USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

За маску на підборідді доведеться сплатити 170 грн штрафу

16 Жовтня 2020 11:13
Кабінет міністрів подав на розгляд Верховної Ради два законопроєкти, які введуть відповідальність і для простих українців, і для підприємств за неправильне носіння масок. За новими правилами, якщо в транспорті або торговому центрі стягнути маску на підборіддя, то доведеться заплатити 170 грн штрафу.

Детальніше про те, як і для чого хочуть змінити правила – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Маска на підборідді – плати штраф

Кожен четвертий українець носить маску нерегулярно, йдеться в дослідженнях групи «Рейтинг». Водночас левова частка одягає респіратори і маски на підборіддя, не прикриваючи ніс і рот. Ефекту від такого захисту немає, проте формально вимога «маскового режиму» виконується.

Кабінет міністрів розробив новий законопроєкт, який повинен зобов’язати не просто носити медичні засоби захисту, але й робити це правильно. «Для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі – по суті навіть трохи зменшуються штрафи, ніж зараз передбачено загальними правилами карантину», – презентував законопроєкт міністр юстиції Денис Малюська.

Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого українця, що працює. Так, якщо, наприклад, прийти в торговий центр і одягнути маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф становитиме вже 255 грн.

«Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема й респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян », – йдеться в законопроєкті.

Як пояснює юрист Олександр Плахотник, це адміністративне порушення, виписати протокол і накласти штраф може співробітник поліції. Після початку карантину правоохоронці почали посилено охороняти порядок у метрополітені, співробітник правоохоронних органів є практично на кожній станції. Однак, найчастіше поліцейські просто роблять зауваження, а не виписують штрафи, розповідає експерт.

«Штраф у розмірі 17 тисяч гривень для більшості українців був просто непосильним. Це навантаження занадто високе. Думаю, і бюджет зможе більше зібрати, і маски почнуть носити правильно, якщо санкцію послабити, але водночас дати вказівки поліцейським штрафувати всіх, хто не носить правильно маски», – радить юрист.

Карати будуть і підприємства

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді відразу два пов’язані між собою законопроєкти. Перший про покарання фізичних осіб (№ 3891), а другий – для юридичних (№ 3890).

Карати будуть тих, хто впустить у громадський транспорт, торгові центри і будь-які інші заклади відвідувачів, у яких маски одягнуті на підборіддя. Їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

«За пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема і респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно або невжиття заходів щодо перебування людини в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту, суб’єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян », – йдеться в законопроєкті.

Олександр Плахотник додає: штрафувати можуть навіть "за невжиття заходів", тобто, якщо людина зайде в приміщення в масці, а потім зніме її, водночас ніхто не зробить їй зауваження, не попросить вдягнути маску або залишити приміщення, то і за таку бездіяльність підприємство можна оштрафувати.

«На жаль, ослаблення карантинних заходів суспільством сприймається як скасування карантину. Серед населення України виникла стійка тенденція нехтування рекомендаціями в частині носіння в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті засобів індивідуального захисту, зокрема і респіраторів або захисних масок», – констатує Малюська.

Відзначимо, вчені Орегонського університету здоров’я і науки прийшли висновку, що навіть звичайна хірургічна маска знижує ризик зараження коронавірусом на 50-80%. Якщо ж обидві людини (і заражена, і здорова) перебувають у масках, ризик зараження буде незначним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
скептик Показати IP 16 Жовтня 2020 11:22
а які штрафи мають платити за бездіяльність щодо запобігання поширення COVID ?
Лучанин Показати IP 16 Жовтня 2020 11:26
Цікаво, як це будуть фіксувати.
скептик Показати IP 16 Жовтня 2020 11:36
маску треба надівати по самі очі, щоб на відеокамерах не було видно хто тирить товар в магазині
лучанка Показати IP 16 Жовтня 2020 12:30
Інколи потрібно штраф вліпити в 10 000 грн.,бо вже сил немає.ВЧора в маршрутці їхав один,маска на підборідді,чмихав,кашляв,соплі рукою витирав,а потім виходячи тримався за поручні,і ми не знаємо хто перед нами їхав ....
А до лучанка Показати IP 16 Жовтня 2020 12:49
До Ви особисто йому сказали чи зробили? Водія повідомили, сфотографували обличчя, поліцію вИкликали чи намагались викликАти, інших пасажирів згуртували?
А Показати IP 16 Жовтня 2020 12:50
Що Ви особисто йому сказали чи зробили? Водія повідомили, сфотографували обличчя, поліцію вИкликали чи намагались викликАти, інших пасажирів згуртували?
Психопланетарій, Лип Показати IP 16 Жовтня 2020 13:03
Українці чітко навчилися не поважати один одного, особливо це стосується молодих людей. Зараз 90% населення ходить без масок або в масках на шиї чи на вухах, а ще краще на рукаві, і впевнено доказують, що вони не можуть бути розповсюджувачами коронавірусу, бо вони не хворі. Проблема в тому, що людина може бути носієм коронавірусу і при цьому дійсно не мати симптомів хвороби, поки не пройде тестів на коронавірус.
місцевий житель Показати IP 18 Жовтня 2020 20:08
а якщо я надягаю маску геть на ніс,то я просто задихаюся. то що мені задихнутися? бо такий закон?
Денчик Показати IP 23 Жовтня 2020 09:47
Який законопроект? Номер? Коли він вступить в дію? Чого нічого не вказано? Цій інформації немає жодного підтвердження, окрім слів того Малюска!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus