USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За порушення мовного закону освітянам загрожують штрафи: які і скільки

17 Серпня 2022 06:14
Упродовж минулого навчального року в Україні зафіксували понад 150 випадків порушення норм мовного закону в освітніх закладах.

У зв'язку з цим перед початком нового навчального року мовний омбудсмен Тарас Кремінь нагадав освітянам, що навчати дітей в Україні необхідно державною мовою, а за порушення законодавства учителям загрожують штрафи.

За його словами, протягом 2021-2022 навчального року до Секретаріату уповноваженого надійшло 157 звернень про порушення мовного законодавства. При цьому скарги надходили як на педагогів шкіл, так і на викладачів дитсадків та університетів.

Омбудсмену повідомляли про факти двомовності та використання недержавної мови під час освітнього процесу. Найчастіше мовний закон порушували у Києві (31 скарга), на Одещині (17) та на Харківщині (14).

Читати ще: Як оформити скаргу на порушника закону про мову. Пояснення омбудсмена

Кремінь нагадав, що нині в Україні діють санкції за порушення мовного закону в освітніх закладах.

"Сьогодні освіта як фундамент творення особистості відіграє важливу роль у зміцненні статусу української мови як державної. Тому нагадуємо, що, відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, з 16 липня 2022 року за порушення мовного Закону Уповноважений може накладати штраф, в тому числі й на тих директорів шкіл, ректорів, науково-педагогічних і педагогічних працівників, які свідомо ігноруватимуть мовне законодавство", – наголошують в Секретаріаті уповноваженого.

Читати ще: З 16 липня сайти зобов’язані мати українську версію, – мовний омбудсмен

Розмір штрафу, відповідно до закону, складатиме від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення зафіксували вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф у розмірі від 8 500 до 11 900 гривень.

Читати ще: Омбудсмену надійшла рекордна кількість скарг про порушення мовного закону в інтернеті

Водночас він підкреслив, що представники нацменшин в Україні мають право вивчати мову своєї нації.

"У місцях компактного проживання національних меншин або корінних народів гарантується право на навчання, поруч із державною, мовою відповідної спільноти", – наголосив омбудсмен.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus