USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

За використання пластикового посуду в Україні каратимуть штрафом до 170 тис. грн

13 Жовтня 2021 15:42
На розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт про заборону використання одноразового посуду та інших виробів з пластику. Після його схвалення в Україні почнуть діяти величезні штрафи за таке порушення аж до 170 тисяч гривень.

Відповідний законопроєкт № 6077 зареєстрований у парламенті ще 21 вересня. Про те, що передбачено в цьому документі, розповів міністр захисту довкілля Роман Абрамовський, пише 24 канал.

Що стане забороненим

Передовсім забороненими стануть ті вироби з пластику, які не є життєво необхідними та вже представлені на українському ринку більш екологічними альтернативами. Також і та продукція, відходи з якої важко зібрати й фактично неможливо переробити.

У запропонованому законопроєкті передбачені заборони на виробництво, ввезення на територію України та введення в обіг низки одноразових виробів:

– соломинки,

– пластикові виделки,

– ложки,

– ножі,

– палички,

– шпажки,

– тарілки,

– стакани,

– гігієнічні ватні палички тощо.

Також заборона стосуватиметься продукції зі спіненого пінополістиролу. При нагріванні цей матеріал виділяє отруйні канцерогенні речовини, що впливають на здоров’я людини.

Під забороною опиняться й вироби з оксобіорозкладного пластику, який взагалі є дуже небезпечним. Він містить домішки, що пришвидшують розпад на мікропластик, а отже останній ще швидше потрапляє в довкілля, а відповідно в організми тварин і людей.

«Заборона одноразової пластикової продукції – це європейська практика, запровадження якої буде сприяти запобіганню утворення відходів і зменшить засмічення довкілля», – пояснив Роман Абрамовський.

Величезні штрафи за порушення

Щоб контролювати виконання нового закону, запровадять чималенькі штрафи. За продаж забороненої продукції передбачено штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень.

Та це ще не все! При повторному порушенні протягом року штраф зросте в рази – від 85 тисяч до 170 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тітка Показати IP 13 Жовтня 2021 15:58
Налякали бабу товстим х....
Хрен собачий Показати IP 14 Жовтня 2021 13:46
Щось не бачу в Європі пластик під забороною. Все перечислене зверху продається у вільному доступі, в любому супермаркеті.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus