USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заборона на пластикові пакети стосуватиметься не всіх: де буде як і раніше

8 Грудня 2021 18:10
Обмеження використання пластикових пакетів, яке вводиться з 10 грудня, буде поширюватися тільки на магазини та супермаркети та не буде стосуватися ринків.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на преслужбу Європейської Бізнес Асоціації.

«Занепокоєння у компаній-членів Асоціації є щодо того, що використання пластикових пакетів стосується тільки організованих магазинів і роздрібних мереж, але не буде контролюватися при здійсненні стихійної торгівлі на ринках», – йдеться в повідомленні.

Разом з тим асоціація вважає, що мають бути створені рівні, справедливі та прозорі правила ведення бізнесу в Україні, в тому числі й в частині заборони на використання пластикових пакетів.

«У зв’язку з цим незмінною залишається позиція Асоціації щодо того, що підхід до заборони обігу пластикових пакетів повинен бути послідовним і комплексним для всіх сфер виробництва та обігу», – зазначили в асоціації.

У ЄБА також повідомляють, що зараз бізнес не розуміє, яким чином здійснювати продаж таких пакетів, за якою вартістю та як здійснювати облік і звітність.

«Якщо ввести такі зміни щодо тонких і надтонких пластикових пакетів вже з 10 грудня – ймовірно, матиме місце серія труднощів. Так, йдеться про відсутність відповідного нормативно-правового акта про встановлення мінімальних роздрібних цін на такі пакети, відсутність чіткої схеми реалізації тонких і надтонких пластикових пакетів на платній основі, відсутність механізму нанесення маркування, що могло б дозволити забезпечити облік і контроль придбання таких пакетів споживачами.

До того, Мінекономіки розробило проект Постанови КМУ «Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети», згідно з яким передбачається встановлення мінімальних роздрібних цін тільки на пластикові пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів (високої щільності). Однак, попри введення в дію норми закону вже з 10 грудня, даний проект ще не затвердили», – йдеться в повідомленні.

В асоціації нагадали, що повна заборона обігу тонких і надтонких пакетів буде встановлена з 9 березня 2022 року.

На думку Європейської Бізнес Асоціації, важливо встановити більш тривалий перехідний період для впровадження такого нововведення і прописати чіткий механізм впровадження, щоб бізнес розумів, яким правилам треба слідувати.

1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким пропонується впровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозкладаних пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог у сфері розповсюдження пакетів.

Заборона поширення пластикових пакетів товщиною до 50 мкм в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства вводиться з 1 січня 2022 року.

За незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб’єктів господарювання запроваджується значний адміністративно-господарський штраф – від 8,5 до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення досягне 34 тисяч гривень.

Перший етап – з 10 грудня вводиться обов’язкова реалізація пакетів за гроші, а безкоштовне розповсюдження забороняється. Ціни на пакети має визначити уряд. Другий етап починається з березня 2022 року – заборона поширення пакетів до 50 мікрометрів. Третій етап – з 1 січня 2023 року – заборона використання всіх пакетів до 50 мікрометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Цікаво Показати IP 8 Грудня 2021 18:32
Якщо я захочу взяти 5 помідорів в супермаркеті, то я маю зважити кожен і наклеїти на кожен чек? А якщо я хочу взяти виноград? Ні, справа в тому що кругом пишуть за заборону, продаж цих пакетиків за чумачечі гроші і ніхто не дає альтернативи у вигляді будь-яких інших пакетів. А ще крупи є на вагу...
Нострадамус Показати IP 8 Грудня 2021 19:45
Замiсть того, щоб розумно органiзувати збiр та утилiзацiю, приймають якiсь незрозумiлi закони...
Петро Показати IP 8 Грудня 2021 21:00
Сміття тепер будем в відрі виносити, як за сєрє-сєра. Вперід, до феодального устрою і печерної санітарії (СЕСИ і Санстанції знищені медрехформою попрошенка). Хай буде сморід в кожному подвір'ї і купа бродячих собак з бомжами
Лучанка Показати IP 8 Грудня 2021 21:45
Ця постанова Уряду взагалі порушує права споживачів!! Адже до цього часу ніхто безкоштовно тонких пакетів для фасування товарів, що продаються в роздріб, нам, покупцям, не давав. Адже вони входили в накладні витрати торгівельного закладу і вносились в націнку на товар. Тепер же ніхто не буде знижувати рівень націнки (бо за пакети будуть розраховуватись покупці особисто на касі), а тому і заклад і держава отримає на цьому додатковиї прибуток за наш рахунок!! Та скільки вже можна знущатись над народом, придумуючи всілякі шляхи його грабунку!!
Хаха Показати IP 8 Грудня 2021 22:43
А те що станції техобслуговування автомобілів розташовані на территорії України і зокрема Луцька,обігрівають свої бокси для ремонту самаробними буржуйками і палять в них відпрацьовані фільтра масляні та повітряні,а деякі саму*отработку*,тобто масла які зливають з картерів автомобілів,то це не забрудненні навколишнього середовища,а пакети це забруднення.Ви подивіться ,який чорний дим стоїть з труб і який ядучий сморід на 40-А кварталі,зокрема автобусний парк по вул.Наливайка 30-А, та ремонтні майстерні автотранспорту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus