USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Закон про мобілізацію: як змінилися правила виключення з військового обліку

17 Квітня 2024 14:29
16 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію. Серед іншого, документ передбачає зміни у правила виключення з військового обліку.

Як пояснює «Судово-юридична газета», тепер в осіб, які визнані непридатними до військової служби або досягли граничного віку перебування в запасі, буде в наявності військово-обліковий документ.

Видання зазначає, що, відповідно до ч. 6 ст. 37 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу», в новій редакції виключенню з військового обліку у відповідних ТЦК підлягають такі категорії громадян:

померлі або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

ті, що припинили громадянство України;

визнані непридатними до військової служби;

ті, що досягли граничного віку перебування в запасі.

Читати ще: Закон про мобілізацію опубліковано. Він набуде чинності з 18 травня

Якщо громадянина виключено з військового обліку відповідно до останніх двох пунктів, військово-обліковий документ в нього не вилучається. Туди вносяться дані про виключення із військового обліку.

Тож до досягнення 60 років такі громадяни повинні мати при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу працівників ТЦК або поліцейських.

Зауважимо, до середини липня 2024 року громадяни, які перебувають на військовому обліку, мають повідомити до територіальних центрів комплектування свою реальну адресу та актуальний номер телефону. Якщо людина перебуває в Україні, вона може зробити це шляхом прибуття до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста у разі його наявності. Також передбачено механізм надання такої інформації громадянами, що перебувають за кордоном.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав документ. Закон про мобілізацію в Україні набуде чинності у середині травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Обама Показати IP 18 Квітня 2024 10:20
Розбіжалися і побігли...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus