USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Захист об’єктів критичної інфраструктури: у Луцьку студенти-хакери зламували кіберсистеми. Фото

29 Квітня 2024 12:49
Другий рік поспіль у Луцькому національному технічному університеті відбувається захід «День кібербезпеки». Під час кіберхакатону вісім команд студентів змагалися між собою у тому, щоб зламати систему, шукаючи та експлуатуючи її вразливості. Також вони шукали приховані повідомлення та розв'язували різні криптографічні завдання.

А в дискусійних панелях представники Нацполіції, СБУ, Держспецзв’язку та місцевого самоврядування розповіли про актуальні проблеми кібербезпеки та шляхи їх вирішення, а також про кібербезпеку в територіальних громадах.

Метою заходу став пошук шляхів вирішення проблем оцінювання ризиків і загроз, моделювання, розробки методів захисту і кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури, розвитку інформаційних систем та технологій.

Читати ще: «Пам’ятаєте, як російське ТБ транслювало звернення нашого президента». У Луцьку вчилися зламували кіберсистеми. Фото

Організатори також переконані, що дискусійні панелі та кіберхакатон дозволять обмінятися знаннями та поглибити співпрацю між представниками безпекового сектору, територіальних громад, ІТ та наукової спільноти.
Завідувачка кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки ЛНТУ Наталія Чернящук наголосила, що кіберзахист сьогодні є одним із пріоритетів національної безпеки України, а кіберпростір визнано одним із театрів воєнних дій.

«Ми навчилися протистояти цій гібридній війні, виявляти та реагувати на кібератаки для того, щоб укріплювати наш інформаційний кордон. Наш захід – це, найперше, можливість обмінятися знаннями та поглибити співпрацю в галузі кіберзахисту між представниками безпекового й оборонного сектору, наукової спільноти та бізнесу. Дискусійні панелі – один із способів швидко і якісно спільними зусиллями віднайти оптимальні шляхи вирішення проблем у сфері кіберзахисту», – переконана Наталія Чернящук.
Щодо кіберхакатону, то у ньому беруть участь вісім студентських команд з різних навчальних закладів західного регіону, які змагаються у форматі СТ (це скорочення від «Capture the Flag», тобто захоплення прапорця). Хакатон у форматі СТ – це інноваційний захід, який надає можливість командам змагатися в галузі кібербезпеки та показати свої знання та навички у різних аспектах цифрової безпеки, включаючи вразливості програмного забезпечення та захист мережі від кібератак.

Формат передбачає змагання команд у вирішенні різноманітних завдань з кібербезпеки, які містяться в прапорцях, розміщених на вірно виконаних завданнях.
«Учасники отримали доступ до системи, яку їм необхідно зламати, а потім вони мають шукати та експлуатувати вразливості, знаходити приховані повідомлення та вирішувати різні криптографічні завдання, щоб знайти прапорці. У кінці змагань команда з найбільшою кількістю «прапорців» стає переможцем. В кінці студенти представляють рішення», – розповіла Наталія Чернящук.
Заступниця голови Волинської ОВА з питань цифровізації (CDTO) Вікторія Левчук відзначила, що в умовах повномасштабного вторгнення дуже важливо мати висококваліфікованих фахівців, які допоможуть подолати кібератаки та кіберзагрози.

«Ми уже другий рік поспіль проводимо цей кіберхакатон. Волинь є одним з регіонів, який його заснував. Це була спільна ініціатива. Розвиток цифрової Волині для мене – це успішний проєкт об’єднання влади, громад, бізнесу, науковців, правоохоронних органів, волонтерів та міжнародних партнерів. Коли ми разом працюємо, у нас з’являються дуже класні ідеї, які дають результат. Кіберхакатон має дві мети: мотивація молодих людей долучатися до подолання кібератак, зокрема на роботі в правоохоронних органах (Нацполіції, СБУ, Держспецзв’язку), та об’єднання з громадами, щоб кожен зрозумів важливість кібергігієни і захисту своїх даних. Це допоможе розвинути кіберкультуру, бо зазвичай вона у нас починає розвиватися лише тоді, коли щось стається. А вона повинна бути розвинена стратегічно, щоб ми попереджали загрози», – наголосила Вікторія Левчук.
Ректор Луцького національного технічного університету Ірина Вахович привітала кафедру комп’ютерної інженерії та кібербезпеки з тридцятиріччям та поінформувала, що нещодавно в університеті відбулася акредитація освітньої програми «Кібербезпека».

«На пальцях однієї руки можна порахувати, скільки університетів пройшли цю акредитацію. Вимоги саме до цієї освітньої програми надзвичайно складні та вимагають не лише знань і професійних навичок, а й технічного обладнання. Технічний університет на Волині забезпечує різний напрямок співпраці з громадами. Ми розуміємо, що розвиток економіки неможливий без інновацій, інновацій – без технічних знань, а технічні знання – в університеті. Тому ми – полюс росту. Сьогодні бажаю, щоб ви отримали від спілкування, від питань, відповідей користь на практиці», – побажала Ірина Вахович.
Координатор з цифровізації регіонів Програми EGAP Сергій Гунько наголосив на необхідності створення кіберкультури.

«Якщо вас досі не зламали – ви просто нецікаві. Кібербезпека – це дуже важливо і важливо це показувати людям. Потрібно змінювати паролі від пошти, дбати про свою безпеку в інтернеті. Україна дуже стрімко розвивається. Сьогодні до нас приїжджають багато європейців, щоб повчитися. Стрімке зростання цифровізації супроводжується зростанням кількості інформації, також зростає цінність цієї інформація і її цікавість. Тому важливо проводити такі форуми», – резюмував Сергій Гунько.
Під час дискусійних панелей представники СБУ, Нацполіції та Держспецзв’язку розповіли про нові шахрайські схеми в період війни, методи заволодіння коштами осіб, їхніми особистими даними з використанням фішингу в месенджерах та соцмережах, сучасні тенденції здійснення кібервпливу країни-агресора та організацію їх протидії, а також провелизагальний огляд кібербезпеки національного рівня в сучасних реаліях.
На ще одній дискусійній панелі говорили про концепцію колективної системи кіберзахисту Волині та про покращення кіберзахисту громад Волинської області шляхом розширення покриття програми CDA.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 29 Квітня 2024 13:15
Взламали Шлях і внесли себе в базу?
Petro Показати IP 29 Квітня 2024 15:15
Хакери ламакєри мамкіни міліонери
Філіп Показати IP 29 Квітня 2024 20:36
Дякую організаторам та викладачам за те, що організовують такі заходи для студентів, у наш непростий час.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus