USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Ювілей Лесі Українки: у Луцьку хочуть реставрувати будинок у Старому місті

3 Квітня 2019 19:42
Реставраційно-ремонтні роботи на будинку родини Косачів в історичній частині Луцька, встановлення нового пам’ятника поетесі в Колодяжному та ремонт у музеї Лесі Українки: на Волині розробили програму до 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки.

Проект обласної регіональної програми з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки схвалили відповідно до розпорядження голови ОДА. Відповідальним виконавцем програми є Колодяжненська сільська рада, співвиконавці: департамент економіки та європейської інтеграції, управління культури, з питань релігій та національностей, управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, Ковельська районна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування.

Строк виконання програми – 2019-2021 роки. Для її реалізації потрібно 388,865 мільйона гривень. Зокрема, 303,97 мільйона розраховують отримати з державного бюджету, 27,935 мільйона виділити з обласного бюджету, 29,96 мільйона з місцевих бюджетів, 27 мільйонів – з інших джерел, зокрема, власних надходжень Колодяжненської сільради.

«Відзначення 25 лютого 2021 року 150-річчя від дня народження Лесі Українки є одним з чинників формування національної ідентичності та суспільної консолідації. Пам’ятні події дозволяють зробити значимими для суспільства ключові події загальнонаціональної історії та культури. Спільне відзначення свята є потужним фактором консолідації суспільства, надає громадянам відчуття причетності до загальнонаціональної спільноти»,– йдеться у проекті програми.

У рамках програми планують здійснити відродження історико-культурних пам’яток та історичних місць, пов’язаних з іменем славетної поетеси, впорядкування меморіально-музейних комплексів у селі Колодяжне та урочищі Нечимне, приміщення у Луцьку на вулиці Драгоманова, 23.

Зокрема, програма передбачає проектування та будівництво школи в селі Колодяжне; проведення в Будинку культури села Колодяжне заходів та робіт щодо створення у ньому музею «Лісова пісня»; облаштування автомобільної дороги Колодяжне – Ковель; реконструкцію дороги «Ковель – Нечимне» з улаштуванням велосипедної доріжки з Колодяжного до Нечимного; коригування проектної документації та проведення робіт щодо розчистки та відновлення озера Нечимне; розроблення проектної документації та проведення робіт з благоустрою території урочища Нечимне та створення туристичних експозицій за сюжетами «Лісової пісні»; створення музею-скансену та народних промислів в селі Скулин.

Також йдеться про проектування та спорудження пам’ятника Лесі Українці в селі Колодяжне; перенесення погруддя Лесі Українки з села Колодяжне в урочище Нечимне; створення системи відеоспостереження та безпеки в селах Колодяжне та Скулин, в урочищі Нечимне; будівництво громадської вбиральні на території Колодяжненського музею Лесі Українки; сприяння виданню творів Лесі Українки.

Заходами для подальшого розвитку Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки стануть проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках історії та монументального мистецтва – будиночках «сірому» та «білому» Лесі Українки в селі Колодяжне.

Планують виготовити проектно-кошторисну документацію та провести реставраційно-ремонтні роботи на будинку родини Косачів у Луцьку на вулиці Драгоманова, 23; провести реконструкцію фасадів та інтер’єрів Колодяжненського будинку культури та упорядження прилеглої до нього території та парку;створити цикли теле- і радіопередач про Лесю Українку, її творчу спадщину тощо.

Проект програми винесуть на розгляд чергової сесії обласної ради для затвердження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus