USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як оформити скаргу на порушника закону про мову. Пояснення омбудсмена

12 Серпня 2022 07:18
Часом громадяни, надсилаючи повідомлення щодо порушення закону про мову в Україні, роблять це неправильно. Зокрема, вказують недостатньо інформації задля належного реагування мовного омбудсмена.

У зв'язку з цим Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь роз'яснив, які відомості має містити скарга про недотримання вимог закону про забезпечення функціонування української мови як державної, пише Українська правда Життя.

"На жаль, значна частина з них (скарг), що надходять електронною поштою, не містить достатньої для належного реагування інформації. Відсутність у зверненні даних про особу заявника, як того вимагає Закон, унеможливлює розгляд власне як звернення чи скарги", – наголошує омбудсмен.

Читати ще: Омбудсмену надійшла рекордна кількість скарг про порушення мовного закону в інтернеті

Крім того, відсутність відомостей про особу порушника часто унеможливлюють комунікацію з ним у майбутньому і, відповідно, застосування санкцій, передбачених законом. Кремінь закликає вказувати у зверненнях найменування юридичної або фізичної особи-підприємця, які порушили закон.

ЩобИ прискорити швидкість реагування та підвищити якість розгляду скарг і застосування санкцій, мовний омбудсмен просить громадян вказувати у зверненнях таку інформацію:

прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи;

суть скарги: який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою та яким чином порушив закон про мову;

письмова скарга має бути підписана заявником із зазначенням дати (підпис в електронному зверненні не обов'язковий);

електронна скарга має містити електронну поштову адресу, на яку заявникові може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним (телефон, соцмережі, месенджери тощо).

Читати ще: З 16 липня сайти зобов’язані мати українську версію, – мовний омбудсмен

Важливо: звернення має містити докази. Йдеться про аудіо-, відеофайли або письмові свідчення очевидців тощо.

Особа, яка стала свідком порушення закону про мову, може подати скаргу протягом 6 місяців, але не пізніше.

До слова, повідомити про порушення Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" можна на електронну скриньку [email protected].
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Яніна Показати IP 9 Жовтня 2023 13:35
Цікаво, а як треба дізнатися ПІБ і адресу автора російськомовного допису, наприклад в інстаграм-магазині, чи у оператора чату в телеграм? Або як тоді поскаржитись на загальнодоступні телеграмканали новин, які ведуть свою роботу російською? Ну тричі дивні…

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus