8 мільйона гривень як тимчасову позику з вільних залишків.

Уже в травні ситуація, начебто, стабілізувалася: міські ради зрештою передбачили кошти на фінансування закладів, у тому числі й Нововолинського ВПУ, навколо якого точилися бурхливі суперечки. Адже заклад, хоч і зареєстрований у місті, фізично розташований у Іваничівському районі. По тому, Нововолинське ВПУ перереєстрували у районі, аби перевести його на фінансування з обласного бюджету, та до цього моменту, закладу місто ще боргує понад мільйон гривень.

Суми, необхідні для утримання закладів ПТУ розраховуються десятками мільйонів. Причому, виділених коштів місцевими радами поки що не вистачає на заклади до кінця року.

Отож, з чиєї «легкої руки» такий подарунок дістався місцевим радам? Інна Совсун переконує: це не була пропозиція Міністерства освіти.

«Наша позиція така, що передача ПТУ на місцеві бюджети - це було неправильне рішення. В частині, що профтехосвіту скинули на область, то трохи зрозуміліше, бо ринок праці зазвичай регіональний. Але якщо це ПТУ аграрне, а розташоване в місті, то чому мер цього міста має замість ремонту доріг фінансувати заклад, випускники якого повернуться працювати в село? Ми не погоджували це рішення, було багато суперечок в парламенті. Але ми знаємо, як бюджети приймаються в парламенті: Мінфін прийшов і все організували», - пояснила вона.

Отож, діючи хоч і за правилами гри, встановленими Мінфіном, в Міністерстві освіти озвучують власну позицію: з держбюджету має стовідсотково забезпечуватися частина здобуття середньої освіти за рахунок освітньої субвенції, частина фінансування має надійти від великих роботодавців, а частина - місцевих бюджетів.

Інше питання, зауважила Інна Совсун, – заклади профтехосвіти потребують модернізації. Причому – глобальної. Адже профтехосвіта бюджетам обходиться занадто дорого, а мережа – вкрай неефективна. Згідно з офіційною статистикою, 80% випускників шкіл вступають до вищих навчальних закладів і лише близько 20% - до профтехучилищ.

«Потік скорочується, випускники все менше йдуть в ПТУ, але заклади залишаються такими ж самими. Треба утримувати адміністрацію, платити за комунальні послуги, енергоносії, утримувати самі приміщення», - пояснює посадовець.

Ще один момент, на який варто звернути увагу в питанні фінансування ПТУ – стипендії. В Міністестві припускають, що не всі, хто отримує стипендію, таки її насправді потребують. Тож тут міркують, як найцільовіше використовувати кошти.

«Я не кажу, що треба відмовитися від стипендій, але їх треба виплачувати тим, хто їх дійсно потребує. Я спілкувалася з директорами шкіл, які розповідали, що ідуть учні до ПТУ, бо там платять стипендії. І при тому частина цих учнів мешкають і харчуються з батьками, а не самостійно», - пояснює Інна Совсун.

Перший заступник Міністра додає: крім надто неефективної мережі ПТУ, нерозумного переведення їх фінансування на місцеві бюджети і питань, чи всі отримувачі стипендій їх потребують, є ще одне: технологічна база багатьох таких закладів застаріла. А щоб її оновити – треба колосальні кошти.

Отож, очевидно, що жити за старими принципами ПТУ вже не зможуть. Те, що ними тепер опікуються місцеві бюджети, які аж ніяк не мають необмежених ресурсів, найімовірніше, пришвидшить процес реформування.

Так, на Волині створена робоча група, яка має визначити план дій реформування профтехосвіти. Чиновники ОДА за досвідом навіть їздили до Естонії. Члени робочої групи, поки що вивчають потреби ринку праці, і вносять пропозиції. Зокрема, пропонується оптимізувати перелік професій, модернізувати мережу закладів. А ще в області розробляють рекомендації про укрупнення навчальних закладів шляхом їх об’єднання. Всі ці пропозиції готують на розширену нараду, яку в області обіцяють провести вже цього місяця. Саме тоді на Волині й розкажуть, які далі перспективи можуть бути в ПТУ Волині.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
знаю Показати IP 13 Липня 2016 21:14
пту не варто у фінансову плані змінювати,..ось підуть в школу в 10 та 11 класи і все одно держава платить за учня в середньому 10 тис гривень, а бюджет один...думай владні осли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus